Realitatea internationala pe scurt – 1 (20 Ianuarie 2018)

Poliţiştii au găsit un crocodil de Nil la subsolul unei locuinţe din Sankt Petersburg

Poliţiştii ruşi au găsit un crocodil de Nil la subsolul unei locuinţe din Sankt Petersburg, în timpul unei razii. Procurorii au deschis o anchetă, relatează tass.com. “Procurorii anchetează circumstanţele incidentului. În baza concluziilor anchetei, Parchetul va decide cum să acţioneze în acest caz”, a anunţat Procuratura din districtul Petrodvoreţ, din Sankt Peterrsburg, conform news.ro. Potrivit presei din Rusia, reptila de doi metri a fost găsită, Joi, la subsolul unei locuinţe din Sankt Petersburg, într-un bazin făcut în beton. Proprietarul casei a spus că are crocodilul de mai mulţi ani.Poliţiştii au găsit în locuinţă mai multe arme ilegale şi dispozitive explozibile.

UNICEF:Jumătate din populaţia strămutată din Irak în ultimii trei ani din cauza războiului reprezintă copii

Aproximativ jumătate din populaţia de 2,6 milioane de persoane strămutată din Irak în ultimii trei ani din cauza războiului cu militanţii Stat Islamic reprezintă copii, iar violenţele persistente îngreunează încercările de a le îmbunătăţi soarta, a transmis, Vineri, ONU. În timp ce Guvernul din Bagdad a declarat luna trecută victoria în faţa organizaţiei Stat Islamic, după trei ani, bombardamentele şi focurile de armă persistă şi fac dificilă reconstruirea vieţilor oamenilor strămutaţi, potrivit UNICEF. „Credem că drept rezultat al conflictului, lipsa investiţiilor din ultimii ani, sărăcia, există 4 milioane de copii nevoiaşi acum în Irak”, a spus Peter Hawkins, reprezentant UNICEF în ţara respectivă, citat de Reuters. El a precizat că 1,3 milioane dintre cei 2,6 milioane de oameni strămutaţi de luptele devastatoare cu Stat Islamic sunt copii, conform news.ro. „Violenta nu este reprezentată doar de uciderea şi mutilarea copiilor, ci şi distrugerea şcolilor, spitalelor, caselor şi drumurilor”. Hawkins a mai spus că UNICEF ajută copiii militanţilor ISIS aflaţi în detenţie.

În 2017, s-a triplat numărul de civili ucişi în Siria şi Irak de coaliţia anti-jihadistă condusă de SUA

Numărul de civili ucişi în Siria şi Irak de coaliţia antijihadistă condusă de SUA s-a triplat în 2017 din cauza atacurilor lansate împotriva centrelor urbane populate aflate în mîinile grupării Stat Islamic (SI), potrivit organizaţiei neguvernamentale Airwars, a transmis, Vineri, AFP. În total, în Irak şi Siria au fost ucişi între 3.923 şi 6.102 de ‘non-combatanţi’ şi 2.443 de civili au fost răniţi în timpul a 766 de atacuri sîngeroase în 2017, potrivit recensămîntului anual al Airwars, conform agerpres. În 2016, au fost ucişi între 1.243 şi 1.904 de civili, potrivit aceleiaşi surse. Prin urmare, creşterea este de 215%, precizează organizaţia non-guvernamentală fondată la Londra în Vara lui 2014 şi formată din jurnalişti şi cercetători. Airwars ţine evidenţa numărului de victime civile cauzate de atacurile ariene conduse de coaliţie şi de Rusia în Irak şi Siria. Airwars dezvăluie că ‘numărul fără precedent de civili ucişi coincide cu debutul Preşedinţiei (americane a lui Donald) Trump’ şi sugerează că politica menită să protejeze civilii a fost redusă sub noua administraţie.

SUA sunt acuzate de Rusia că doresc să impună o ‘viziune eronată’ asupra atacurilor chimice în Siria

Rusia a denunţat, Vineri, ‘încercările extrem de ilogice’ de a arunca responsabilitatea atacurilor chimice în Siria asupra regimului de la Damasc, acuzînd SUA că doresc să impună o ‘viziune eronată’ asupra acestor incidente, relatează AFP. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să relanseze eforturile pentru a-i pedepsi pe responsabilii de atacurile chimice din Siria după veto-urile ruse din Noiembrie privind continuarea anchetelor internaţionale, în timp ce ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a acuzat Moscova că protejează Damascul. În două rînduri, în Noiembrie, Rusia, aliat al Preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate pentru a bloca reînnoirea mandatului experţilor internaţionali în investigarea cazurilor de folosire a armelor chimice în Siria. Cu o lună mai devreme, anchetatorii JIM, o misiune comună de investigare creată în 2015 de ONU şi de Organizaţia pentru Interdicţia Armelor Chimice (OIAC), au constatat responsabilitatea regimului sirian. Ei au acuzat aviaţia militară siriană că a executat pe 4 Aprilie 2017 un atac asupra satului Chan Cheikhoun, în care au fost ucise peste 80 de persoane. Moscova a respins aceste concluzii, reproşînd experţilor că nu merg la faţa locului şi se bazează pe martori acuzaţi că au legături cu opoziţia siriană.

Șmecherește, Germania își ”scanează” exporturile de arme spre ţările implicate în războiul din Yemen

Germania a oprit exporturile de arme către ţările implicate în războiul din Yemen, a declarat, Vineri, purtătorul de cuvînt al Guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, una din primele schimbări evidente în politica externă legate de discuţiile privind formarea unui nou Guvern, relatează dpa. Consiliul Federal de Securitate nu mai eliberează licenţe de export „care nu se află în concordanţă cu concluziile discuţiilor exploratorii (privind formarea Guvernului)”, a mai spus Steffen Seibert. O coaliţie de state arabe condusă de Arabia Saudită luptă în Yemen împotriva rebelilor şiiţi houthi din 2015. Din alianţă mai fac parte Iordania, Egipt, Bahrein, Kuweit, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc, Sudan şi Senegal. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite s-au aflat printre principalele 10 destinaţii pentru exporturile de arme germane în 2016. Iordania este însă o ţară din regiune care va primi în continuare sprijin financiar şi militar din partea Germaniei.

”Blînzii norvegieni”: Doar nouă ani de închisoare pentru apartenenţa la o grupare teroristă

O instanţă norvegiană a admis, Vineri, condamnarea la nouă ani de închisoare a unui bărbat acuzat de recrutare de membri pentru gruparea jihadistă Statul Islamic, fiind primul caz de acest tip în ţara scandinavă,relatează DPA. Ubaydullah Hussain, de origine norvegiană, a fost de asemenea condamnat pentru apartenenţă la o grupare teroristă, colectarea de fonduri şi organizarea de călătorii în Siria, a anunţat, Vineri, Curtea de Apel din Oslo. Potrivit Curţii, Hussain a servit ca ‘mentor, consilier, organizator, intermediar şi reprezentant pentru luptători voluntari în Siria’. Unul dintre bărbaţii recrutaţi de Hussain avea numai 17 ani, a indicat instanţa.

Emmanuel Macron: Franţa „are nevoie” de Germania pentru a reforma Europa

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, Vineri, că Franţa „are nevoie” de Germania pentru a reforma Europa, cu două zile înainte de un vot crucial asupra formării unei coaliţii guvernamentale între conservatori şi social-democraţi la Berlin, relatează AFP. La rîndul său, cancelarul Angela Merkel a declarat, tot Vineri, la Paris, că stabilitatea guvernamentală este indispensabilă pentru a face să avanseze construcţia europeană. „Pentru a acţiona în Europa, este esenţial să avem un Guvern stabil în Germania”, a afirmat Angela Merkel, în condiţiile în care ea încearcă de luni de zile să formeze o coaliţie guvernamentală, iar delegaţii Partidului Social-Democrat (SPD) urmează să voteze Duminică pentru sau împotriva alianţei propuse între partidul lor şi conservatorii cancelarului Merkel.

Zece migranţi au fost expulzați în Ucraina de către Ungaria

Autorităţile ungare au returnat către Ucraina zece migranţi dintr-un grup de 11 care au ajuns în Ungaria la bordul unui avion uşor ce a aterizat pe 12 Ianuarie în apropierea localităţii Kallosemjen din Nord-Est, a comunicat, Vineri, agenţia MTI. Potrivit unui purtător de cuvînt al Poliţiei ungare, avionul decolase din Ucraina şi a aterizat în Ungaria după ce a survolat România, conform agerpres. Poliţia a găsit avionul într-o zonă agricolă, după ce a fost alertată în legătură cu prezenţa acestuia de un agent care se afla în afara orelor de serviciu. Migranţii, trei afgani şi opt vietnamezi, au fost reţinuţi în apropierea localităţii sus-menţionate în urma unei ample operaţiuni de căutare, în care s-au folosit inclusiv cîini special dresaţi şi camere cu termoviziune. Unul dintre afganii aflaţi în acel avion a cerut azil în Ungaria şi a fost transferat într-o zonă de tranzit, ceilalţi fiind returnaţi în Ucraina. Mulţi dintre ei au spus în timpul anchetei că au plătit traficaţi pentru a-i ajuta să ajungă în vestul Europei.

Wolfgang Schaeuble, omul care știe ce știe: Germania nu va cădea într-o criză politică dacă Angela Merkel eșuează să formeze un Guvern de coaliție

Germania nu va cădea într-o criză politică dacă eforturile cancelarului Angela Merkel de a forma un Guvern de coaliţie cu social-democraţii eşuează, a declarat, Vineri, fostul ministru de Finanţe german Wolfgang Schaeuble, relatează Reuters. „Dacă nu funcţionează, nu este nici o catastrofă. Sunt alte moduri de a face lucrurile să funcţioneze”, a mai spus el într-un interviu pentru ziarul Die Welt. La aproape patru luni după alegerile parlamentare din Germania, Angela Merkel nu a reuşit să formeze un Guvern. Un refuz al delegaţilor Partidului Social-Democrat german (SPD) de a da undă verde negocierilor pentru formarea unei ‘mari coaliţii’ alături de conservatori ar putea duce la alegeri anticipate sau la un Guvern minoritar pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei. Într-o critică rară la adresa lui Merkel, Schaeuble a fost citat separat de Focus Magazine spunînd că Germania încă „suferă” din cauza deciziei din 2015 de a deschide graniţele ţării, care a permis intrarea a peste un milion de persoane care solicită azil. „În consecinţă, încă suferim. Nu vreau să trivializez această chestiune”, a mai spus el.

Franţa va dubla finanţarea pentru operaţiunile militare din afara ţării

Franţa îşi va dubla bugetul pentru operaţiunile militare din străinătate, a anunţat, Vineri, Preşedintele Emmanuel Macron, relatează dpa. Finanţarea pentru operaţiunile militare din afara ţării va creşte de la nivelul actual de 450 de milioane de euro (552 de milioane de dolari) pînă la 1,1 miliarde de euro în 2020, a mai spus Macron, conform agerpres. Franţa, împreună cu Marea Britanie, sunt statele din Europa de Vest cele mai implicate în operaţiuni militare în străinătate. Circa 4.000 de militari francezi sunt mobilizaţi în prezent în Niger, Mali şi Ciad pentru a ajuta forţele de securitate locale să lupte împotriva extremiştilor islamişti în regiunea Sahel. Preşedintele Macron, cu ocazia urărilor pentru forţele armate franceze la baza navală de la Toulon (Sud-Est), a declarat că costul operaţiunilor din străinătate a fost constant subestimat, conducînd la dispute în legătură cu modificările bugetare. El şi-a reiterat angajamentul privind creşterea bugetului pentru apărare la 2% din PIB pînă în 2025. Macron şi-a exprimat de asemenea sprijinul puternic pentru cooperarea în domeniul apărării europene. „Autonomia strategică europeană este o necesitate geopolitică”, a mai spus el.

Sebastian Kurz declară franc de ce Occidentul este sufocat de migranţi: ‘Nu vor să stea în România sau Bulgaria’

Refugiaţii nu vor să meargă în ţări ca România, susţine cancelarul Austriei. Sebastian Kurz spune că redistribuirea migranţilor în ţările membre ale Uniunii Europene nu funcţionează cum trebuie şi nu rezolvă sub nici o formă problema refugiaţilor, transmite digi24. Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: „Austria a primit, după Suedia, cei mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, adică mai mult decît Germania. Am luat refugiaţi şi prin relocare, prin redistribuire. Ideea e, nu doar că unele state membre refuză refugiaţi, dar nici refugiaţii nu sunt dispuşi să meargă în ţări precum Bulgaria, România sau Polonia. Şi chiar dacă i-am trimite cu ajutorul Poliţiei înapoi în aceste ţări, în cîţiva ani s-ar întoarce în Germania, Austria sau Suedia.”