Realitatea internationala pe scurt – 1 (20 Februarie 2018

Italia vrea să rămînă… eterna Italie!

Partidul Liga Nord din Italia a promis că, dacă va cîștiga alegerile de luna viitoare, va face deportări masive ale imigranților, ca parte dintr-o reformă radicală a politicilor privind migrația din Italia. Partidul condus de Matteo Salvini propune ca Tribunalele care vor analiza cererile de azil pentru refugiați să nu țină cont de circumstanțele în care a ajuns în Italia imigrantul al cărui caz este judecat. Liga Nord a promis că, dacă va fi aleasă, va începe un program pentru a trimite aproximativ 400.00 de imigranți înapoi în țările lor de origine, printre care Nigeria, Tunisia sau Maroc.

Promisiunile Lega, așa cum mai este cunoscută Liga Nord, ar putea schimba drastic politicile interne și externe ale Italiei, în cazul în care coaliția sa, formată împreună cu Forza Italia și Frații Italiei, ar cîștiga alegerile. Coaliția, care este condusă de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, este pe primul loc în sondajele de opinie, cu 37% din voturi. Se presupune că Forza Italia va fi partidul care va avea cea mai mare putere dintre cele aflate în coaliție. Dacă ar cîștiga o majoritate absolută, Berlusconi ar putea alege viitorul prim-ministru, el nefiind eligibil.

Corectitudinea Politică îi lovește și pe unguri

Juriul UE al concursului ”Capitala Europeană a Culturii” (EKF 2023) a anunțat că unul dintre orașele participante din Ungaria nu poate deține acest titlu. Motivul: „este prea alb și nu are suficienți migranți”, scrie site-ul maghiar de știri „888.hu”, citat de Voice of Europe. Rămas în competiție alături de șapte semifinaliști, tot din Ungaria, orașul maghiar Székesfehérvár a realizat un film promoțional pentru juriul european. Filmul prezintă cele mai frumoase locuri din oraș, un cuplu fericit și cîțiva copii care se joacă. Jurații nu au fost însă deloc impresionați de imaginile din Székesfehérvár. Verdictul lor, menit să pună capăt aspirațiilor autorităților maghiare, a fost acela că aici „sunt prea mulți oameni fericiți, prea mulți albi, dar nu sunt suficienți migranți”.

Unul dintre experții Uniunii Europene a decretat, fără alte comentarii: „Acesta este un film de propagandă pentru Europa creștină și albă: toată lumea este fericită și dansează pe străzi!”

Primarul orașului maghiar, András Cser-Palkovics, a comentat criticile aduse de comisia cinematografică la adresa filmului despre Székesfehérvár: „Din film au fost excluși oamenii săraci și migranții, în timp ce în imagini au apărut prea multe cruci, biserici și, un lucru și mai rău, atitudinea orașului, care consideră asta drept o valoare”

Provocări europene: Albania Mare, România Mare, Moldova Mare…

Premierul albanez Edi Rama a evocat, Duminica trecută, la Pristina, posibilitatea de a vedea într-o zi țara sa și Kosovo avînd „un singur președinte, în calitate de simbol al unității naționale”, informează AFP. „Kosovo și Albania vor avea o singură politică externă și nu doar ambasade și reprezentanțe diplomatice comune", a declarat în fața Parlamentului kosovar Edi Rama, sosit la Pristina cu ocazia celei de-a zecea aniversări a independenței Kosovo. Cele două țări au deja mai multe consulate comune. „Dar de ce nu un singur președinte, în calitate de simbol al unității naționale, cu o politică de securitate națională?”, a întrebat Edi Rama.  Această declarație riscă să-i displacă foarte tare Serbiei, ai cărei oficiali acuză Tirana că susține proiectul construcției unei "Albanii Mari". 

Declarațiile privind o posibilă unificare a Albaniei cu Kosovo, făcute de mai multe ori în ultimii ani de premierul albanez Edi Rama și de liderul kosovar Hashmi Thaci, pun gaz foc în relațiile dintre Belgad și albanezi. Atît Serbia cît și Rusia consideră că astfel de afirmații nu contribuie la stabilitatea regiunii, ci sporesc riscul unui nou război în Balcani. Kosovo și-a proclamat independența la 17 Februarie 2008, la aproape un deceniu după conflictul dintre forțele sîrbe și rebeliunea secesionistă kosovară albaneză. 

Circa 115 de țări au recunoscut independența Kosovo, printre care SUA și 23 dintre cele 28 de țări membre ale UE. Circa 80 de capitale ale lumii refuză în continuare să recunoască această independență, printre care Moscova și Beijing. Cele cinci țări membre ale UE care nu recunosc Kosovo sunt România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia.

Un nou partid din Marea Britanie, Renew, vrea să anuleze Brexitul

Un partid nou din Marea Britanie, care a fost inspirat de gruparea En Marche! a Preşedintelui francez Emmanuel Macron, a lansat o campanie pentru a anula Brexitul şi încearcă să convingă parlamentarii să blocheze orice acord la care ajunge Theresa May pentru ieşirea din UE, scrie Reuters. Partidul Renew, care a fost fondat anul trecut, susţine că îşi va concentra atenţia pe parlamentarii pro-Brexit din regiunile în care există susţinere consistentă pentru rămînerea în UE. „Intenţionăm să fim duri cu privire la Brexit şi la cauzele Brexitului”, a spus James Torrance, şeful de strategie al partidului. Partidul, fondat de un contabil, un fost jurnalist şi un consultant, plănuieşte să participe la alegerile locale din luna Mai, precum şi la viitoarele alegeri naţionale.

O blocare a acordului de ieşire din UE de către Parlament ar însemna că Guvernul condus de May s-ar destrăma şi s-ar declanşa noi alegeri naţionale. Guvernul lui May este împărţit în ceea ce priveşte Brexitul. Prim-ministrul britanic a făcut parte din campania pentru a rămîne în UE în 2016, dar acum insistă că Marea Britanie va părăsi UE pe 29 Martie 2019 şi că nu se va organiza un al doilea referendum pe această temă.

Germania și grupările extremiste

Gruparea de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a depăşit partidul social-democrat, SPD, de centru stînga, pentru prima dată într-un sondaj naţional, scrie Politico. Sondajul, făcut de Insa la cererea ziarului Bild, arată că AfD beneficiază de o susţinere de 16% faţă de SPD cu 15.5%, valoarea cea mai scăzută din istoria SPD. Alianţa CDU-CSU condusă de Angela Merkel a ajuns la 32%, cu o creştere de 2.5 puncte procentuale faţă de săptămîna trecută. Sondajul vine într-un moment dificil pentru SPD, partidul fiind măcinat de lupte interne în care se încearcă găsirea unei noi direcţii pentru viitor. Fostul lider al social-democraţilor, Martin Schulz, şi-a dat demisia săptămîna trecută. SPD a avut parte de cel mai slab rezultat de după război în cadrul alegerilor din Septembrie şi iniţial a refuzat să intre la guvernare într-o coaliţie cu conservatorii lui Merkel. Dar partidul s-a răzgîndit atunci cînd s-a constatat că nu există prea multe opţiuni iar acest lucru i-a deranjat pe anumiţi membri care sunt de părere că această coaliţie le va dăuna pe termen lung. Membrii SPD vor decide pe 4 Martie dacă vor aproba înţelegerea pentru o coaliţie cu conservatorii.

Cînd a văzut poza cu viitorul ginere, mama acestei tinere a îngheţat

Cînd Heidi s-a logodit, Vara trecută, cu Ed Savitt, după 6 ani de relaţie, au decis să-i facă o vizită mamei sale. Nu i-au dat nici măcar un telefon. Femeia s-a trezit cu ei la uşă, dar s-a bucurat nespus. În timpul cinei, însă, Kay Parker, mama tinerei, avea un sentiment ciudat. Simţea că ceva nu e în regulă cu iubitul tinerei, dar nu-şi dădea seama ce anume o neliniştea. Heidi şi Ed s-au întîlnit undeva în 2011, la o universitate din Londra. Amîndoi erau studenţi acolo şi s-au plăcut din prima clipă. Au decis să rămînă împreună şi, ulterior, să se căsătorească. În seara aceea, după ce au luat masa, Kay a început să spună tot felul de poveşti despre fiica sa. Întîmplarea a făcut ca printre acestea să se numere şi cea în care Heidi şi-a făcut un "iubit de vacanţă". Pe atunci, avea 6 ani şi se afla în Turcia cu familia. La acea vreme, timp de două săptămîni, cei doi copii s-au jucat împreună toată ziua. Surprinzător sau nu, numele băieţelului care i-a cucerit fiica era Ed.

La două săptămîni de la cină, Kay a descoperit o cutie cu poze vechi de familie. Printre ele, a dat de fotografiile din faimoasa vacanţă în Turcia. După ce le-a privit cu atenţie, a pus mîna pe telefon şi şi-a sunat fiica. "Heidi, trebuie să vii imediat la mine! Acum! Trebuie să-ţi arăt ce am descoperit!", i-a spus aceasta. În fotografii era chiar logodnicul fiicei sale, Ed. Soarta a făcut ca, după 20 de ani, cei doi să se întîlnească din nou şi să se îndrăgostească.  "Ce nebunie! Şi cînd te gîndeşti că, dacă mama nu se uita la acele fotografii, n-am fi ştiut niciodată că ne iubeam de cînd eram copii...", a spus Heidi, emoţionată. În prezent, cei doi tineri sunt căsătoriţi şi îşi petrec majoritatea vacanţelor cu mama lui Heidi. (Realitatea.Net.ro)

Putin, Erdogan şi Rouhani se vor întîlni pentru a discuta situaţia din Siria

Preşedinţii Rusiei, Turciei şi Iranului – Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan şi Hassan Rouhani – se vor întîlni, în Aprilie, în Turcia, pentru a discuta situaţia din Siria, a informat agenţia de presă RIA, preluată de Reuters, citîndu-l ca sursă pe purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, citat de TASS, anunţase deja că miniştrii de Externe ai celor trei ţări urmează să discute peste două săptămîni, în Kazahstan, detaliile unui summit la Istanbul, privind Siria, conform agerpres.

Armata germană, la fel ca și în ultimul Război Mondial, în Iarnă, are probleme cu echipamentul

Efectivele armatei germane care urmează să întărească flancul estic al NATO se plînge de lipsa îmbrăcămintei de Iarnă şi a altor echipamente, scrie ziarul Rheinische Post, citat de DPA. Parlamentari din întreg spectrul politic au reacţionat cu indignare după apariţia articolului, în care se arată că forţa de reacţie rapidă a Bundeswehr (armata germană) pentru 2019 duce lipsă de tancuri, veste antiglonţ, îmbrăcăminte şi corturi. Ziarul citează un memoriu al comandanţilor care urmează să participe la Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), forţa de reacţie ultrarapidă a NATO în Estul Europei, a cărei comandă este asigurată prin rotaţie de ţările membre ale alianţei, conform agerpres.

Jens Flosdorff, purtător de cuvînt al Ministerului Apărării de la Berlin, a declarat că echipamentele pentru VJTF vor sosi pînă la jumătatea anului şi că militarii germani vor fi gata să îşi îndeplinească misiunile în cadrul VJTF la începutul anului viitor. Măsurile de creştere a bugetului Apărării, după ani de reduceri, vor dura însă pînă în 2030, iar capacitatea de reacţie a Bundeswehr în general este nesatisfăcătoare, a arătat el.

ISIS revendică atacul armat din Daghestan

Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacul armat care a avut loc Duminică la o biserică ortodoxă din regiunea Daghestan, predominant musulmană, din Sudul Rusiei, potrivit dpa. Un localnic, în vîrstă de 22 de ani, a deschis focul cu o armă de vînătoare în timpul unei slujbe religioase la o biserică ortodoxă din oraşul Kizliar, omorînd cinci femei şi rănind alte patru persoane. El a fost împuşcat mortal de Poliţie. Gruparea jihadistă l-a descris pe atacator ca fiind ‘unul dintre soldaţii zeloşi ai islamului’ care i-a vizat pe ‘cruciaţi’ la un ‘templu creştin’, conform unei declaraţii postate pe o reţea de socializare. După anunţul de revendicare, Kremlinul a anunţat că forţele de ordine ruse anchetează o posibilă legătură între autorul atacului şi ‘organizaţii extremiste’, potrivit AFP. „Lupta împotriva organizaţiilor extremiste în regiune continuă într-un mod ţintit şi consistent”, a declarat, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.