Realitatea internationala pe scurt – 1 (19 Martie 2018)

Merkel și ministrul de Interne se contrazic în declarații pe tema musulmanilor

Conflictul dintre noul ministru de Interne german Seehofer și cancelarul Angela Merkel este emblematic pentru o linie ideologică care scindează politicienii germani în privința modului de gestionare a fluxurilor migratorii. Noul ministru german de Interne, Horst Seehofer,  a împărțit opinia publică și clasa politica germană în două după ce a declarat că „Islamul nu aparține Germaniei”. „Nu. Islamul nu aparține Germaniei. Germania este marcată de creștinism. Duminica liberă, zilele de sărbătoare creștine și ritualuri precum Paștele, Rusaliile sau Crăciunul sunt parte a sa”, a declarat Horst Seehofer, liderul partidului extrem de conservator CSU (Uniunea Creștin Socială), aliatul bavarez al creștin-democraților (CDU) conduși de Angela Merkel. O afirmație care vine în contradicție directă cu politica din ultimii ani a cancelarului Angela Merkel, dar prin care liderul bavarez al CSU caută să-și recîștige mulți alegători pierduți în favoarea partidului Alternativa pentru Germania (AfD), anti imigranți. Horst Seehofer a subliniat și faptul că Germania nu trebuie să renunțe la tradiții de dragul musulmanilor: „Musulmanii care trăiesc la noi aparțin, evident, Germaniei. Acest lucru nu înseamnă, evident, că ne vom abandona din considerente false tradițiile și obiceiurile”, a adăugat ministrul de Interne, ale căror atribuții ministeriale includ de asemenea și un inedit „Minister al Patriei.

Bătălia ideologică dusă în țara din Europa care a fost cea mai primitoare în fața valului de imigranți va continua, așadar, chiar dacă politica ușilor deschise, promovată de Merkel s-a dovedit a fi falimentară. Confirmarea continuării acestei bătălii a venit chiar de la Merkel, care a ținut să dea o replică ministrului de Interne: „Cele circa patru milioane de musulmani aparțin de asemenea Germaniei, exact la fel cum și religia lor aparține Germaniei”, a declarat Merkel. „Trebuie să facem tot ce putem pentru a face coexistența dintre religii pe cît de pozitivă posibil”, a declarat Merkel.

Vladimir Putin, despre atacul asupra fostului spion rus: Rusia nu deţine arme chimice

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, Duminică, faptul că Rusia nu deţine arme chimice şi nu este implicată în atacul cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, relatează site-ul agenţiei Reuters. "Am aflat din presă despre tragedia menţionată. Primul lucru care mi-a venit în minte este că dacă ar fi fost vorba despre un agent neurotoxic de provenienţă militară, atunci acei oameni ar fi murit pe loc. Este evident acest lucru. În al doilea rînd, Rusia nu deţine astfel de agenţi neurotoxici. Am distrus toate armele chimice sub supravegherea organizaţiilor internaţionale şi am făcut primii acest lucru, spre deosebire de unii dintre partenerii noştri, care au promis să facă la fel, dar nu s-au ţinut de cuvînt. Este o mizerie, un nonsens ideea că anumite persoane din Rusia şi-ar permite să facă aşa ceva înainte de alegeri şi de Cupa Mondială", a spus Putin. În ciuda tensiunilor accentuate între Moscova şi Londra, Preşedintele rus a anunţat că este pregătit să coopereze cu Marea Britanie în ancheta privind tentativa de asasinat asupra lui Serghei Skripal şi a Iuliei Skripal. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat, Duminică, faptul că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat în ultimii zece ani agentul neurotoxic "Novichok" folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Serviciile secrete germane: Rachetele Coreei de Nord au capacitatea să atingă Europa

Rachetele Coreei de Nord pot fi încărcate cu focoase nucleare şi au capacitatea de a atinge Europa, se arată într-un raport prezentat în Budestag de către Ole Diehl, director adjunct al Serviciul german de Informaţii Externe (BND), relatează site-ul agenţiei de presă Reuters. Potrivit publicaţiei germane Bild am Sonntag, Diehl le-a transmis parlamentarilor germani că are certitudinea că estimarea făcută de BND este corectă. De asemenea, directorul adjunct al BND a precizat că discuţiile dintre Phenian şi Seul reprezintă un semn pozitiv pentru rezolvarea crizei din Peninsula Coreea. Un oficial de rang înalt al Coreei de Nord efectuează o vizită în Finlanda, unde ar urma să se întîlnească cu foşti oficiali americani şi Sud-coreeni, relatează agenţia Yonhap, în contextul organizării unei întîlniri între Donald Trump şi Kim Jong-un. Coreea de Nord îşi continuă programele nucleare şi balistice sfidînd sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU şi nu a făcut un secret din planurile sale de a dezvolta o rachetă capabilă să lovească teritoriul continental al Statelor Unite.

Un angajat al consulatului francez în Israel, arestat pentru acuzaţii de trafic de arme

Israelul a anunţat, Luni, că autorităţile au arestat un angajat al consulatului francez la Ierusalim, acesta fiind suspectat că ar fi folosit un vehicul al misiunii diplomatice pentru a transporta arme palestinienilor aflaţi în Cisiordania, relatează site-ul agenţiei Reuters. Romain Franck, reţinut încă din data de 15 Februarie, este acuzat că ar fi transportat 70 de pistoale şi două puşti de asalt din Fîşia Gaza, a anunţat agenţia de securitate Shin Bet. "Franck a acţionat în scopuri financiare, din propria iniţiativă şi fără a informa superiorii", a arătat un comunicat al agenţiei Shin Bet, adăugînd că nu consideră că acesta ar fi avut motive ideologice, precum susţinerea militanţilor palestinieni. Franck, în vîrstă de 23 de ani, va fi audiat în faţa Curţii Supreme. Un purtător de cuvînt al ambasadei franceze la Tel Aviv l-a descris pe Romain Franck ca fiind "un membru al consulatului general de la Ierusalim", adăugînd că Franţa ia în serios acest caz şi cooperează cu autorităţile israeliene. Franck a fost arestat împreună cu un palestinian angajat ca ofiţer de securitate la consulatul francez. Potrivit comunicatului, cetăţeanul francez ar fi primit armele de la un angajat palestinian al Centrului Cultural Francez din Gaza.

Ambasada Turciei din Danemarca, atacată cu cocktailuri Molotov

Cel puţin două persoane au atacat, Luni dimineaţa, Ambasada Turciei din Danemarca cu cocktailuri Molotov, însă nimeni nu a fost rănit, a anunţat Poliţia daneză, informează Euronews. În urma atacului, sediul Ambasadei Turciei a suferit daune minore. Clădirea Ambasadei era goală în momentul atacului. Poliţia a demarat o anchetă pentru a-i identifica pe atacatori.

Ministrul Sud-coreean de Externe: Kim Jong-Un şi-a dat cuvîntul pentru denuclearizare

Ministrul Sud-coreean de Externe, Kang Kyung-Wha, şi-a exprimat încrederea faţă de angajamentul regimului Nord-coreean de a renunţa la programul nuclear, spunînd că liderul de la Phenian "şi-a dat cuvîntul" pentru detensionarea situaţiei din Peninsula Coreeană, relatează site-ul CBS News. "Semnificaţia cuvîntului său este destul de importantă, în sensul că este pentru prima dată cînd aceste cuvinte au venit direct din partea liderului suprem Nord-coreean. Cred că acest aspect este important nu numai pentru Statele Unite, ci şi pentru Coreea de Sud. Cred că vom discuta aspecte-cheie de securitate, inclusiv problema denuclearizării. Vorbim despre un angajament istoric, în condiţiile în care liderul Nord-coreean va veni la Sud de zona demilitarizată, pentru cel de-al treilea summit inter-coreean. Precedentele două au avut loc la Phenian. Deci faptul în sine că [Kim Jong-Un] este dispus să vină spre Sud este extrem de semnificativ", a spus Kang într-un interviu pentru postul de televiziune CBS.

"Cred că liderul Nord-coreean va avea nevoie de ceva timp, avînd în vedere promptitudinea cu care Preşedintele Trump a acceptat invitaţia la discuţii. Cred că am fost cu toţii surprinşi de rapiditatea acestei decizii. Consider că a fost o decizie extrem de curajoasă din partea Preşedintelui Trump. Cred că liderul Nord-coreean examinează acum situaţia. Noi îi oferim timpul de care are nevoie înainte de a transmite mesaje publice", a mai spus Kang Kyung-Wha.

Datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook, folosite în "războiul psihologic" al campaniei lui Donald Trump şi în cea pro-Brexit

Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump. Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. Documente obţinute de publicaţia Observer şi confirmate de Facebook relevă că, pînă la sfîrşitul anului 2015, compania Cambridge Analytica colecta date online la un nivel fără precedent. Facebook nu avertizase încă utilizatorii şi luase doar măsuri limitate pentru securizarea datelor a peste 50 de milioane de persoane.

Potrivit cotidianului The Guardian, Christopher Wylie a vorbit despre ceea ce a numit "instrumentul de război psihologic al lui Steve Bannon". El a explicat că Steve Bannon şi Robert Mercer au avut ideea de a utiliza printr-o metodologie militară megadate şi reţele de socializare online pentru "operaţiuni informaţionale" asupra electoratului din Statele Unite. Christopher Wylie a contribuit cu idei şi s-a ocupat de aplicarea proiectului, înainte de a deveni, în Primăvara anului 2017, denunţătorul proiectului. De asemenea, Wylie s-a numărat printre sursele care au furnizat informaţii pentru un articol scris în 2017 de publicaţiile Guardian/Observer intitulat "Marele jaf britanic Brexit", un material care a realizat conexiuni între campania pentru ieşirea din UE, alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA şi activităţile Rusiei. Compania Facebook a anunţat că a decis suspendarea conturilor firmei Cambridge Analytica, al lui Christopher Wylie şi Aleksandr Kogan, un profesor ruso-american. Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană.

 

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 00:59
07.04.24 - 00:09