Realitatea internationala pe scurt – 1 (18 Ianuarie 2018

”UE devine un bloc de ţări mici care trebuie să stea împreună pentru a-şi menţine poziţia şi valorile”, declară Leo Varadkar

Uniunea Europeană devine, pe fondul schimbărilor demografice globale, un bloc de ţări relativ mici care trebuie să ‘stea împreună’ pentru a-şi menţine poziţia şi valorile, a declarat, Miercuri, premierul irlandez Leo Varadkar, într-un discurs în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, informează DPA. Varadkar este primul dintre liderii statelor Uniunii Europene care se adresează Parlamentului European în cadrul unei serii de dezbateri pe care membrii Legislativului european le au cu şefii de stat şi de Guvern ai ţărilor membre, pentru a discuta despre viitorul Europei. ”Cred că în Europa viitorului, toate ţările europene şi toate statele membre vor fi state mici – chiar dacă poate ele nu îşi dau seama de asta. Într-un context global, suntem foarte mult acum o uniune de ţări mici”, a spus şeful executivului de la Dublin. El a adăugat că, deşi mărimea populaţiei nu se traduce în mod obligatoriu prin putere economică sau militară, ‘este indubitabil faptul că acestea se mută la nivel global către Est şi Sud’. ”Aşadar, eu cred că trebuie să stăm împreună dacă vrem să protejăm ceea ce avem şi să continuăm să ne exportăm valorile şi mentalitatea”, a accentuat Leo Varadkar.

Zîzanie între Angela Merkel şi Sebastian Kurz: Și-au exprimat dezacordurile cu privire la cotele de refugiaţi în UE

Cancelarul german Angela Merkel şi omologul său austriac Sebastian Kurz şi-au exprimat dezacordurile cu privire la cotele de refugiaţi în UE, liderul austriac susţinînd că această dezbatere, condusă de Berlin, ‘ocupă prea mult timp’, relatează AFP. ‘Sunt convins că soluţia la problema migraţiei constă în protecţia corectă a frontierelor externe (ale UE) şi în creşterea ajutorului’ pentru ţările de origine ale migranţilor, a declarat cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Angela Merkel, cu ocazia primei sale vizite la Berlin. Însă cred că discuţia privind cotele ocupă prea mult timp, dacă dorim să rezolvăm problema migraţiei, a spus el, apropiindu-şi poziţia de cea a ţărilor din Europa Centrală. Şefa Guvernului german i-a replicat omologului său austriac că ‘nu este posibil să existe ţări care să spună ‘nu participăm la solidaritatea europeană”. Cancelarul german ”l-a avertiza”, de asemenea, pe Sebastian Kurz că va urmări alianţa sa controversată cu Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) – şi ”va judeca Guvernul” acestuia pe baza ‘acţiunilor sale’.

Turcia spune ”Nu!” formării unei „armate teroriste” la frontiera Siriei și va răspunde oricărei amenințări

Consiliul Naţional de Securitate al Turciei a declarat că Ankara va răspunde imediat oricărei ameninţări din Vestul Siriei şi nu va permite formarea unei „armate teroriste” la frontieră, informează Reuters. După o şedinţă a Guvernului, vicepremierul Bekir Bozdag a lansat un avertisment similar, în replică la anunţul coaliţiei conduse de Statele Unite în Siria privind intenţia de a înfiinţa o armată cu un efectiv de 30.000 de combatanţi, în colaborare cu Forţele Democratice Siriene (SDF). Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat că Statele Unite „recepţionează şi tratează cu seriozitate” preocupările Turciei, ca aliat în cadrul NATO. Într-un discurs la Universitatea Stanford, el a lăsat însă să se înţeleagă că strategia SUA în Siria presupune menţinerea unei prezenţe militare americane pe durată nedeterminată, în cadrul eforturilor mai extinse de a împiedica refacerea Statului Islamic, de a pregăti diplomatic o posibilă retragere a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, şi de a opri influenţa Iranului.

Guvernul maghiar a adoptat proiectul de legi „Stop Soros”

Guvernul ungar a adoptat proiectul unui set legislativ în baza căruia aşa-zişii „promotori ai migraţiei ilegale” vor fi obligaţi să-şi pună datele la dispoziţia autorităţilor şi să plătească un impozit de 25% pe donaţiile primite din străinătate, a anunţat ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, transmite MTI. Ministrul ungar a declarat, totodată, că activităţile celor care „organizează imigraţia” ar putea fi restrînse în baza noilor legi, care vizează „îndeplinirea cerinţelor” reieşite din „consultarea naţională” lansată de Guvern. Purtătorul de cuvînt guvernamental Zoltan Kovacs a numit noul proiect legile „Stop Soros”. Săptămîna trecută, Kovacs a anunţat că ungurii au respins unanim aşa-numitul „plan Soros” de relocare a migranţilor în Uniunea Europeană pe baza unui sistem de cote obligatorii, citînd rezultatele finale ale sondajului „Consultare Naţională”. „Consultarea Naţională” a fost cel mai de succes sondaj la nivel naţional efectuat pînă acum de Guvernul lui Viktor Orban, a adăugat el.

Detensionări semnificative. Coreea de Sud și Coreea de Nord au căzut de acord să participe sub steagul unei „Coree unite” la JO de la Pyeongchang

Coreea de Sud a anunţat că va participa sub acelaşi steag cu Coreea de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, scrie Reuters. Potrivit agenţiei de presă, cele două state au căzut de acord să participe sub steagul unei „Coree unite”, potrivit news.ro. În plus, propunerea Coreei de Sud de a constitui o echipă feminină de hochei pe gheaţă comună cu Nord-coreenii, a fost acceptată. Coreea de Nord a mai participa la cîteva ediţii ale Jocurilor Olimpice, însă nu în Coreea de Sud. În 1988, a boicotat Jocurile Olimpice de la Seul. Jocurile Olimpice de Iarnă vor avea loc în perioada 9 – 25 Februarie, la Pyeongchang.

Camera Comunelor a  Regatului Unit a adoptat Legea Brexit

Camera Comunelor din Parlamentul britanic a adoptat, cu 324 de voturi pentru şi 295 împotrivă, legea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează PA. Votul a durat două ore, timp în care Guvernul condus de Theresa May a respins mai multe amendamente propuse de parlamentari. Opoziţia laburistă a votat împotrivă, apreciind că nu se asigură protecţia angajaţilor şi a consumatorilor. Textul adoptat abrogă legea din 1972 privind aderarea Regatului Unit la UE. Potrivit Reuters, Camera Superioară a Legislativului de la Londra ar putea examina legea timp de cîteva luni, înainte de intrarea în vigoare. Partidul Conservator, de guvernămînt, nu dispune de majoritate în Camera Lorzilor, care este mai pro-europeană decît Camera Comunelor.

Însărcinatul cu afaceri al Eritreei în Olanda a fost expulzat după ce a fost declarat persona non grata

Însărcinatul cu afaceri al Eritreei în Olanda a fost declarat persona non grata şi expulzat din această ţară, a anunţat ministrul de Externe olandez Halbe Zijlstra, relatează DPA şi AFP. Măsura luată împotriva diplomatului expulzat se referă la o taxă pe care autorităţile din Eritreea încearcă să o impună imigranţilor eritreeni în Olanda, se arată într-o scrisoare trimisă de ministrul olandez Parlamentului, conform agerpres. Ministrul a afirmat că doreşte să trimită un ‘puternic mesaj diplomatic’ despre aşa-numita ‘taxă pentru diaspora’, care, a afirmat el, a fost plătită de imigranţi eritreeni în condiţii de ‘intimidare şi forţă’. Potrivit postului de radio olandez Argos, diplomaţi eritreeni aflaţi la post în Olanda forţează solicitanţi de azil din Eritreea să plătească respectiva taxă, ce reprezintă 2% din veniturile lor. De asemenea, acestor imigranţi li s-au eliberat documente importante de către ambasada Eritreei numai după ce au semnat o declaraţie în care ei afirmă că regretă că şi-au părăsit ţara natală, mai menţionează postul de radio citat.

Atentate sinucigașe în Nigeria: 10 morţi şi 60 de răniţi

Mai mulţi atentatori sinucigaşi au detonat, Miercuri, bombe într-o piaţă aglomerată din oraşul Maiduguri din Nigeria, informează DPA. Primul bilanţ comunicat de autorităţi este de 10 morţi şi 60 de răniţi. Alte informaţii despre atac sunt contradictorii. Un comisar de poliţie al statului Borno din Nord-Estul Nigeriei, unde au avut loc atentatele, a vorbit despre doi atentatori. Un oficial al Agenţiei Naţionale pentru Urgenţe a menţionat ca autoare patru femei, conform agerpres. Atentatele prezintă caracteristicile uzuale pentru gruparea teroristă islamistă Boko Haram, dar deocamdată nu au fost revendicate. Fundamentaliştii sunniţi au ucis zeci de mii de oameni în Nigeria din 2009, iar ONU estimează la 2,7 milioane numărul celor strămutaţi din cauza terorismului.

De neînchipuit! Suedia va recurge inclusiv la Armată pentru a pune capăt violenţelor organizate

Suedia va face tot ceea ce va fi necesar şi va recurge inclusiv la Armată pentru a pune capăt violenţelor din ultima vreme, a declarat premierul suedez Stefan Lofven,transmite Reuters. În Suedia, rata criminalităţii este relativ scăzută în raport cu situaţia de pe plan internaţional, dar activităţile bandelor infracţionale s-au intensificat în ultimii ani, iar suedezii sunt îngrijoraţi că poliţia nu mai face faţă. În 2016, ultimul an pentru care sunt disponibile statistici oficiale, în ţara scandinavă cu 10 milioane de locuitori au fost ucise 106 persoane. Dar, potrivit televiziunii suedeze, în acelaşi an au avut loc peste 300 de incidente în care au fost folosite arme de foc, în cea mai mare parte fiind vorba de conflicte între bande legate de droguri, protecţie şi prostituţie. În prima săptămînă din 2018, au fost împuşcate mortal patru persoane. Un bărbat a murit după ce a cules o grenadă în faţa unei staţii de metrou dintr-o suburbie a Capitalei Stockholm.

Poliţia a arestat, în Serbia, trei australieni şi un libanez pentru trafic de cocaină

Poliţia sîrbă a anunţat arestarea, la Belgrad, a trei australieni şi a unui libanez în cadrul unei operaţiuni de dezmembrare a unei reţele internaţionale de trafic de cocaină, transmite France Presse. ”La capătul unei anchete de nouă luni, desfăşurată în colaborare cu instituţiile australiene, Poliţia i-a arestat într-un hotel din Belgrad pe T.B., născut în 1983, P.A., născut în 1974, şi D.K., născut în 1969, care sunt implicaţi în cazul celor 1.280 kilograme de cocaină capturate la Sydney”, menţionează un comunicat al Ministerului de Interne sîrb, care nu dezvăluie identitatea suspecţilor, conform agerpres. Australienii sunt suspectaţi de apartenenţă la ‘un grup criminal organizat’. În timpul acestei operaţiuni, poliţia sîrbă a confiscat un pistol şi sume în diferite valute – 638.020 de euro, 11.350 dolari australieni, 4.000 dolari americani, 18.300 de coroane ceheşti, 9.000 de yeni japonezi, 2.940 yuani chinezeşti, 2.500 bathi thailandezi, 863 de dolari singaporezi şi 112.000 dinari sîrbeşti. Ancheta în acest caz a fost lansată în Aprilie anul trecut, după confiscarea în portul australian Sydney a 1.280 kilograme de cocaină într-un container provenind din China.

Poliţia belgiană a percheziţionat sediul companiei Semlex, lider în producerea de acte de identitate pentru ţări africane

Poliţia belgiană a percheziţionat, Miercuri, sediul companiei Semlex, lider în producerea de acte de identitate şi documente de călătorie pentru ţări africane, şi locuinţa directorului său general, Albert Karaziwan, într-un caz de spălare de bani şi corupţie, transmite Reuters. ”Operăm aceste percheziţii într-un caz de posibilă spălare de bani şi corupţie”, a declarat un purtător de cuvînt al Parchetului federal belgian, conform agerpres. La începutul săptămînii, autorităţile din Insulele Comore, ţară căreia Semlex a furnizat documente de identitate începînd din 2007, au anulat 170 de paşapoarte despre care Guvernul acestei ţări a afirmat că, în perioada 2013 – 2016, au fost emise în mod neadecvat unor străini, printre care cetăţeni iranieni. În ultimii 20 de ani, compania bruxelleză Semlex a devenit lider în producerea de acte de identitate şi documente de călătorie pentru ţări africane.