Realitatea internationala pe scurt – 1 (16 Februarie 2018)

Atacatorul din Florida va fi ţinut în detenţie, fără posibilitatea de eliberare pe cauţiune

Un judecător statal american a decis, Joi, că Nikolas Cruz, suspectul în cazul atacului sîngeros comis Miercuri la un liceu din Florida (Sud-estul SUA), va fi ţinut în detenţie fără posibilitatea de eliberare pe cauţiune, transmit Reuters, dpa şi The New York Times. Cruz (19 de ani) este acuzat că a ucis, Miercuri, cu premeditare, 17 persoane, folosind o armă semiautomată AR-15, la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, statul Florida. Nikolas Cruz a apărut Joi în faţa judecătorului districtului Broward prin intermediul unei videoconferinţe, îmbrăcat într-un combinezon portocaliu, avînd cătuşe la mîini şi însoţit de avocata sa. Autorul atacului armat de la liceul din Florida participase la antrenamente alături de o grupare care susţine supremaţia rasei albe, a anunţat, Joi, organizaţia de apărare a drepturilor evreilor Liga Anti-Defăimare,transmite dpa. Informaţia a fost confirmată de către Jordan Jereb, liderul grupării rasiste ‘Republica Florida’, alături de membrii căreia Nikolas Cruz s-ar fi pregătit. Pe website-ul său, ‘Republica Florida’ se descrie drept o ‘organizaţie a drepturilor civile ale albilor’ care încearcă să creeze un ‘stat etnic alb’ în Florida.

Donald Trump evită o dezbatere pe tema armelor de foc în SUA

Preşedintele american Donald Trump a promis Joi să atace tulburările mentale, la o zi după unul dintre cele mai sîngeroase masacre dintr-un liceu american, încercînd să deturneze astfel dezbaterea pe tema armelor de foc din Statele Unite, relatează AFP. Exprimîndu-se de la Casa Albă – cu steagul coborît în bernă în memoria celor 17 victime ucise în Florida -, Trump a anunţat că se va duce la Parkland, unde un tînăr în vîrstă de 19 ani a comis acest masacru, conform news.ro. Acest fost elev al instituţiei se afla în centrul multor întrebări – cum au putut atitudinile sale ameninţătoare, fascinaţia sa faţă de arme şi comportamentul său aparent ”dezechilibrat” să scape vigilenţei anturajului său şi autorităţilor? Preşedintele american, care a spus că se adresează unei ”naţiuni în suferinţă”, nu a pronunţat însă niciodată expresia ”armă de foc” într-o scurtă alocuţiune, ci i-a îndemnat pe cetăţenii americani să ”răspundă urii cu dragoste (şi) cruzimii prin blîndeţe”.

Atacatorul, care a folosit o puşcă semiautomată, a semănat, în cîteva secunde, moartea şi haosul în Liceul Marjory Stoneman Douglas. După o noapte de interogare la Poliţia comitatului Broward, tînărul a fost inculpat de 17 omoruri cu premeditare. FBI a recunoscut că a fost alertat în Septembrie de un abonat al platformei YouTube pe tema unui comentariu lăsat de un utilizator care se identifica drept Nikolas Cruz – ”Voi deveni trăgător profesionist în şcoli”. Exmatriculat din Liceul Marjory Stoneman Douglas de la Parkland din motive disciplinare, fostul elev a ales Valentine’s Day (Ziua Îndrăgostiţilor) să comită acest masacru.

La nivel mondial, circa 1,3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza poluării aerului

Bronşite acute şi cronice, crize de astm, boli cardiovasculare, alergii la polen, cancere pulmonare şi ale căilor respiratorii şi afecţiuni ale aparatului reproducător se numără printre consecinţele concrete pe care poluarea aerului le generează asupra sănătăţii oamenilor, potrivit unui studiu publicat Joi în Franţa, informează cnewsmatin.fr.

Nivelurile maxime de poluare înregistrate la Paris şi în alte mari aglomeraţii urbane, devenite din ce în ce mai frecvente, au repercusiuni importante asupra sănătăţii publice. Indiferent dacă este analizată pe termen scurt sau pe termen lung, absorbţia de particule fine, prezente în aerul respirabil, este deosebit de nefastă, conform agerpres. La nivel mondial, se estimează că 1,3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza poluării aerului. În Franţa, această cifră a fost estimată la cel puţin 48.000 de victime de către experţii agenţiei Sante Publique France, care precizează că numărul deceselor este „probabil mai mare”. Particulele fine determină, de asemenea, cel puţin 9% din mortalitatea naţională.

Un ales al extremei drepte din Germania a provocat un scandal prin ”satiră politică”

Un ales al extremei drepte germane a declanşat Joi un scandal, catalogîndu-i pe turci ”negustori de chimion” şi ”cămilari”, ultimul derapaj dintr-o lungă serie din partea acestei mişcări, relatează AFP. Şeful Statului german Frank-Walter Steinmeier a denunţat o ”strategie” pusă în aplicare de Alternativa pentru Germania (AfD), constînd în ”afirmaţii excesive, atitudini lipsite de ruşine şi pline de ură”, potrivit news.ro. Preşedintele i-a îndemnat pe ”cetăţenii şi cetăţenele acestei ţări” ”să nu se lase manipulaţi”. Reprezentant AfD într-o regiune din fosta RDG, unde acest partid islamofob şi antiimigranţi este deosebit de bine implantat, Poggenburg i-a catalogat pe turci drept ”negustori de chimion”. ”Ei au şi ei un genocid de 1,5 milioane de persoane în fund”, a adăugat el, referindu-se la genocidul armenilor (1915-1916), negat de Ankara. ”Şi vor să ne înveţe cîte ceva despre istorie şi patrie? Spun numai prostii! Aceşti cămilari ar trebui să se întoarcă la ei, mult dincolo de Bosfor, la colibele lor de chirpici şi la poligamia lor”, a adăugat el. Alesul, care a spus Joi că a făcut ”satiră politică”, răspundea astfel unor critici din partea unor membri ai comunităţii turce din Germania – de aproximativ trei milioane de oameni – la adresa înfiinţării unui Minister de Interne şi al Patriei în Germaniei. Acest minister este prevăzut în viitorul Guvern pe care cancelarul conservator în exerciţiu Angela Merkel vrea să-l pună pe picioare împreună cu social-democraţii. Şocate de afirmaţiile alesului de extremă dreapta, asociaţiile turce au anunţat Joi depuneri de plîngeri cu privire la ”incitare la ură rasială”.

AfD, care exploatează temeri ale opiniei publice legate de refugiaţi, şi-a făcut o intrare deranjantă prin alegerile legislative din Septembrie în Camera Deputaţilor, în care are aproape 100 de aleşi. Membrii săi sunt nişte obişnuiţi ai unor derapaje rasiste, care fac parte dintr-o strategie vizînd să forţeze limitele a ceea ce se poate spune în acest domeniu în Germania, o ţară mult timp bîntuită de amintirea nazismului. Aleşii AfD au stîrnit astfel, recent, o polemică, catalogîndu-l pe fiul metis al fostului campion de tenis Boris Becker drept un ”seminegru”, iar pe Angela Merkel drept ”tîrfă”.

Alexis Tsipras: Provocările contra drepturilor suverane ale unei ţări membre a UE vizează întreaga Uniune Europeană

Premierul grec Alexis Tsipras a denunţat Joi ‘retorica agresivă’ a Turciei după incidentul naval recent din Marea Egee, subliniind că provocările la adresa unei ţări membre a UE vizează întreaga Uniune Europeană, transmite AFP. Tsipras, care i-a cerut Turciei să respecte ‘regulile de bază ale dreptului internaţional’, a subliniat că frontierele maritime ale Greciei sunt şi frontierele Uniunii Europene, estimînd că ‘provocările contra drepturilor suverane ale unei ţări membre a UE vizează de asemenea toată Uniunea Europeană’, conform agerpres. Şeful Executivului elen a vizitat sediul de lîngă Atena al Poliţiei portuare după ce o navă a acesteia a fost avariată în urma percutării sale, în noaptea de Luni spre Marţi, de un vas de patrulare turc în Estul Mării Egee, în apropierea unei insule disputate de Grecia şi Turcia. Nici un membru al echipajului navei elene nu a fost rănit în incident. Potrivit autorităţilor de la Atena, nava de patrulare turcă a efectuat ‘manevre periculoase’ în apele teritoriale ale Greciei, în apropierea insulei Imia (Kardak, în limba turcă).

Ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, a informat Miercuri NATO în legătură cu incidentul naval greco-turc din Egee, cu ocazia unei reuniuni cu omologii săi din Alianţa Nord-Atlantică desfăşurate la Bruxelles. Incidentul a survenit pe fondul tensionării relaţiilor dintre Turcia şi vecinii săi europeni, după ameninţările preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan contra exploatării de gaz în apele teritoriale cipriote.

Aderare condiționată a Serbiei la UE

Serbia va trebui să accepte independența Kosovo pentru a putea adera la Uniunea Europeană, a declarat Miercuri, la Pristina, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, care a promis totodată kosovarilor că îi va ajuta pentru a obține recunoașterea independenței și din partea statelor UE care încă nu au recunoscut-o, România fiind printre ele. „Dacă Serbia dorește să se îndrepte către Uniunea Europeană, construirea statului de drept este prima condiție, dar în mod firesc și acceptarea independenței Kosovo”, a spus Sigmar Gabriel, citat de agenția Reuters, la o conferință de presă comună cu premierul kosovar, Ramush Haradinaj. Sigmar Gabriel a mai spus la Pristina că Germania va ajuta Kosovo să obțină recunoașterea independenței și din partea celor cinci state membre ale UE care încă nu au recunoscut această independență autoproclamată de kosovari în anul 2008, respectiv România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia. „În mod natural, aderarea la UE este obiectivul final. Pentru aceasta, una dintre condiții este să convingem cele cinci state ale UE care nu recunosc Kosovo că o asemenea recunoaștere este logică, întrucît Kosovo nu va mai face parte niciodată din Serbia, a motivat șeful diplomației germane.

Matteo Salvini, posibil viitor premier al Italiei, amenință că va închide moscheile

Reprezentantul partidului Liga Nordului, Matteo Salvini, aliat important al fostului premier italian Silvio Berlusconi, și-a reafirmat opoziția față de imigrație, denunțînd în termeni duri Islamul, despre care spune că „vine în contradicție cu Constituția țării.

Salvini a arătat că Islamul consideră femeile drept ființe inferioare și că este mai curînd o lege, și nu o religie. Ca lege, este incompatibil cu valorile italiene, a spus Salvini. Întrebat despre moschei, politicianul italian a declarat că, dacă partidul său va ajunge la putere, ar putea închide toate moscheile ilegale de pe teritoriul Italiei.

„Problema culturală de bază este dacă Islamul, aplicația literală a textelor relevate de profetul  Mohamed, este compatibilă astăzi cu valorile noastre, cu libertatea noastră și cu Constituția noastră. Am îndoieli serioase. Că Islamul este un risc este clar, dacă declarația islamică a drepturilor omului prevede că justiția islamică predomină în fața justiției naționale e o problemă pentru mine”, a spus Matteo Salvini, la o reuniune electorală, în Umbria, conform La Stampa.

Salvini ar putea deveni următorul prim-ministru al Italiei, participînd la alegerile de luna viitoare în cadrul unei coaliții de centru-dreapta. În mai multe regiuni, Liga Nordului conduce deja în sondajele, iar susținerea sa este în creștere. Migrația a devenit o temă importantă de campanie electorală în Italia, țară în care peste 600.000 de migranți au sosit în ultimii patru ani, după ce au traversat Mediterana pentru a scăpa de războaie și sărăcie.

Imbecilitatea criminală a Corectitudinii Politice

Familia Leif și Terese Kristiansen trăiește un coșmar, după ce agenția care se ocupă de protecția copilului în Norvegia, Barnevernet, le-a răpit copilul pe motiv că face homeschooling. Drama familiei Kristiansen a început în momentul în care părinții au luat decizia de a se întoarce în Norvegia, după mai mulți ani de locuit în Canada. Aproape imediat ce a fost înscris la școala publică, copilul Kai a fost supus hărțuielii și bătut de colegi timp de mai multe luni. Sesizați, directorul și ceilalți oficiali ai unității de învățămînt nu au luat nici o măsură.  În aceste condiții, părinții au luat decizia de a-l educa pe micuțul de 12 ani acasă. Pe 9 Februarie, însă, șoc: agenții Barnevernet însoțiți de polițiști au dat buzna în casa familiei și l-au smuls pe Kai. Conform lui Ray Skorstad, administratorul legal al unei asociații care asistă părinții ai căror copii au fost luați de Barnevernet, motivația celor de la Barnevernet a fost aceea că „băiatul are nevoie să fie înscris la o școală publică pentru a socializa”.

Michael Donnelly, directorul pentru operațiuni globale al HSLDA (Home School Legal Defence Association), a declarat că părinții sunt singurii care trebuie să decidă cum sunt educați copiii lor. „Un astfel de atac reprezintă un atac asupra ideii de homeschooling. Părinții sunt singurii care au dreptul să decidă cum își educă copiii și ceea ce este cel mai bine pentru ei. Părinții nu trebuie să explice de ce aleg homeschooling-ul, dar familia Kristiansen are un motiv foarte bine întemeiat, acela de a-și proteja copilul în fața abuzurilor. A face educație acasă nu este o justificare pentru a lua un copil cu forța. Este o mare violare a drepturilor lui Kai și a drepturilor părinților săi. Facem apel la autoritățile norvegiene să-l returneze pe Kai părinților și vom face tot ce este posibil ca să se facă dreptate”, a precizat el. Deocamdată, familia are dreptul să-și vadă copilul o dată pe săptămînă, timp de o oră.

Angela Merkel, ultimatum pentru Turcia

Cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel a avertizat, Joi, că relaţiile tensionate între ţara sa şi Turcia nu vor putea reveni la normal fără punerea în libertate a unui jurnalist turco-german de către Ankara şi o ameliorare a statului de drept în Turcia, informează AFP, conform Agerpres. Merkel l-a primit la Berlin pe premierul Binali Yildirim pentru discuţii care ar urma să contribuie la dezgheţarea raporturilor dintre Germania şi Turcia, după un an şi jumătate de relaţii tensionate. Principalul punct de divergenţă îl constituie situaţia jurnalistului germano-turc Deniz Yücel, aflat de un an în detenţie în Turcia sub acuzaţia de sprijinire a 'terorismului'.Între altele, Angela Merkel a estimat că nu este de aşteptat în viitorul apropiat o posibilă ameliorare a Uniunii vamale între Turcia şi Uniunea Europeană, ameliorare dorită de către Ankara. ''Din punctul nostru de vedere o extindere a Uniunii vamale nu poate fi avută în vedere decît dacă suntem convinşi suplimentar'' că în Turcia situaţia statului de drept se îmbunătăţeşte.