Realitatea internationala pe scurt – 1 (15 Martie 2018)

Circa o mie de copii britanici au fost agresaţi în oraşul Telford, în ultimii 40 de ani

Cel puţin 1.000 de copii au fost agresaţi sexual în oraşul britanic Telford, în ultimii 40 de ani, arată o recentă anchetă demarată pentru a investiga cel mai mare scandal de abuz asupra copiilor din Marea Britanie, relatează site-ul cotidianului The Telegraph. Autorităţile anchetează cazul a sute de copii, unii avînd vîrsta de 11 ani, care ar fi fost drogaţi, bătuţi şi abuzaţi în ultimii 40 de ani, în oraşul Telford. Lucy Allen, membru conservator al Parlamentului britanic, a cerut demararea unei anchete pentru exploatarea sexuală a copiilor din Telford, argumentînd că recentele rapoarte sunt "extrem de serioase şi îngrijorătoare". "Trebuie să existe o investigaţie independentă pentru exploatarea sexuală a copiilor din Telford, astfel încît comunitatea noastră să aibă încredere totală în autorităţi", a declarat aceasta. Ancheta susţine că acuzaţiile care datează încă din anul 1980 au fost gestionate greşit de autorităţi, care au eşuat în pedepsirea unei reţele de agresori. Victimele au declarat că abuzuri similare continuă şi astăzi în acea regiune.

Ahtiată după popularitate pe internet, o vloggeriţă şi-a împuşcat mortal iubitul

O tînără în vîrstă de 20 de ani a fost condamnată la șase luni de închisoare, după ce și-a împușcat mortal iubitul într-un filmuleț pe care doreau să îl posteze pe YouTube. Monalisa Perez, în vîrstă de 20 de ani, a fost rugată de iubitul ei Pedro Ruiz, în vîrstă de 22 de ani, să tragă spre el cu pistolul de la 30 de centimetri, crezînd că va fi protejat de un „scut” – o enciclopedie - menit să oprească glonțul, scrie BBC News, potrivit ProTv. Cu toate acestea, el a fost rănit mortal, iar tînăra a pledat vinovată pentru omor. Incidentul a avut loc în luna Iunie a anului 2017, dar judecătorul a dat sentința abia marți. „180 de zile în închisoare. Primele șase luni le vei petrece 10 zile în închisoare, alte 10 în libertate și tot așa, ceea ce va însemna 90 de zile după gratii. Alte 90 de zile le vei petrece în arest la domiciliu. Timp de 10 ani, va fi sub supraveghere. Nu va avea voie să mai folosească arme de foc și nici să obțină cîștiguri financiare de pe urma cazului”. Sentința este cu mult mai mică decît se așteptau anchetatorii. Potrivit procurorului James Brue , „realitatea este că această farsă stupidă a fost visată, planificată și pusă la punct de Pedro Cruz.” „Ea s-a bazat, în mod greșit și tragic, pe promisiunea lui că vor fi amîndoi în siguranță”, a mai precizat James Brue. În ziua în care Monalisa Perez și-a împușcat mortal iubitul, el și-a pus în zona inimii o carte groasă, sperînd că îl va proteja. Moartea bărbatului s-a petrecut sub ochii copilului de trei ani al cuplului, cît și a celor 30 de persoane care se uitau la filmuleț. La scurt timp, ea a suna Poliția și a anunțat că și-a împușcat iubitul. Cînd oamenii legii au ajuns, au constatat ca era mort. Perez și Ruiz postau pe YouTube filmulețe cu farsele lor, în speranța că vor cîștiga popularitate pe Internet.

Tancurile israeliene au lovit poziţiile Hamas din Fîşia Gaza

Armata israeliană a lovit cel puţin o poziţie a mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fîşia Gaza Joi dimineaţă, ca represalii la explozia mai multor dispozitive de-a lungul frontierei, au anunţat surse de securitate de ambele părţi, informează AFP, potrivit agerpres. Mai multe dispozitive au explodat Joi dimineaţă devreme de-a lungul gardului de securitate israelian ce închide ermetic frontiera cu Fîşia Gaza, a declarat Armata israeliană. Ele nu au făcut răniţi, a adăugat Armata fără alte precizări. Tancurile poziţionate pe teritoriul israelian au lovit ca represalii poziţii ale Hamas din interiorul enclavei, a adăugat Armata. Un post de observaţie al Hamas situat la Est de Jabaliya a fost supus mai multor tiruri israeliene, dintre care unul a provocat daune, dar nu şi victime, a declarat o sursă de securitate din Gaza. Israelul, Hamas şi aliaţii săi respectă o încetare a focului tensionată de ambele părţi ale gardului de securitate de la războiul din 2014, a treia în şase ani în enclava condusă de mişcarea islamistă, unul dintre marii inamici ai Israelului. Acest armistiţiu este încălcat cu regularitate, mai ales prin lansarea de proiectile din teritoriul palestinian spre Israel, care ripostează sistematic luînd ca ţinte poziţii ale Hamas, chiar dacă rachetele sunt atribuite în mod obişnuit altor grupuri. Patru soldaţi israelieni au fost răniţi pe 17 Februarie în explozia unui dispozitiv de-a lungul gardului de securitate israelian, provocînd un răspuns israelian puternic şi readucînd în prim plan ameninţarea constantă a unei noi confruntări pe termen lung sau scurt în acest teritoriu aflat sub blocadă israeliană şi egipteană.

Avertizaţi de FBI, poliţiştii italieni au arestat un suspect de terorism

Un bărbat de 24 de ani suspectat de simpatii teroriste a fost arestat în apropiere de Roma în urma unei atenţionări iniţiale din partea Statelor Unite, a anunţat Joi Poliţia italiană, potrivit dpa, transmite şi agerpres. Suspectul, un cetăţean italian cu origini letone, a fost reţinut Luni la Viterbo, la circa 80 de km Nord-Vest de Roma, a precizat poliţia într-un comunicat. El a fost anterior identificat ca autorul unor mesaje pe reţelele de socializare care îl lăudau pe teroristul islamist care a intrat cu un camion pe o pistă de biciclete la New York în Octombrie, omorînd opt persoane. Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA a identificat respectivele mesaje şi le-a predat Poliţiei italiene, care a deschis investigaţii şi a desfăşurat un raid la locuinţa suspectului. El a fost arestat şi inculpat de producerea şi deţinerea ilegală de explozibili după ce poliţiştii au descoperit materiale suspecte la locuinţa sa. 

Parlamentul macedonean adoptă din nou legea favorabilă limbii albaneze

Parlamentul macedonean a adoptat Miercuri, pentru a doua oară după vetoul Preşedintelui Gjorge Ivanov, o lege care acordă un loc sporit limbii albaneze, în pofida puternicei opoziţii a dreptei naţionaliste VMRO-DPMNE, transmite AFP, preluînd agenţia macedoneană MIA. Legea, ce prevede ca membrii minorităţii albaneze să poată solicita folosirea limbii materne în toate instituţiile statului, a fost adoptată cu 64 voturi din totalul de 120. Adoptarea sa era una din condiţiile partidelor etnice albaneze pentru a participa la coaliţia cu social-democraţii (SDSM) premierului Zoran Zaev. Formarea acestei coaliţii a dus la pierderea guvernării de către dreapta naţionalistă, aflată la putere din 2006. Conform noii legi, albanezii – care formează 20-25% din populaţia de 2,1 milioane de locuitori a Macedoniei – îşi vor putea utiliza limba în relaţiile cu administraţia, serviciile de sănătate, justiţia, poliţia ş.a. Totodată, limba albaneză va putea fi folosită în Parlament de deputaţii acestei minorităţi. Pînă în prezent, albaneza era recunoscută de administraţie şi instituţiile publice doar în localităţile cu populaţie albaneză numeroasă. Un vot similar a avut loc la 11 Ianuarie, dar Preşedintele Gjorge Ivanov a trimis legea la reexaminare în Parlament. Constituţia îl obligă însă acum pe Preşedintele să promulge legea.

Condamnaţii la moarte din Oklahoma vor fi executaţi cu gaz nitrogen

Oklahoma intenţionează să devină primul stat american care foloseşte nitrogen pentru execuţii, au anunţat Miercuri oficiali locali, care au precizat totodată că a fost reluată aplicarea pedepsei cu moartea după o suspendare de trei ani a acestei practici, relatează dpa, potrivit agerpres. Noua metodă a fost anunţată într-o declaraţie a procurorului general din Oklahoma, Mike Hunter, şi a directorului Departamentului Închisorilor, Joe Allbaugh. Metoda de execuţie cu gaz a fost aleasă pentru că este „eficientă, simplu de administrat, uşor de obţinut şi nu necesită proceduri medicale complexe”, a spus Hunter. „Cred în justiţie pentru victime şi familiile lor şi în pedeapsa capitală ca fiind potrivită pentru cei care comit astfel de crime”, a adăugat el. Victimele deţinuţilor de pe culoarul morţii au aşteptat suficient ca să se facă justiţie, a spus Allbaugh. Execuţiile în acest stat au fost suspendate după execuţia eşuată a lui Clayton Lockett la 29 Aprilie 2014. Bărbatul, condamnat pentru crimă, a încercat să părăsească patul mobil pe care se afla, gemînd de durere şi cu spasme, şi chiar a vorbit, în cele 43 de minute după ce a fost sedat cu injecţia letală. A murit în cele din urmă de un atac de cord. Pentru implementarea noii scheme ar putea fi nevoie de trei-patru luni, a spus Hunter, la care s-ar adăuga o perioadă de analiză la nivel federal de 150 de zile.

Presa rusă o acuză pe Theresa May că ‘a otrăvit’ relaţiile cu Rusia

Presa rusă a pus-o la colţ Joi pe şefa Guvernului britanic Theresa May, pe care o acuză că a ‘otrăvit’ relaţiile cu Moscova, după anunţul Londrei privind instituirea unei serii de sancţiuni împotriva Rusiei ca represalii la otrăvirea unui fost spion la Salisbury, în Sud-Vestul Angliei, informează France Presse. ‘Theresa May a otrăvit relaţiile între Moscova şi Londra’, titrează cotidianul Nezavisimaia Gazeta, în timp ce oficiosul Rossiiskaia gazeta denunţă o ‘reacţie neurotoxică’ a şefei Guvernului britanic, care a ales ‘calea confruntării cu Moscova’. ‘Criza în relaţiile dintre Moscova şi Londra a atins un nou nivel’, constată la rîndul său cotidianul economic Kommersant, potrivit căruia autorităţile britanice ‘caută răspunsuri toxice’ la otrăvirea fostului spion rus. ‘Theresa May a încercat să acuze Rusia de toate relele în discursul său în faţa Parlamentului’ (Miercuri), susţine tabloidul Komsomolskaia pravda. Potrivit semioficiosului Izvestia, Rusia va ‘răspunde cel puţin într-o manieră simetrică la expulzarea celor 23 de diplomaţi ruşi’. ‘Dar reacţia rusă ar putea fi şi mai globală’, afirmă ziarul, citînd surse diplomatice. ‘Pregătiţi-vă de răspuns!’, avertizează publicaţia. Cotidianul popular Moskovski Komsomoleţ anticipează ‘o lungă perioadă de îngheţ’ în relaţiile ruso-britanice, dar ‘Rusia se poate descurca cu toate acestea cu capul sus’.

Tensiunile dintre SUA și Turcia se mențin – vizita ministrului de Externe turc în Statele Unite a fost amînată

Vizita planificată la Washington a ministrului de Externe turc Mevlut Cavusoglu pe 19 Martie a fost amînată, a anunţat purtătorul său de cuvînt Joi, după decizia Statelor Unite de a-l înlocui pe secretarul de stat Rex Tillerson, informează Reuters. Purtătorul de cuvînt citat nu a precizat motivul acestei decizii. Miercuri, Mevlut Cavusoglu a declarat că speră să construiască relaţii bune cu noul secretar de stat Mike Pompeo, dar că el trebuie să respecte Turcia, pe fondul unor tensiuni profunde asupra politicii privind Siria şi a altor probleme.

139 de persoane condamnate pe nedrept, declarate nevinovate în 2017 (SUA)

Justiţia din Statele Unite a declarat anul trecut nevinovate 139 de persoane condamnate pe nedrept, în 84 dintre aceste dosare judiciare înregistrîndu-se erori profesionale din partea poliţiştilor sau a procurorilor, conform unui raport publicat miercuri, relatează AFP. În majoritatea lor, aceste verdicte au rezultat din munca organizaţiilor care îşi consacră activitatea în a demonstra nevinovăţia unor persoane condamnate sau a unor procurori care au introdus mecanisme ce permit revizuirea integrităţii anumitor sentinţe, explică acest studiu realizat sub egida Universităţii din California şi a Universităţii din Michigan. „Principalul motiv pentru care asistăm la mai multe verdicte de declarare a nevinovăţiei este că (persoanele condamnate) pot acum să ceară ajutorul organizaţiilor specializate în achitări şi al serviciilor procurorilor angajaţi în corectarea erorilor judiciare”, a comentat Barbara O’Brien, profesor de Drept la Universitatea din Michigan. „În urmă cu 50 sau 100 de ani, un acuzat nevinovat trimis la închisoare nu avea spre cine să se îndrepte”, a adăugat ea. Experţii recunosc totuşi că numărul cazurilor în care persoane condamnate pe nedrept sunt declarate într-un final nevinovate reprezintă un procent foarte mic din totalul erorilor judiciare din SUA, de ordinul zecilor de mii. În sistemul penal american, mărturisirea faptelor nu este cea mai importantă probă, şi nici a pleda vinovat, deoarece numeroşi condamnaţi sunt declaraţi nevinovaţi după ce şi-au recunoscut totuşi public vina.

Camera Reprezentaţilor a adoptat o propunere de lege care alocă fonduri pentru ca şcolile americane să investească în securitate

Camera Reprezentaţilor din SUA a adoptat Miercuri alocarea a 75 de milioane de dolari anual pentru ca şcolile să investească în securitatea lor în scopul prevenirii incidentelor cu arme de foc, prima şi singura reacţie a Congresului american după masacrul din luna Februarie de la un liceu din Parkland, soldat cu 17 morţi, transmite AFP, potrivit agerpres. Aleşii din majoritatea republicană şi din opoziţia democrată au aprobat propunerea de lege cu o foarte largă majoritate, 407 voturi pentru, 10 împotrivă. Dar democraţii şi-au exprimat regretul că liderii republicani din Congres continuă să refuze să includă măsuri pentru restrîngerea accesului la arme de foc, precum creşterea vîrstei minime de la 18 la 21 de ani. Textul federal oferă subvenţii Poliţiei şi şcolilor pentru cumpărarea de sisteme care să permită semnalarea de ameninţări în pregătire sau alertarea mai rapidă a forţelor de ordine în caz de atac; pentru formare, astfel încît personalul instituţiilor de învăţămînt să poată identifica mai bine elevii potenţial periculoşi sau cu semne de probleme psihologice; pentru întărirea securităţii psihice în incinta şcolilor, inclusiv prin instalarea de uşi ranforsate la sălile de clasă sau detectoare de metale. Legea „ajută şcolile să-şi ia măsuri de siguranţă şi să se pregătească şi îi ajută pe toţi să primească pregătirea necesară”, a spus preşedintele republican al Camerei, Paul Ryan, salutînd votarea proiectului. Proiectul, aprobat Miercuri de Camera Reprezentanţilor, va fi trimis spre dezbatere Senatului.

Criză politică de proporții în Slovenia – premierul Miro Cerar şi-a anunţat demisia după o decizie a Curții Constituționale

Premierul sloven de centru stînga Miro Cerar şi-a anunţat Miercuri seara demisia după invalidarea unui referendum guvernamental de aprobare a unui proiect major de infrastructură, transmite AFP. „Forţele trecutului nu ne permit să lucrăm pentru generaţiile viitoare. (…) Prezint demisia mea Parlamentului”, a anunţat şeful Guvernului sloven, într-o conferinţă de presă, după ce Curtea Constituţională a invalidat un referendum referitor la amenajarea portului Koper, la Marea Adriatică. Prin acest referendum organizat în Septembrie 2017, alegătorii sloveni au aprobat construcţia unei noi căi ferate pentru a deservi singurul mare port comercial sloven, de o importanţă strategică pentru ţară. Este vorba de un proiect de referinţă al coaliţiei lui Cerar, estimat la peste un miliard de euro. Curtea Constituţională a reproşat Guvernului că nu şi-a îndeplinit obligaţia sa de neutralitate prin finanţarea campaniei cu fonduri publice. Renunţarea lui Cerar vine pe fondul unor revendicări sociale, în serviciul public în special, unde grevele s-au înmulţit de la începutul anului, şi cu cîteva luni înainte de alegerile parlamentare, care ar trebui să fie organizate în luna iunie. Anularea referendumului a fost, potrivit premierului Cerar, „picătura de apă care a făcut să se verse paharul” într-o coaliţie de guvernare compusă din trei partide între care tensiunile au tot sporit. Miro Cerar a apreciat că revine şefului statului, Borut Pahor, decizia de a convoca sau nu alegeri anticipate. La putere din 2014, Cerar, un jurist de 54 de ani, a făcut senzaţie cîştigînd alegerile legislative în fruntea unui partid cu totul nou, la cîteva luni după ce a intrat în politică.