Realitatea internationala pe scurt – 1 (13 Martie 2018)

Românul numit de britanici ”cel mai mare jefuitor de bănci din lume” ar fi fugit cu un avion privat

Un român acuzat în Marea Britanie de o fraudă uriașă, care a contribuit la furtul a miliarde de euro din bancomate prin intermediul dispozitivelor sofisticate de tip skimming, și-ar fi folosit cîștigurile uriașe pentru a-și asigura evadarea. Alexandru Șovu a fost numit “cel mai mare jefuitor de bănci din lume”, după ce a creat și a vîndut mii de gadget-uri care pot fi atașate la orice ATM sau alte automate de plată, pentru a înregistra datele de pe carduri. Șovu a condus o rețea care a produs mii de astfel de dispozitive timp de un deceniu pînă să fie prins, relatează Daily Mail. Atunci cînd a fost arestat, românul și-a angajat un avocat plătit cu 1.000 de lire sterline, care a reușit să-l elibereze pe cauțiune. Șovu a fugit în timpul procesului din Marea Britanie, iar autoritățile presupun că evadarea s-a făcut cu un avion privat. De asemenea, anchetatorii au aflat că Alexandru Șovu luase anterior lecții de zbor. În ciuda faptului că este unul dintre cei mai căutați oameni din lume, Șovu și-a reactivat site-ul pentru a continua să-și vîndă dispozitivele cu 1.500 de lire sterline bucata. Alexandru Șovu, 39 de ani, a fost condamnat în lipsă, în Marea Britanie, la 11 ani de închisoare pentru fraudarea bancomatelor. Anchetatorii britanici spun că românul, care i-a speriat pe englezi cu talentul său, iar aceștia au dobîndit teama de a folosi bancomate, își bate joc de autorități. Șovu a fugit din Marea Britanie după ce a fost eliberat pe cauțiune și se crede că ar putea fi în România sau în China, dar, în acest timp, și-a continuat cu succes activitățile ilegale. Șovu a primit 11 ani de închisoare, fiind judecat în lipsă la Curtea Coroanei din Blackfriars. Judecătorul Rajeev Shetty a spus despre Șovu: A arătat o aroganță uluitoare și și-a bătut joc de lege și ordine. Operațiunea s-a extins în întreaga lume. În locuri precum New York și Noua Zeelandă. Fiecare dintre dispozitivele pe care le-a folosit a fost capabil să stocheze 30.000 de detalii despre utilizatorul cardului”. Anterior, judecătorul Shetty le-a spus juraților: ”Știu că eu unul că nu voi mai folosi niciodată un bancomat cu încredere”. (Sursa: Daily Mail)

Aproape 30 dintre candidaţii la alegerile din Mexic au fost ucişi

Aproximativ 30 de candidaţi la alegerile care vor avea loc în Iulie în Mexic au fost ucişi, a declarat Luni ministrul de Interne Alfonso Navarrete, potrivit dpa, relatează şi agerpres. Victimele sperau să candideze pentru un mandat la alegerile pentru primării şi consiliile regionale, potrivit lui Navarrete. Statul Guerrero din Sud-Vestul ţării a fost unul dintre cele mai afectate de violenţe. La 1 Iulie, mexicanii vor alege un nou Preşedinte, parlamentarii din ambele Camere ale Legislativului naţional, consilierii regionali, opt guvernatori şi primarii, inclusiv pentru Capitala Ciudad de Mexico. Bandele criminale alimentate cu bani din traficul de droguri încearcă să controleze politica, în special la nivel local, şi îi iau ca ţinte pe politicienii care ar putea acţiona împotriva lor.

În Marea Britanie există imigranţi închişi de peste patru ani

Inspecţia Închisorilor din Marea Britanie a publicat Marţi un raport care denunţă condiţiile în care sunt ţinuţi imigranţii într-un centru de reţinere de la periferia Londrei, unul dintre ei rămînînd acolo mai mult de patru ani, relatează AFP, potrivit agerpres. După vizita inspectorilor săi la Centrul din Harmondsworth, situat în apropierea Aeroportului Heathrow şi prezentat ca fiind cel mai mare din Europa, autoritatea a deplîns faptul că unii imigranţi au fost reţinuţi „prea mult timp”. „La începutul controlului, 23 erau reţinuţi de peste un an, o persoană fiind reţinută timp de patru ani şi jumătate”, a subliniat instituţia. Expulzarea acestor imigranţi în ţările lor de origine a eşuat „din diferite motive”, a precizat Inspecţia, oferind ca exemple „contestaţii în justiţie tardive, absenţa unor documente de călătorie sau comportamente perturbatoare”. Inspecţia a evidenţiat de asemenea „eşecurile” Ministerului de Interne, care de exemplu „a avut nevoie de peste un an să răspundă unei cereri de azil”. În Marea Britanie, centrele de reţinere pot găzdui solicitanţi de azil în aşteptarea unei decizii a administraţiei, precum şi imigranţi care au făcut obiectul unei decizii de expulzare. „Absenţa unei limite a duratei de reţinere a făcut ca unii imigranţi să fie închişi pe perioade excesiv de lungi”, a spus Peter Clarke, directorul Inspecţiei Închisorilor. El a denunţat de asemenea condiţiile de viaţă din acest centru de reţinere, „asemănătoare cu cele dintr-o închisoare”. El a atras atenţia asupra prezenţei ‘endemice’ a ploşniţelor şi a şoarecilor, asupra circulaţiei drogurilor, precum şi asupra faptului că imigranţii sunt sistematic încătuşaţi, chiar „fără un risc aparent”.

Mega-remaniere guvernamentală în China: ministere şi agenţii noi în domenii-cheie

Cel de-al 13-lea Congres Naţional al Poporului din China (Parlamentul) a început Marţi dezbaterea unei reforme guvernamentale în urma căreia vor fi înfiinţate ministere şi agenţii noi în domenii-cheie, informează Reuters şi Xinhua. Votul pentru aprobarea remanierii va avea loc Sîmbătă. La Beijing se va înfiinţa un minister pentru problemele veteranilor, după proteste ale militarilor nemulţumiţi de condiţiile după trecerea în rezervă. Reuters menţionează că, potrivit proiectului legislativ, noul minister se va ocupa de găsirea unor locuri de muncă pentru foştii militari şi va centraliza mutările acestora, atribuţii care pînă acum erau distribuite între mai multe ministere şi Comisia Militară Centrală, condusă de Preşedintele Xi Jinping. În Februarie anul trecut, mai mulţi veterani chinezi au protestat în Capitală, cerînd plata unor restanţe la indemnizaţiile de trecere în rezervă, reaminteşte Reuters. Xi a anunţat în 2015 reducerea efectivelor Armatei de Eliberare a Poporului cu 300.000, reformă care urma să fie realizată în mare măsură pînă la sfîrşitul lui 2017. Săptămîna trecută, premierul Li Keqiang a anunţat că reducerile de personal în cadrul forţelor armate sunt practic încheiate. Potrivit agenţiei citate, economiile rezultate urmează să fie folosite pentru dotarea marinei şi a aviaţiei militare cu armament de înaltă tehnologie. Fostul minister al protecţiei mediului urmează să fie desfiinţat şi înlocuit de un minister al mediului ecologic, arată Xinhua. Noul minister va implementa politicile şi standardele de mediu, va monitoriza poluarea, inclusiv cea nucleară, şi va aplica legislaţia în domeniu. Va exista o administraţie separată a pădurilor şi păşunilor, iar fosta administraţie de stat a pădurilor va fi desfiinţată. Un minister pentru situaţiile de urgenţă va răspunde de ajutoarele în caz de dezastru, de prevenirea şi controlul incendiilor, inundaţiilor şi secetei. Acesta va avea în subordine administraţia seismologică şi administraţia siguranţei minelor de cărbune, iar administraţia de stat pentru protecţia muncii va fi desfiinţată, precizează Xinhua. Ministerul culturii şi administraţia naţională pentru turism vor fuziona, pentru coordonarea dezvoltării în cele două domenii şi promovarea schimburilor internaţionale. China va avea şi o nouă administraţie de stat pentru reglementarea pieţelor, răspunzătoare de supraveghere şi management, de înregistrarea agenţilor economici şi de menţinerea stabilităţii pieţelor. Aceasta va prelua şi atribuţiile fostelor administraţii pentru industrie şi comerţ, supravegherea calităţii, alimentaţie şi medicamente.

Putin consideră că a făcut din agricultură o ”locomotivă” a economiei ruse

Preşedintele rus în exerciţiu Vladimir Putin s-a felicitat Luni, cu cîteva zile înainte de alegerile prezidenţiale, că a făcut din agricultură o ”locomotivă” a economiei ruse, printr-o creştere puternică a producţiei, favorizată în opinia sa de ”schimbul de sancţiuni” cu Occidentul, relatează AFP. ”Sectorul agricol rus s-a schimbat în mod radical în ultimii ani (…), transformîndu-se într-o locomotivă a economiei ruse”, a declarat Putin într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unor agricultori la Krasnodar, în sud, potrivit news.ro. Producţia de grîu a ajuns la 135,4 milioane de tone în 2017, a spus el. Acest rezultat permite Rusiei, bogată în fertile ”pămînturi negre” în Sudul ţării, să-şi bată recordul din 1978, cînd Uniunea Sovietică dispunea de suprafeţe cultivate mult mai vaste. ”Este un rezultat uimitor! Este exact dublu faţă de anul 2000”, a subliniat Putin. El a dat asigurări că îşi aminteşte ”perfect despre anul 2000”, cînd producţia de grîu era de 65,4 milioane de tone. ”Îmi amintesc cît de încîntat eram că avem cu ce să ne satisfacem nevoile”, a mărturisit liderul de la Kremlin. Nivelul producţiei din ultimii ani a permis Rusiei să depăşească Statele Unite ca prim exportator mondial de grîu, o victorie foarte simbolică într-o atmosferă de cvasi-Război Rece între Moscova şi Washington.

Rusia cataloghează acuzaţiile Londrei privind agentul Skropal drept ”spectacol de circ”

Moscova a respins Luni drept un ”spectacol de circ” acuzaţiile Londrei potrivit cărora Rusia se face vinovată de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skropal şi a fiicei acestuia, Iulia, relatează The Associated Press. Acuzaţiile vizînd Rusia reprezintă ”altă campanie de informaţii şi politică bazată pe provocare”, a declarat o purtătoare de cuvînt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, citată de agenţii ruse de presă, potrivit news.ro. Zaharova a catalogat drept un ”spectacol de circ în Parlamentul britanic” acuzaţiile premierului britanic Theresa May, potrivit cărora probele de pînă în prezent arată o implicare rusă ”foarte probabilă”. May a declarat Luni în Parlament, la Londra, că Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic cunoscut sub numele de ”novicioc”, o armă dezvoltată în Uniunea Sovietică la sfîrşitul Războiului Rece. Premierul britanic a avertizat Luni că, în cazul în care va fi dovedit, eventualul amestec al statului rus va fi considerat o ”utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Regatului Unit”.

Şefa Guvernului britanic i-a dat termen ambasadorului rus, convocat să dea explicaţii, să răspundă acuzaţiilor pînă la sfîrşitul zilei de Marţi.

SUA: Atentate rasiste în serie cu colete explozive în Texas

Un colet cu exploziv a rănit Luni o persoană la Austin, în statul american Texas, unde Poliţia stabilise deja o legătură între alte două incidente similare, informează AFP. Luni dimineaţa, explozia unui colet a ucis un tînăr de 17 ani şi a rănit o femeie, într-o locuinţă din acelaşi oraş texan. Primul pachet capcană, lăsat la intrarea într-o casă din Austin, a explodat pe 2 Martie şi a omorît un bărbat în vîrstă de 39 de ani, conform agerpres. Poliţia nu a încadrat deocamdată al treilea colet în aceeaşi serie, dar a cerut localnicilor să nu deschidă pachetele lăsate la intrarea în locuinţe. „Observăm într-adevăr asemănări şi de fapt apreciem că aceste cazuri sunt legate. Totuşi, nu ştim care ar putea fi mobilul din spatele acestor cazuri”, a declarat Brian Manley, şeful Poliţiei din Austin, după a doua explozie. Autorităţile consideră că este vorba cel mai probabil despre atentate rasiste, deoarece victimele primelor două explozii sunt de culoare. Deocamdată, potrivit lui Manley, nu există indicii de terorism. Se cunoaşte tipul de mecanism exploziv din primele două colete. Poliţiştii texani verificau Luni camerele de supraveghere ale unor locuinţe, deoarece cred că pachetele au fost lăsate personal, nu trimise prin poştă.

Un grup de experţi mandatat de UE recomandă ”un cod de principii” în scopul de a combate dezinformarea online

Un grup de experţi mandatat de Uniunea Europeană recomandă ca platformele informatice şi reţelele sociale să se angajeze să respecte ”un cod de principii”, în scopul de a combate dezinformarea online, potrivit unui raport publicat Luni, relatează AFP. Printre cele ”10 principii cheie” preconizate figurează ”transparenţa, diversitatea şi credibilitatea” informaţiilor, potrivit comisarului european pentru economia şi societatea digitală, Mariya Gabriel, însărcinată cu dosarul, căreia i-a fost transmis oficial Luni raportul, conform agerpres. Într-un interviu acordat Vineri pentru AFP, dna Mariya Gabriel a considerat că este necesar să se intensifice eforturile împotriva dezinformării online, îndeosebi în perioadele electorale, cu 15 luni înainte de alegerile europene. Mariya Gabriel (Bulgaria) a înfiinţat în Ianuarie acest grup de lucru, format din 40 de reprezentanţi ai unor mari media europene (RTL, Mediaset, Sky News), ai societăţii civile (RSF) şi ai giganţilor tehnologici (Facebook, Twitter şi Google), cadre universitare, precum şi jurnalişti. Raportul lor urmează să contribuie la un plan de acţiune al Comisiei împotriva dezinformării online, care va fi finalizat în următoarele săptămîni şi publicat pe 25 Aprilie. Planul respectiv nu va cuprinde măsuri legislative, a reafirmat Luni dna Mariya Gabriel într-o conferinţă de presă, respingînd ideea că s-ar urmări cenzurarea informaţiilor sau crearea unui ‘minister al adevărului”. Referitor la expresia ”fake news” (informaţii false), pe care o consideră ”inadecvată”, experţii preferă ”dezinformarea online”, pe care ei o definesc ca pe ”o informaţie falsă, inexactă sau înşelătoare – concepută, prezentată şi promovată pentru un profit sau pentru a provoca intenţionat un prejudiciu public”.