Realitatea internationala pe scurt – 1 (13 Februarie 2018)

Lovitură pe la spate pentru homosexualii din Italia din partea lui Berlusconi

Fostul premier al Italiei Silvio Berlusconi a declarat că va renunța la o recentă lege privind parteneriatele între persoanele de același sex, dacă formațiunea pe care o conduce va cîștiga alegerile. Italia a acordat recunoaștere juridică uniunilor între persoanele de același sex în 2016, legiferare susținută de Partidul Democrat (centru-stînga), dar și de unii parlamentari de opoziție din partidul lui Berlusconi, Forza Italia.

„Cred că legea cu privire la uniunile civile este greșită”, a declarat Silvio Berlusconi pentru Radio Lombardia, adăugînd totuși că ''renunțarea la lege nu înseamnă în mod obligatoriu revenirea la status quo-ul anterior”. Berlusconi (81 de ani), un heterosexual convins, a spus cîndva că „este mai bine să ai o pasiune pentru fete frumoase decît să fii gay”. În interviuri acordate în ultima perioadă, fostul premier italian a spus că alianța sa politică dorește un sprijin suplimentar de la stat pentru familiile heterosexuale, aceasta și ca răspuns la rata mică a natalității în Italia.

Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, a fost expulzat în Polonia

Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, devenit lider de opoziţie în Ucraina, a fost arestat, Luni, la Kiev, de forţele speciale în timp ce lua masa la un restaurant, de unde a fost dus la aeroport şi expulzat în Polonia, a anunţat un purtător de cuvînt al serviciului ucrainean de protecţie a frontierei, informează AFP şi Reuters. ‘Această persoană se afla ilegal pe teritoriul Ucrainei şi, prin urmare, conform procedurilor legale, a fost returnat către ţara de unde a venit’, a precizat purtătorul de cuvînt. Mihail Saakaşvili a intrat în Ucraina în Septembrie 2017, venind dinspre Polonia. Autorităţile ucrainene au încercat atunci să împiedice pătrunderea sa în ţară pe la frontiera terestră, dar acţiunea a fost zădărnicită de manifestanţii susţinători ai fostului preşedinte georgian. El a fost acuzat ulterior de autorităţile ucrainene că a vrut ”să preia puterea prin forţă” în cursul manifestaţiilor anticorupţie în fruntea cărora s-a plasat la Kiev şi a fost arestat pentru scurt timp în Decembrie, apoi eliberat şi consemnat la domiciliu, consemnare pe care Parchetul ucrainean nu a mai prelungit-o săptămîna trecută.

Polonia a confirmat primirea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili

Autorităţile poloneze au confirmat, Luni seară, că l-au primit pe fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care anterior, în cursul zilei, a fost arestat la Kiev, într-o operaţiune fulger a trupelor speciale şi îmbarcat rapid într-un avion cu destinaţia Polonia, informează agenţiile internaţionale de presă. Poliţia de frontieră poloneză a anunţat că Saakaşvili a sosit în Polonia şi i s-a permis să intre în ţară.

Israelul acuză Turcia că ascunde și încurajează activităţile de spălare a banilor de către gruparea Hamas

Autorităţile israeliene au acuzat Turcia că ar ascunde şi încuraja activităţile de spălare a banilor desfăşurate de către gruparea militantă palestiniană Hamas, relatează dpa. Acuzaţia ar putea spori tensiunile în relaţia deja încordată între Israel şi Turcia, notează sursa citată, conform agerpres. Într-un comunicat publicat Luni, serviciul israelian de securitate internă Shin Bet a afirmat că oficialii turci ‘au închis ochii şi – ocazional – au încurajat’ încercările Hamas de a transfera bani din Turcia către Cisiordania. Hamas, care controlează Fîşia Gaza, este considerată o organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Potrivit Shin Bet, Hamas a trimis milioane de dolari în Fîşia Gaza din Turcia. Shin Bet nu a oferit alte detalii în legătură cu presupusele activităţi de spălare a banilor şi sprijin militar. Turcia contribuie, de asemenea, la capacităţile militare ale Hamas prin intermediul companiei Sadat, care a fost înfiinţată ‘la cererea lui Adnan Basha, un consilier apropiat de oficiali din administraţia turcă’. Israelul i-a arestat pe cetăţeanul turc Cemil Tekeli şi un alt cetăţean arab din Israel în legătură cu această investigaţie. Tekeli a fost expulzat în Turcia şi neagă acuzaţiile formulate împotriva sa.

Apar primele concluzii după tragedia aviatică din Rusia

Avionul rusesc care s-a prăbuşit în regiunea Moscovei la sfîrşitul săptămînii trecute a explodat cînd a atins solul, au anunţat, Luni, serviciile federale ruse de investigaţie, informează dpa. Avionul era intact cînd s-a prăbuşit şi nu a existat nici un incendiu înainte de aceasta la bord, a precizat Comitetul de Investigaţie într-un comunicat, adăugînd că peste o sută de persoane lucrează la acest caz. Toate cele 71 de persoane aflate la bord au murit. Autorităţile suspectează că prăbuşirea aparatului a fost provocată de o eroare umană, de o problemă tehnică sau de complicaţii cauzate de vremea rea. Avionul, un Antonov-148 asamblat în Rusia, avea o vechime de numai opt ani. Uzinele ucrainene şi rusești unde se fabrică acest tip de aparat au promis că vor declanşa o investigaţie. Autorităţile au dat publicităţii lista victimelor. În accident au murit 65 de pasageri şi şase membri ai echipajului. Trei dintre pasageri sunt cetăţeni străini: un elveţian, un kazah şi un azer.