Realitatea internationala pe scurt – 1 (12 Ianuarie 2018)

Vladimir Putin: Rusia ştie ce ţară a comis atacurile cu drone asupra bazelor ruse din Siria

Rusia ştie cine sunt autorii atacurilor provocatoare cu drone asupra bazelor militare ruse din Siria, a declarat, Joi seara, Preşedintele Vladimir Putin, precizînd că nu este vorba de Turcia şi că aceste incidente nu aduc "nimic bun". "Au fost unii provocatori, dar nu erau turci. Ştim cine sunt, cine a plătit pentru aceste provocări şi care a fost suma", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţiile Tass şi Sputnik. "Nu este nimic bun în legătură cu aceste incidente. Sunt provocări menite să distrugă acordurile precedente", a atras atenţia preşedintele Rusiei. Atacurile au rolul de a deteriora relaţiile Rusiei cu Iranul. "Înţelegem perfect situaţia şi vom continua cooperarea", a subliniat liderul de la Kremlin. "Atacurile asupra bazelor ruse au fost pregătite bine. Ştim cînd şi unde le-au fost predate dronele atacatorilor, ştim cîte aparate au fost. Aceste drone păreau a fi civile. Dar, în mod clar, au fost echipate cu sisteme de ultimă generaţie", a explicat Putin.

Baze militare ruse din provinciile siriene Hmeymim şi Tartus au fost atacate în urmă cu cîteva zile cu drone dirijate de grupuri teroriste. Ministerul rus al Apărării a sugerat implicarea Statelor Unite în aceste atacuri, "comise doar cu asistenţa ţărilor care deţin tehnologie pentru sisteme de navigaţie coordonate prin satelit". "Este o coincidenţă bizară" că un avion american de recunoaştere se afla deasupra Mării Mediterane în momentul atacurilor cu drone asupra bazelor militare ruse din Siria, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova. Administraţia Donald Trump a negat orice implicare. "Orice sugestie că SUA sau forţele coaliţiei au jucat un rol în atacurile asupra bazelor ruse este lipsită de fundament şi iresponsabilă", a declarat Adrian Rankine-Galloway, un purtător de cuvînt al Pentagonului.

Vladimir Putin: Liderul Nord-coreean Kim Jong-Un este un "politician absolut competent şi matur"

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, Joi, despre liderul Nord-coreean Kim Jong-Un, că este un "politician absolut competent şi matur", relatează Reuters. Kim Jong-Un "şi-a îndeplinit obiectivul strategic. Are un arsenal nuclear", a declarat Putin presei. El a atras de asemenea atenţia că singura cale de denuclearizare a Peninsulei Coreene este prin dialog. Coreea de Nord are o rachetă "cu o rază de pînă la 13.000 de kilometri, care poate atinge practic orice punct de pe glob - în orice caz, orice punct de pe teritoriul inamicului său probabil", a spus Putin, conform agenţiei de presă oficiale TASS. Miercuri, Coreea de Sud şi SUA au transmis că sunt dispuse să aibă întîlniri cu Phenianul, posibil chiar cu Kim Kong-Un, în anumite circumstanţe, într-un pas potenţial conciliator după ani de izolare tot mai mare a Coreei de Nord.

Trump la Davos: Autorităţile elveţiene se aşteaptă la manifestaţii violente în acest weekend în Capitală

Autorităţile elveţiene au anunţat, Joi, că se aşteaptă la manifestaţii violente în acest weekend în Capitala Berna după anunţul venirii lui Donald Trump la Forumul Economic Mondial (WEF), informează AFP. "În cadrul viitorului WEF de la Davos (22-26 Ianuarie) şi după anunţul vizitei preşedintelui american Donald Trump, a fost anunţată o manifestaţie neautorizată", au declarat autorităţile federale citate de mass-media. Manifestaţia, organizată la chemarea asociaţiei anticapitaliste elveţiene RJG, este programată Sîmbătă la ora 15:00 (14:00 GMT) şi autorităţile se aşteaptă la participarea a "sute de protestatari". Casa Albă a anunţat, Marţi, că preşedintele SUA intenţionează să se ducă la WEF de la Davos, în cantonul Graubünden (Grisons, Est), unde vin în fiecare an personalităţi politice internaţionale şi oameni de afaceri importanţi pentru a discuta despre politică, economie şi afaceri. Lansată Miercuri de organizaţia elveţiană Campax, petiţia "Trump, nu sunteţi binevenit - staţi departe de Davos!" a adunat Joi mai mult de 8.100 de semnături. Programul lui Donald Trump la Davos încă nu a fost dezvăluit. Ca în fiecare an cu ocazia WEF, armata va ajuta Poliţia regională să asigure securitatea cu aproximativ 5.000 de soldaţi şi spaţiul aerian deasupra Davosului va fi închis, potrivit AGERPRES.

În Germania, opt persoane au fost arestate după descoperirea unei reţele de pedofili

Opt persoane au fost arestate în mai multe ţări europene după descoperirea unei reţele de pedofili care au agresat sexual un băiat de 9 ani oferit acestora, în schimbul unor sume de bani, chiar de mama sa, au comunicat, Joi, procurorii germani, transmite dpa. Printre cei arestaţi se află mama copilului şi partenerul acesteia, rezidenţi în apropierea oraşului Freiburg, din Sud-Vestul Germaniei. Mama, de 47 de ani, şi partenerul său, de 37 de ani, sunt acuzaţi de abuz sexual asupra copilului, precum şi de faptul că l-au pus în mod repetat la dispoziţia unor bărbaţi, contra cost, pentru a fi violat. Faptele au avut loc în zona Freiburg. Băiatul a fost salvat de autorităţi în urma unor informaţii anonime ce au dus la declanşarea unei anchete, în Septembrie, referitoare la o reţea de pedofilie. Copilul se află acum în grija statului. Procurorii afirmă însă că în acest caz există şi alte victime, printre care o fată care a fost agresată sexual de tatăl ei, arestat între timp de poliţie. Printre suspecţi se numără un militar german în vîrstă de 49 de ani, care a fost arestat la cazarma din Alsacia a Brigăzii franco-germane. Ceilalţi suspecţi, cu vîrste între 32 şi 43 de ani, sunt rezidenţi în regiunea Freiburg, în landul german Schleswig-Holstein, în Elveţia sau în Spania.

Antonio Guterres: Statele membre ale ONU trebuie să se pregătească pentru mari mișcări de imigranţi

Statele membre ale ONU trebuie să se pregătească pentru gestionarea unor largi mişcări de imigranţi, atrage atenţia secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, într-un raport făcut public Joi, potrivit AFP. „Există o nevoie urgentă pentru statele membre să dezvolte o strategie pentru gestionarea unor mari mişcări de imigranţi”, subliniază şeful ONU în acest document. Antonio Guterres adaugă faptul că există „suprapuneri evidente între această provocare şi mizele Pactului Mondial privind Imigranţii” aşteptat pentru 2018, conform agerpres .

Conform ONU, negocieri formale pe acest subiect urmează să înceapă în Februarie, înaintea unei conferinţe interguvernamentale, în Decembrie, în Maroc pentru a adopta un document. La sfîrşitul lui 2017, SUA au anunţat că se retrag din elaborarea Pactului privind Imigranţii, din cauza unor dispoziţii contrare noii politici de imigraţie a lui Donald Trump. În opinia secretarului general al ONU, trei elemente importante trebuie luate în considerare de statele membre în definirea unei strategii: o abordare umanitară axată pe apărarea drepturilor omului, resurse financiare pentru definirea statutului imigranţilor odată oferit primul ajutor umanitar şi găsirea unor opţiuni credibile pentru imigranţii care nu pot aspira la un statut de refugiaţi, fiind în acelaşi timp în imposibilitatea de a reveni în ţara lor de origine.

Editura Gallimard și proiectul publicării pamfletelor antisemite ale scriitorului Louis-Ferdinand Céline

Editura Gallimard a anunţat, Joi, că suspendă proiectul publicării pamfletelor antisemite ale scriitorului Louis-Ferdinand Céline, intenţie care a stîrnit o adevărata polemică în ultimele zile, în Franţa, informează AFP. ”În numele libertăţii mele de editor şi a sensibilităţii la epoca în care trăiesc, suspend acest proiect, avînd în vedere că circumstanţele metodologice şi memoriale nu sunt întrunite pentru a-l realiza în linişte”, a precizat Antoine Gallimard într-un text adresat AFP. Proiectul de reeditare a pamfletelor antisemite ”Bagatelles pour un massacre”, ”L’École des cadavres” şi ”Les beaux draps” a suscitat un val de controverse în special din partea lui Serge Klarsfeld, preşedintele asociaţiei Fiilor şi fiicelor deportaţilor evrei din Franţa. Inițial, Gallimard dorea să publice ”o ediţie critică” a pamfletelor ”fără nici o indulgenţă”. ”Pamfletele lui Céline aparţin istoriei antisemitismului francez cel mai infamant. Dar condamnarea lor la cenzură este un obstacol în calea punerii în lumină a originilor şi a semnificaţiei lor ideologice şi creează o curiozitate toxică acolo unde nu ar trebui să se manifeste decît facultatea noastră de judecată”, precizează editorul. Însă, a adăugat acesta, ”înţeleg şi împărtăşesc emoţia cititorilor pe care perspectiva acestei ediţii îi şochează, răneşte sau îngrijorează din raţiuni umane şi etice evidente”.

Aceste texte constituie ”o incitare insuportabilă la ură antisemită şi rasistă”, a apreciat, Marţi, Consiliul reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (Crif). Preşedintele Crif, Francis Kalifat, a făcut apel la editura Gallimard ”să renunţe la proiectul reeditării acestei opere violente şi antisemite”. ”Nu fusese fixată încă data publicării”, a reamintit Antoine Gallimard. Textele respective au fost redactate de autorul romanului ”Călătorie la capătul nopţii” între 1937 şi 1941. Ar trebui să intre în domeniul public în 2031, la 70 de ani de la moartea scriitorului în 1961, iar atunci vor fi libere de drepturi de autor.

Pamfletele lui Celine nu au fost interzise în Franţa, dar nu au mai fost reeditate de la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Mai întîi scriitorul, apoi văduva acestuia, Lucette Destouches, în vîrstă de 105 ani, s-au împotrivit. Pot foarte uşor însă fi consultate pe internet sau cumpărate de la anticariat, fără a fi însoţite de un aparat critic.

În Germania, un verdict de achitare vizînd „Poliţia Sharia” a fost anulat

Cea mai înaltă autoritate judiciară din Germania a anulat, Joi, un verdict de achitare din 2016 vizînd şapte salafişti care au înfiinţat o „Poliţie Sharia” în comunitatea lor musulmană şi a ordonat un nou proces, relatează AFP. Tribunalul din Wuppertal (Vest), care i-a achitat în Noiembrie 2016, a comis „o eroare de drept” în hotărîrea sa, a considerat Curtea Federală de Justiţie, unde acuzarea a făcut apel, conform agerpres Acest tribunal a estimat atunci că inculpaţii nu au încălcat legislaţia germană privind portul uniformei.

În Septembrie 2014, cei şapte salafişti patrulau noaptea purtînd veste de siguranţă portocalii, unele dintre ele inscripţionate „Poliţia Sharia”, pe străzile din Wuppertal, un oraş industrial din Vestul Germaniei unde trăieşte o importantă comunitate musulmană. Ei recomandau tinerilor musulmani să nu bea alcool, să nu se ducă în cafenele, săli de jocuri sau bordeluri. Iniţiativa a provocat indignare în Germania.

Legea care limitează portul uniformei în Germania a vizat iniţial paradele nostalgicilor partidului nazist. După cum era de aşteptat, tribunalul din Wuppertal a considerat că vestele salafiştilor nu erau „nici militare, nici intimidante”. „Poliţia Sharia” era atunci condusă de unul dintre cei mai renumiţi predicatori salafişti din Germania, Sven Lau, un convertit de 36 de ani. El a fost recent condamnat într-un caz separat la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru „sprijinirea unei întreprinderi teroriste” prin recrutarea de candidaţi la jihad în Siria.

Parlamentul European propune organizarea viitoarelor alegeri europene pe 23-26 Mai

Parlamentul European (PE) propune organizarea viitoarelor alegeri europene pe 23-26 Mai 2019, după aproape două luni de la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, au difuzat, Joi, mai multe surse europarlamentare, citate de AFP. Decizia urmează să fie luată în următoarele luni în unanimitate de către statele membre ale UE, după consultarea Parlamentului European, conform agerpres. Adunarea europeană are în prezent 751 de locuri, dar dimensiunile sale ar putea fi reduse după Brexit, programat pentru Martie 2019, deoarece 73 de locuri sunt în prezent atribuite eurodeputaţilor britanici. Soarta acestor mandate nu a fost încă decisă, dar un raport al PE a propus recent redistribuirea a 22 din cele 73 de mandate celorlalte ţări membre şi de a desfiinţa un număr de 51. Potrivit raportului, cele 51 de locuri ar putea fi totuşi păstrate în cazul unei viitoare extinderi a UE sau de înfiinţare a unor liste transnaţionale de eurodeputaţi, în favoarea căreia este preşedintele francez, Emmanuel Macron. Două surse de la alte două grupuri politice ale Parlamentului au confirmat pentru AFP că această propunere referitoare la dată a fost decisă de către preşedinţii grupurilor politice ale PE. Decizia finală îi revine Consiliului UE, care trebuie luată în unanimitate, a explicat pentru AFP o sursă din cadrul Consiliului.

De voie, de nevoie, România poate fi obligată să recunoască mariajele între persoane de același sex

România ar trebui să recunoască o căsătorie încheiată în Belgia între un cetăţean român şi soţul său american şi să-i lase pe amîndoi să trăiască în România, a apreciat, Joi, un înalt consilier al Curţii Supreme a Uniunii Europene, relatează dpa. Ţările Uniunii Europene ar trebui să le acorde soţilor dintr-un cuplu de acelaşi sex atît dreptul la rezidenţă, cît şi pe cel de muncă, inclusiv în cazul în care nu recunosc căsătoriile homosexuale, a declarat Melchior Wathelet, unul dintre cei nouă avocaţi generali ai CJUE, citat de dpa şi Reuters. Potrivit lui Wathelet, termenul de "soţ" trebuie să se refere şi la partenerii de acelaşi sex, cînd este vorba de libertatea de rezidenţă a cetăţenilor UE şi a membrilor de familie ai acestora. Judecătorii Curţii nu sunt obligaţi să respecte opinia avocatului general, dar tind să o urmeze.

"Deşi statele membre ale UE sunt libere să autorizeze sau nu căsătoriile între persoane de acelaşi sex, nu pot pune piedici libertăţii de şedere a unui cetăţean al Uniunii refuzînd să i-o acorde partenerului de acelaşi sex al acestuia sau acesteia care nu este cetăţean al UE", a opinat Wathelet. Legile europene care asigură libertatea de circulaţie a cetăţenilor UE şi soţilor/soţiilor lor nu specifică sexul partenerilor căsătoriţi, a insistat el. În acelaşi timp, dată fiind tendinţa în creştere de permitere a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în statele UE, nu se mai poate invoca jurisprudenţa anterioară, în care mariajul este definit ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a menţionat avocatul general.

Românul care a adus cazul în atenţia CJUE s-a căsătorit în 2010 cu un american în Belgia, unde căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt permise. Ulterior, el a solicitat autorităţilor române permis de şedere pentru soţul său, dar solicitarea a fost respinsă întrucît legislaţia românească interzice aceste căsătorii şi nu le recunoaşte pe cele oficiate în străinătate. Cuplul a apreciat această decizie drept discriminatoare şi a contestat-o în justiţia românească, iar Curtea Constituţională a României a cerut CJUE să se pronunţe dacă soţul care nu este cetăţean al unui stat UE poate cere dreptul la rezidenţă. Va dura probabil cîteva luni pînă să se ajungă la un verdict, potrivit dpa.