Realitatea internationala pe scurt – 1 (10 Ianuarie 2018)

Fostul şef al Statului Major al armatei ruse acuză SUA că au furnizat drone teroriştilor din Siria

Fostul şef al Statului Major al armatei ruse, Viktor Bondarev, a acuzat, Marţi, SUA că au furnizat teroriştilor dronele folosite în atacul de Vineri noaptea asupra bazelor militare ruse de la Hmeimim şi Tartous din Siria, transmite agenţia EFE. ‘În primul rînd (…), SUA au invadat o ţară suverană fără autorizaţia ONU, au alimentat războiul civil, au înarmat, finanţat şi instruit grupările teroriste. Apoi, după înfrîngerea principalelor grupări armate, i-au salvat pe cei rămaşi în viaţă. Iar acum, împreună cu ţările lor vasale, au furnizat teroriştilor drone de înaltă tehnologie’, a susţinut Viktor Bondarev, care în prezent este şeful Comitetului pentru Apărare şi Securitate din Senatul rus.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, din cele 13 drone folosite în acel atac, şapte au fost distruse, iar şase au fost interceptate de armata rusă. Acestea din urmă, conform declaraţiei lui Viktor Bondarev, sunt dotate cu ‘sisteme de navigaţie prin satelit, senzori barometrici şi sisteme de lansare de la distanţă a unor dispozitive explozive către o ţintă determinată’. ‘Numai un stat ce dispune de tehnologii avansate ar fi putut furniza dronele care au atacat bazele noastre’, a conchis fostul şef al Statului Major rus.

China şi Franţa au găsit soluții în privința domeniului nuclear

China şi Franţa sunt pregătite să îşi consolideze cooperarea în domenii precum aviaţia şi energia nucleară, după ce preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său francez Emmanuel Macron au semnat, Marţi, o serie de acorduri, în cadrul primei vizite a liderului de la Élysée în China, potrivit DPA. Macron a fost, de asemenea, de acord să se alăture planului dezvoltat de Xi de a crea o reţea de comerţ şi infrastructură de mai multe miliarde de dolari prin Asia şi Europa şi să acţioneze împreună pentru a combate schimbările climatice şi terorismul. "Ne-ar plăcea să lucrăm în colaborare strînsă cu China", a spus Macron de la Marea Casă a Poporului din Beijing, unde el şi Xi au semnat mai multe memorandumuri de înţelegere. "Istoric, Drumul Mătăsii era un drum al comunicării, al schimburilor. Era un drum care lega Asia de Europa. Ar trebui să relansăm cooperarea şi schimburile", a adăugat liderul francez. Xi a declarat că China şi Franţa "vor lucra împreună pentru a combate schimbările climatice, terorismul global şi alte provocări".

Cei doi preşedinţi nu au anunţat valoarea acordurilor comerciale. Totuşi, Macron era hotărît să obţină acorduri care ar putea reduce deficitul comercial de 36 de miliarde de dolari pe care Franţa îl are în comerţul exterior cu China. Ca parte a acordurilor, producătorul european de avioane Airbus va creşte producţia modelului său A320 de la uzina din Tianjin la şase avioane pe lună, de la patru avioane în prezent, a relatat Bloomberg News. Grupul francez energetic Areva a semnat de asemenea un memorandum de înţelegere cu compania naţională nucleară din China pentru cooperarea în procesarea deşeurilor nucleare. Cele două ţări vor avea de asemenea schimburi în dezvoltarea sustenabilă, investiţiile verzi şi inteligenţa artificială, au spus cei doi lideri.

Cel mai bogat om din istorie, Jeff Bezos

Jeff Bezos a devenit cel mai bogat om din toate timpurile, după ce averea netă a CEO-ului Amazon a atins Luni 105,1 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, şi a depăşit-o pe cea a fondatorului Microsoft Bill Gates, scrie CNN Money.Forbes estimează averea netă a lui Bezos la 104,4 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a sumei provine din cele 78,9 milioane de acţiuni pe care le deţine la Amazon, a căror valoare a crescut Luni cu 1,4%, crescîndu-i averea netă cu 1,4 miliarde de dolari, conform news.ro.

Valoarea acţiunilor Amazon a crescut cu aproape 7% anul acesta, după ce au înregistrat o creştere de 56% în 2017. Bezos deţine, de asemenea, participaţiuni la The Washington Post (WP) şi Blue Origin, o companie privată de călătorii spaţiale care intenţionează să ducă turşti în spaţiu. Bezos a devenit cea mai bogată persoană din lume în Iulie, cînd l-a depăşit – timp de o scurtă perioadă – pe Bill Gates. El l-a depăşit pe Gates, din nou, în Octombrie. El a depăşit pragul de 100 de miliarde de dolari în Noiembrie, la începutul sezonului de cumpărături de sărbătorile de Iarnă, cu ajutorul performanţei bursiere a Amazon.

Averea fondatorului Microsoft este estimată în prezent la 91,9 miliarde de dolari de către Forbes şi la 93,3 miliarde de dolari de către Bloomberg. Gates continuă să fie al doilea cel mai bogat om din lume în ambele clasamente. Însă Forbes aminteşte că averea sa a atins 100 de miliarde de dolari în aprilie 1999, cu ajutorul ”bulei Internetului”. Ajustate în funcţie de inflaţie, 100 de miliarde de dolari din 1999 ar valora în prezent 148 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, chiar şi fără o ajustare în funcţie de inflaţie, Gates ar fi mult mai bogat ca Bezos, ţinînd cont de acţiunile sale de caritate semnificative.

Bloomberg afirmă că analiza donaţiilor sale dezvăluite public arată că Gates a oferit 700 de milioane de acţiuni Microsoft, în valoare de 61,8 miliarde de dolari la valoarea din prezent, dar şi 2,9 miliarde de dolari în numerar, ceea ce ar face ca valoarea averii sale nete să depăşească 150 de miliarde de dolari.

Masa oceanică se scufundă sub greutatea forței suplimentare de apă, ca efect al încălzirii globale

Efectele încălzirii globale sunt numeroase, iar unele dintre ele pot fi surprinzătoare, aşa cum arată un studiu publicat recent în revista Geophysical Research Letters, conform căruia platforma oceanică se scufundă sub greutatea masei suplimentare de apă rezultate din topirea gheţarilor şi calotelor glaciare, informează Live Science. În ultimele decenii, topirea accelerată a calotelor glaciare şi a gheţarilor din cauza încălzirii globale a dus la creşterea nivelului oceanului planetar. Surplusul de greutate adus de acest volum suplimentar de apă apasă asupra platformei oceanice care se afundă. În consecinţă, măsurătorile şi previziunile cu privire la creşterea nivelului oceanului planetar din ultimele două decenii ar putea să fie incorecte.

Conform geologilor, crusta terestră este elastică – studii anterioare au arătat cum reacţionează crusta terestră la deplasarea valurilor mareice care redistribuie mase importante de apă. Un alt exemplu recent este cel al uraganului Harvey (2017), care a adus atît de multă apă asupra statului Texas încît nivelul solului s-a afundat în medie cu 2 centimetri. În noul studiu, cercetătorii au examinat impactul pe termen lung pe care încălzirea globală îl are asupra fundului oceanic. Ei au evaluat cît de mult s-a modificat forma platformei oceanice între anii 1993 şi 2014 din cauza masei de apă provenită din gheţarii şi calotele glaciare de pe sol, care s-a topit şi s-a scurs în mări şi oceane. Pentru a reuşi acest lucru, cercetătorii au revizuit aproximările privind pierderile de masă la sol, pe măsură ce gheaţa s-a topit şi s-a scurs în mări şi oceane, prin comparaţie cu estimările privind schimbarea volumului mărilor şi oceanelor.

Ei au ajuns la concluzia că în ultimele două decenii bazinele oceanice s-au deformat în medie cu 0,1 milimetri pe an, ajungînd la o deformare totală de aproximativ 2 milimetri. În consecinţă, estimările din satelit ale creşterii nivelului oceanului global, care nu ţin cont de afundarea platformei marine, ar putea fi mai mici cu aproximativ 8% decît realitatea. Precizia viitoarelor estimări cu privire la evoluţia nivelului oceanului planetar ar putea fi mult mai mare dacă se va ţine cont şi de faptul că fundul marin „se scufundă”, precizează studiul.

Bucureştiul în alertă: Zeci de copii și adulți sunt internați la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş cu varicelă

Una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei - varicela - se răspîndeşte rapid și tot mai mulţi pacienți ajung în spital cu complicaţii severe. Zeci de copii, dar şi adulţi sunt internaţi la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală - mult mai mulţi decît de obicei. Vaccinul e singura metodă de protecţie, spun medicii. Nu e însă în schema de gratuităţi. Cei care fac varicelă devin imuni pe viaţă în faţa bolii.Darius are un an şi două luni şi e unul dintre zecile de pacienţi - copii, dar şi adulţi - internaţi cu varicelă la Institutul "Matei Balş". S-au molipsit de la copiii care au luat virusul înaintea vacanţei. În ultimul timp, au fost multe cazuri cu complicaţii precum ataxia cerebrală, care cauzează tulburări severe de echilibru, dureri puternice de cap şi vărsături, dar şi cu pneumonii, artrită şi purpură de la varicelă. Riscurile sunt mai mari pentru adulţii şi vîrstnicii care fac varicelă. Varicela sau vărsatul de vînt, cum i se mai spune, este extrem de contagioasă. Aşa cum arată şi numele popular, virusul se transmite foarte uşor prin curenţii de aer. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 10 zile şi trei săptămîni. Cu două-trei zile înainte să-i apară febra şi erupţia de pe piele, pacientul e cel mai contagios, spun specialiştii. Virusul cauzează şi Zona Zoster, boală care apare mai ales la bunicii care se molipsesc de la nepoţi. Vaccinul antivaricelă nu e pe lista obligatorie și costă peste 100 de lei. Medicii recomandă vaccinul antivaricelă după vîrsta de un an. În următoarele şase săptămîni sunt interzise produsele cu salicilaţi, fiindcă pot cauza o boală gravă care afectează toate organele corpului.

Ce poate face o baterie supraîncălzită de iPhone?

Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate Marţi dintr-un Apple Store, la Zurich, în Elveţia, unde o baterie supraîncălzită a unui iPhone a rănit un reparator şi a degajat fum, a anunţat Poliţia, relatează Reuters. Poliţia din Zurich a precizat că incidentul a avut loc în momentul în care angajatul Apple scotea bateria din aparat, potrivit news.ro. El a fost rănit uşor la o mînă. ”Concomitent, s-a format un uşor nor de fum, ceea ce i-a determinat pe aproximativ cincizeci de clienţi şi angajaţi să părăsească temporar magazinul”, adaugă Poliţia într-un comunicat. Autorităţile subliniază că personalul din magazin a reacţionat corect, înnăbuşind bateria în nisip de cuarţ şi ventilînd sediul ca să disipeze fumul. Şapte persoane au primit îngrijiri medicale, fără să fie nevoie să fie spitalizate. Cauzele defectării bateriei nu au fost stabilite încă.

ONU avertizează Israelul ca să găsească soluţii pentru migranţii africani

Israelul ar trebui să înceteze să trimită înapoi în Africa în mod forţat zeci de mii de migranţi, a comunicat, Marţi, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), sugerînd că unii ar putea fi relocaţi în Europa sau în alte ţări, relatează agenţia Reuters. Israelul a anunţat, Miercurea trecută, că va ajuta financiar mii de migranţi africani care trăiesc ilegal pe teritoriul său pentru a pleca din ţară, ameninţîndu-i cu închisoarea dacă sunt prinşi după sfîrşitul lunii Martie. Vasta majoritate a migranţilor ilegali provin din Eritreea şi Sudan şi mulţi spun că şi-au părăsit ţara din cauza războiului şi a persecuţiilor, precum şi a situaţiei economice dificile. Israelul îi consideră ca fiind în majoritate migranţi economici, anunţă Agerpres.

Potrivit unui plan, Guvernul israelian le oferă migranţilor africani cîte 3.500 de dolari şi un bilet de avion gratuit pentru a se întoarce acasă sau pentru a pleca în ''terţe ţări'', printre care organizaţii pentru drepturile omului au menţionat Rwanda şi Uganda. ''Facem apel din nou la Israel să-şi înceteze politica de relocare a eritreenilor şi a sudanezilor în Africa sub-sahariană'', a declarat William Spindler, un responsabil de la UNHCR, în cadrul unei întîlniri cu presa la Geneva. El a apreciat ca ''îndeosebi de alarmante'' declaraţiile oficiale potrivit cărora ar putea fi vizate familii de migranţi şi cei care aşteaptă soluţionarea cererilor de azil, sau că solicitanţi de azil ar putea fi duşi în cătuşe la aeroport.

Circa 27.000 de eritreeni şi 7.700 de sudanezi trăiesc în Israel, dar autorităţile au acordat statutul de refugiat doar unui număr de 11 persoane începînd din 2009, potrivit lui Spindler. În Europa, un procent foarte mare de eritreeni sunt recunoscuţi ca refugiaţi din cauza războiului sau a persecuţiilor. ''Astfel că ne-am aştepta ca mulţi dintre ei să se califice pentru statutul de refugiat'', a precizat el. ''Ceea ce am vrea să vedem în Israel, şi dorim să ajutăm în acest sens, este de a găsi alternative legale pentru aceste persoane, prin relocarea în alte ţări'', a declarat Spindler.

Rwanda şi Uganda au anunţat amîndouă, Vinerea trecută, că nu au ajuns la nici un acord pentru a prelua migranţi africani din Israel, în baza unei scheme care este condamnată de către organizaţiile pentru drepturile omului. În ultimii doi ani, UNHCR a intervievat 80 de refugiaţi eritreeni sau solicitanţi de azil la Roma, care au sosit în Italia după o călătorie periculoasă prin Africa, după ce au plecat din Israel către Rwanda, a afirmat Spindler. ''Pe parcursul călătoriei, ei au fost victimele unor abuzuri, torturi şi extorcări înainte de a-şi risca din nou viaţa traversînd Marea Mediterană către Italia'', a declarat oficialul UNHCR. Unii dintre migranţi ar fi murit în drum spre Libia, a spus el, precizînd că agenţii ale ONU evacuează de urgenţă migranţi din Libia, unde s-a relatat despre existenţa unor condiţii de sclavie în centrele de detenţie.

Fost inginer Google, concediat din motive sexiste

Inginerul James Damore, care a lucrat la Google şi a fost concediat în August, după ce a spus că slaba prezenţă a femeilor în sectorul tehnologic s-ar explica prin factori ”biologici”, a depus plîngere împotriva fostului său angajator, scrie AFP. Potrivit cabinetului de avocatură Dhillon Law Group, însărcinat să depună plîngerea la un tribunal de la Santa Clara (California, Vest), aceasta vizează Google în legătură cu o discriminare pe bază de gen şi incapacitate de a preveni hărţuirea, discriminarea şi represaliile, potrivit news.ro. Într-o notă internă de 3.000 de cuvinte, acest inginer scria că ”alegerile şi capacităţile bărbaţilor şi femeilor diferă, în mare parte din cauze biologice, iar (astfel) aceste diferenţe pot explica de ce nu avem o reprezentare egală a femeilor în tech şi (în funcţii de) conducere”. Această notă, catalogată drept ”sexistă” de presa americană, a devenit virală pe reţele de socializare, iar Google l-a concediat pe Damore. Plîngerea vizează statutul de plîngere în nume colectiv şi îi îndeamnă pe toţi ceilalţi ”bărbaţi caucazieni” care ar fi făcut obiectul vreunei discriminări din partea Google să se facă cunoscuţi.

Plîngerea menţionează, de asemenea, ”ostilitatea declarată a Google faţă de idei conservatoare asociate discriminării individuale pe bază de rasă şi gen care este interzisă de lege”. ”Conducerea Google foloseşte metode extreme şi ilegale pentru a-şi încuraja echipele de recrutare să ia în consideraţie rasa şi genul în criteriile lor de angajare, în detrimentul angajaţilor bărbaţi şi caucazieni”, se arată în plîngere.

Karin Kneissl: UE are nevoie de soluții alternative pentru a răspunde problemei refugiaţilor

Uniunea Europeană are nevoie de soluţii mai complexe decît cele aflate în prezent în discuţie pentru a răspunde problemei refugiaţilor, a declarat ministrul de Externe al Austriei, Karin Kneissl, cu prilejul unei vizite efectuate Marţi la Bratislava,transmite dpa. Avînd în vedere schimbările demografice uriaşe din principalele ţări de origine, Uniunea Europeană are nevoie de ‘soluţii comune care nu pot fi reduse pur şi simplu la cote’, a afirmat şefa diplomaţiei austriece, în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului în noul Guvern de dreapta de la Viena, potrivit agerpres. O opinie similară a exprimat şi interlocutorul său, secretarul de stat slovac pentru afaceri europene, Ivan Korcok, potrivit căruia sistemul de cote nu funcţionează întrucît nu ţine seama de dorinţele majorităţii refugiaţilor, care vor să se stabilească în state bogate din UE, nu în ţări precum Slovacia, de pildă. Slovacia a fost primul stat membru al UE care a atacat în 2015, fără succes, însă, la Curtea de Justiţiei a UE, mecanismul de redistribuire prin cote a solicitanţilor de azil în interiorul blocului comunitar. În opinia ministrului austriac, Slovacia a găsit alte căi de a-şi arăta bunăvoinţa în problema migraţiei, cum ar fi prin finanţarea protecţiei frontierelor şi a unor programe pentru refugiaţi în alte state.

În aceeaşi conferinţă de presă, oficialul slovac a criticat însă intenţia Vienei de a tăia alocaţiile pentru copiii care trăiesc în alte state europene şi ai căror părinţi din state ale UE lucrează în Austria, cerînd să fie respectat principiul nediscriminării, informează Reuters. Noul Guvern de coaliţie de la Viena a anunţat, săptămîna trecută, că intenţionează să taie alocaţiile pentru copiii care trăiesc în străinătate, Executivul austriac considerînd că măsura nu încalcă regulile Uniunii Europene privind interzicerea discriminării. În prezent, alocaţiile transferate de Austria încep de la 114 euro pe lună pentru un singur copil. În 2016, Austria a transferat 273 milioane de euro drept alocaţii pentru 132.000 de copii care trăiesc în state din UE şi din Spaţiul Economic European (SEE). Est-europenii formează o mare parte din forţa de muncă din Austria în sectoare precum sănătatea şi construcţiile, însă mulţi din aceşti angajaţi şi-au lăsat familiile şi copii în ţările de unde provin şi unde salariile sunt semnificativ mai mici.

Oficial, Iranul a eliminat pedeapsa cu moartea pentru infracțiunile legate de droguri

Toate procesele din Iran în care inculpaţii au fost condamnaţi la moarte pentru fapte legate de droguri vor fi revizuite, a dispus, Marţi, preşedintele Parlamentului, Ali Larijani, potrivit DPA.A fost introdus un moratoriu asupra execuţiilor care erau deja plănuite, a relatat agenţia de presă ISNA. Conform statisticilor oficiale, 4.000 de persoane se află în prezent pe culoarul morţii în Iran pentru fapte legate de droguri. Guvernul iranian a eliminat oficial, în Noiembrie, pedeapsa cu moartea pentru unele fapte legate de droguri. Larijani a susţinut anterior pedeapsa capitală pentru traficanţii de droguri, afirmînd că ei sunt responsabili pentru moartea a mii de tineri şi pentru suferinţa pentru toată viaţă a familiilor acestora.

În 2016, o anchetă a descoperit că, în ciuda numărului mare de execuţii, cantitatea şi varietatea de droguri care sunt introduse ilegal sunt în creştere, şi nu în scădere. Iranul a fost criticat mereu de comunitatea internaţională pentru poziţia sa privind faptele legate de droguri. Autorităţile juridice din Iran analizează în prezent ce pedepse are fi cele mai potrivite ca alternativă eficientă la pedeapsa cu moartea, conform ISNA. De exemplu, persoanele condamnate pentru trafic de droguri la scară mică ar putea fi condamnate la cîţiva ani de închisoare sau la muncă în folosul comunităţii. Este de aşteptat însă ca pedeapsa pentru marii traficanţi de droguri să fie tot condamnarea la moarte.

Se estimează că, în Germania, evenimentul neonazist organizat pentru a marca ziua de naştere a lui Hitler va aduna sute de persoane

Organizatorii se aşteaptă ca pînă la 750 de persoane să participe la un eveniment neonazist la 20 Aprilie la graniţa dintre Germania şi Polonia pentru a marca ziua de naştere a lui Adolf Hitler. Organizat de Partidul Naţional Democrat (NPD), de extremă dreapta, evenimentul din satul Ostritz, care ar urma să dureze un weekend, va găzdui concerte de muzică rock, demonstraţii de arte marţiale şi discursuri ale unor membri ai NPD, conform unei invitaţii consultate Marţi de DPA. Biletele pentru eveniment sunt la vînzare pe internet, la preţul de 45 de euro, conform agerpres. Evenimentul a fost înregistrat la 20 Noiembrie, a spus, Marţi, o purtătoare de cuvînt a consiliului regional.

 „În următoarele cîteva săptămîni, vor avea loc consultaţii cu toate părţile implicate privind viitoarele măsuri”, a afirmat ea. Poliţia din regiune are de asemenea cunoştinţă de eveniment. „Ne pregătim pentru o operaţiune care va dura cîteva zile”, a declarat un purtător de cuvînt. Sub sloganul ‘Reconquista Europa – crearea unei contraculturi’, evenimentul ar urma să aibă loc într-un hotel din Ostritz, un sat cu mai puţin de 3.000 de locuitori, conform informaţiilor apărute în media. Trei concerte în aer liber care au avut loc în Iulie şi Octombrie 2017 în Estul Germaniei au atras mii de neonazişti în satul Themar din Turingia, care are de asemenea numai 3.000 de locuitori.

Motiv de dispută dintre două ţări riverane: Marea Chinei de Sud este revendicată de China

Filipinele vor adresa un protest diplomatic Chinei, în timp ce Manila este preocupată de o posibilă repunere în discuţie de către Beijing a unei promisiuni de a nu militariza o mică insulă disputată în Marea Chinei de Sud, relatează Marţi AFP. China revendică din motive istorice majoritatea acestei zone maritime unde ţările riverane au pretenţii rivale. Ea a consolidat recifele pe care le controlează pentru a construi acolo instalaţii, mai ales militare (aerodromuri, armamente), conform agerpres. Marţi, ministrul filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana, a declarat că Manila investighează asupra unor rapoarte recente în legătură cu activităţile Chinei pentru a instala o bază militară pe insula artificială construită Fiery Cross Reef (numită „Yongshu” în China), revendicată de asemenea de Filipine şi Vietnam.

În Decembrie, centrul de studii american AMTI (Asian Maritime Transparency Initiative) a publicat un raport potrivit căruia China a continuat în 2017 proiectele sale în Marea Chinei de Sud în ciuda revendicărilor rivale ale ţărilor vecine (Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei). Potrivit acestui raport, cele mai importante construcţii au fost realizate pe Fiery Cross, unde lucrările s-ar fi extins pe aproximativ 110.000 m2.Manila a fost ani de zile adversarul cel mai fervent al expansionismului chinez în Marea Chinei de Sud, obţinînd chiar în 2016 o decizie a Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, care a considerat ilegale revendicările Beijingului. Curtea a fost sesizată de Benigno Aquino, predecesorul actualului preşedinte Rodrigo Duterte care, în schimb, încearcă să dezamorseze tensiunile cu Beijingul asupra Mării Chinei de Sud pentru a beneficia de relaţii economice îmbunătăţite.

Netanyahu: Serviciile secrete israeliene au contribuit la prevenirea a zeci de atacuri teroriste în Europa

Serviciile secrete israeliene au contribuit la prevenirea a zeci de atacuri teroriste majore în Europa, a declarat, Marţi, premierul Benjamin Netanyahu, la o întîlnire la Ierusalim cu ambasadorii statelor membre ale NATO, potrivit DPA. „Unele dintre ele ar fi putut fi atacuri în masă, de tipul celor mai mari cu care v-aţi confruntat pe teritoriul Europei sau chiar mai rău, deoarece ele implicau aviaţia civilă”, a afirmat el, enunţînd contribuţiilor Israelului la Alianţa Nord-Atlantică, conform agerpres. Totuşi, Netanyahu nu a oferit alte detalii, cum ar fi cele privind locurile şi momentele cînd au fost dejucate aceste atacuri. Liderul israelian a salutat de asemenea eforturile ţării sale de a preveni instalarea grupării jihadiste Statul Islamic în Peninsula Sinai şi a reiterat de asemenea atenţionările în legătură cu planurile Iranului de a construi un ‘imperiu teritorial’ şi dorinţa acestuia de a obţine arme nucleare.