Realitatea internationala pe scurt – 1 (10 Aprilie 2018)

Cel mai bătrîn veteran american, în vîrstă de 111 ani, fumează zilnic 12 țigări

Cel mai bătrîn veteran american, în vîrstă de 111 ani, a primit un cadou inedit de ziua să. Acesta a călătorit pentru primară oară cu un avion privat. Sîmbătă, Richard Overton din Austin a zburat către Washington pentru a vizita Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură Afro-americană. Călătoria a fost finanţată de un om de afaceri şi filantrop, Robert F. Smith, relatează dallasnews.com. Richard Overton s-a născut în 1906. Veteranul de război a luptat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Bărbatul a dezvăluit că fumează zilnic 12 ţigări, iar cîteodată consuma şi whiskey. În decursul vieţii sale, Overton a întîlnit multe celebrităţi, între care chiar fostul preşedinte Barack Obama. Cînd a fost întrebat care este secretul longevităţii sale, veteranul a răspuns că “Dumnezeu şi ţigările”.

Yulia Skripal a fost externată

Yulia Skripal, care a fost otrăvită alături de tatăl ei, fostul spion rus Sergei Skripal, a fost externată din spitalul din Salisbury, conform BBC. Femeia în vîrstă de 33 de ani a fost externată Luni şi a fost transportată la o locaţie securizată. Sergei Skripal, tatăl ei în vîrstă de 66 de ani, rămîne internat în spital dar starea sa „se îmbunătăţeşte rapid”. Cei doi au fost internaţi pe 4 Martie, atunci cînd au fost otrăviţi cu neurotoxină din gama Novhichok în Salisbury, Anglia. Sergei Skripal este un fost spion rus care a lucrat pentru britanici ca agent dublu în anii 90. Marea Britanie şi aliaţii săi au acuzat Rusia că s-ar afla în spatele atacului, dar Moscova a negat vehement orice implicare.

Peter Szijjarto: Ungaria va avea lupte grele de dat în lunile următoare

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a declarat, Marţi, că rezultatul alegerilor parlamentare oferă Guvernului condus de Fidesz un mandat puternic, însă a avertizat că Ungaria va avea ”lupte grele” de dat în lunile următoare, relatează agenţia MTI. ”Ungaria va avea de dus lupte grele în lunile următoare, iar una dintre ele este cea privind dezbaterea de la Bruxelles legată de cotele obligatorii de relocare a imigranţilor. Victoria din alegeri oferă o împuternicire masivă dată Guvernului pentru a proteja securitatea ungurilor”, a declarat Szijjarto.

În ceea ce priveşte politica Externă a Ungariei, Szijjarto a precizat că imigraţia va continua să fie prioritatea Guvernului de la Budapesta. Ministrul de Externe al Ungariei a criticat poziţia OSCE, care a anunţat că procesul electoral din Ungaria şi resursele excesive ale partidelor de guvernămînt au subminat capacitatea opoziţiei de a concura într-un mod echitabil la alegerile parlamentare de duminică. ”Ceea ce este cel mai important este că decizia a fost luată de cetăţenii Ungariei, nu de OSCE sau de ONU, iar ei au dat Guvernului un mandat clar”, a afirmat Szijjarto.

Descindere a agenţilor FBI la biroul avocatului personal al Preşedintelui SUA. Donald Trump acuză că acţiunea FBI-ului este un "atac la adresa ţării"

Agenţii FBI au efectuat Luni o percheziţie la biroul lui Michael Cohen, avocatului personal al Preşedintelui american Donald Trump, confiscînd mai multe documente privind o serie de subiecte, informează cotidianul The New York Times. Procurorii federali din Manhattan au obţinut un mandat de percheziţie pe baza unor informaţii primite de la procurorul special Robert Muller, potrivit avocatului lui Cohen, care a catalogat percheziţia drept "complet inadecvată şi deloc necesară". Percheziţia nu pare să aibă direct legătură cu ancheta procurorului special Robert Muller privind presupuse contacte între apropiaţi ai liderului de la Casa Albă şi oficiali ruşi în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Potrivit unei surse citate de cotidianul american, agenţii FBI au preluat o serie de documente din biroul avocatului, inclusiv unele referitoare la presupuse tranzacţii către o actriţă de filme pentru adulţi, Stormy Daniels, care pretinde că ar fi avut în trecut o relaţie amoroasă cu Trump.

Peter Grünberg, laureat al premiului Nobel pentru fizică 2007, a murit. "Fără munca acestuia, computerele moderne şi telefoanele inteligente, aşa cum le ştim acum, ar fi fost de neconceput"

Savantul german Peter Grünberg, laureat al premiului Nobel pentru fizică pe 2007, a cărui muncă de cercetare a revoluţionat domeniul stocării datelor digitale, a murit la vîrsta de 78 de ani, transmite AFP. Profesorul a murit săptămîna trecută, a anunţat, Luni, Centrul de cercetare Juelich, de lîngă Koln, unde acesta activa. În 2007, premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit cercetătorilor Albert Fert, francez, şi Peter Grünberg, german, pentru descoperirile lor separate în domeniul magnetorezistenţei gigantice, care au dus, printre altele, la dezvoltarea hard disk-urilor cu mare capacitate de stocare. "Fără munca acestuia, computerele moderne şi telefoanele inteligente, aşa cum le ştim acum, ar fi fost de neconceput", se arată în mesajul transmis de Centrul Juelich.

Gruenberg a mai primit, în 2006, premiul pentru inventatorul european al anului din partea Comisiei Europene, în 1989, premiul viitorului din partea Preşedinţiei germane, precum şi numeroase alte distincţii acordate în Israel, Japonia şi Turcia.

Trump: Întrevederea cu Kim Jong-Un va avea loc în luna Mai sau la începutul lunii Iunie

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, Luni, că plănuieşte să aibă o întrevedere cu liderul Nord-coreean Kim Jong-Un în luna Mai sau la începutul lunii Iunie, pentru a ajunge la o înţelegere privind denuclearizarea Peninsulei Coreene, relatează site-ul agenţiei Yonhap. Trump a făcut declaraţii la Casa Albă, în urma unei şedinţe a Cabinetului său, şi a precizat că SUA şi Coreea de Nord poartă discuţii pentru pregătirea unui summit. "În privinţa Coreei de Nord, aşa cum probabil aţi văzut, suntem în contact cu ei şi ne vom întîlni cîndva în luna Mai sau la începutul lunii Iunie. Şi cred că ambele părţi vor avea un respect enorm... şi să sperăm că vom putea încheia o înţelegere cu privire la denuclearizarea Coreei de Nord. Ei au spus asta, noi am spus asta. Sperăm că va fi o relaţie cu mult diferită faţă de cea din ultimii mulţi ani", a spus Preşedintele american.

Casa Albă a anunţat, Duminică, faptul că va menţine presiunea maximă şi sancţiunile asupra regimului Nord-coreean pînă cînd vor fi obţinute progrese semnificative în cadrul discuţiilor. "Acest lucru ar fi trebuit făcut de către ceilalţi preşedinţi, dar ei au decis să nu facă nimic. Ar fi fost mult mai uşor acum cinci ani, zece ani, douăzeci de ani. Dar avem o întîlnire care este programată cu Coreea de Nord. Deci cred că va fi foarte interesant pentru întreaga lume", a mai spus Donald Trump.

Moscova avertizează Washingtonul că vor exista "repercusiuni grave" dacă SUA atacă Siria

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a declarat că Moscova a avertizat Washingtonul că vor exista "repercusiuni grave" dacă SUA întreprinde vreun atac împotriva forţelor regimului de la Damasc în urma presupusului atac cu arme chimice din Siria, relatează agenţia de ştiri Reuters. "Nu a fost niciun atac cu arme chimice", a declarat oficialul rus în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU. "Prin intermediul canalelor relevante, am transmis deja SUA că folosirea forţei armate pe baza unui pretext fals împotriva Siriei - unde, la cererea Guvernului legitim al unei ţări, trupele ruseşti au fost dislocate - ar putea conduce la repercusiuni grave", a adăugat Nebenzia. Anterior, Nikki Haley, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, a declarat că Washingtonul "va răspunde" la presupusul atac cu arme chimice din Siria, indiferent dacă Consiliul de Securitate al ONU va acţiona ori nu.

Potrivit mai multor organizaţii umanitare şi unor medici locali, cel puţin 70 de persoane din oraşul sirian Douma au murit prin asfixiere şi alte cîteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice expunerii la substanţe neurotoxice sau clor, după un bombardament aerian care a avut loc Sîmbătă. Oraşul sirian Douma este ultimul bastion a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă în ultimele cîteva zile.