Realitatea internationala pe scurt – 1 (1 Martie 2018)

Asta chiar că poate n-o știați! Acum 118 ani, peste o treime dintre automobilele din SUA erau electrice

Astăzi predomină mașinile dotate cu motoare puse în funcțiune prin arderea benzinei sau motorinei. Despre mașinile electrice folosite la scară largă se vorbește la timpul viitor. La 1900, în Statele Unite, 38% dintre mașini erau electrice. În acea perioadă, cea mai rapidă mașină era una dotată cu motor electric, după cum ne informează inhabitat.com. Henry Ford și Thomas Edison au colaborat, în prima parte a secolului trecut, pentru proiectarea unei mașini electrice. La 1900, în SUA, 40% dintre mașini erau dotate cu motoare cu aburi, 38% erau electrice și doar 22% funcționau pe bază de combustibili fosili.

În jurul anului 1910, mașinile electrice erau cele preferate, deoarece erau silențioase, ușor de pornit, curate și nu își învăluiau șoferul într-un nor înecăcios de fum, precum mașinile dotate cu motoare cu ardere internă sau cele cu aburi. O mașină electrică de la 1900 se putea deplasa chiar și 160 de kilometri, după o încărcare completă a bateriilor. Recordul de viteză al acelor vremuri, pentru mașinile electrice, a fost de 105 km/h. Printre posesorii de mașină electrică s-a numărat însuși președintele SUA, Woodrow Wilson (1856-1924). La un moment dat, însuși Henry Ford promitea că va construi o mașină electrică accesibilă pentru tot cetățeanul. Deși Ford considera că automobilul electric este „mașina viitorului”, probabil că vor fi existat puternice interese economice contrare. Cert este că Henry Ford a decis (ori a fost, cumva, convins) să lanseze pe piață faimosul Model T, mașina care, practic, a eliminat automobilul electric de pe „scenă” și din preocupările principalilor fabricanți de mașini, pentru mai multe decenii. (Sursa: www.inhabitat.com)

La Polul Nord, zilele acestea, este mai cald decît în Europa

Valul de frig care a lovit continentul european, la un pas de Primăvară, a adus temperaturi și de 35 de grade cu minus, însă la Polul Nord, în această perioadă, s-au înregistrat valori ale termometrelor mult mai ridicate decît ar fi normal, în zona arctică fiind mult mai cald decît în Europa. La începutul aceste săptămîni, o stație meteorologică de la Cape Morris Jesup, în Nordul Groenlandei, a înregistrat valori pozitive de plus 1, 2 grade Celsius, în ciuda faptului că zona este cufundată într-un întuneric total, iar de obicei temperatura este în jur de -30 ° C. Ca urmare a acestor temperaturi, Marea Bering se confruntă acum cu cele mai scăzute nivele de gheață înregistrate vreodată de cînd datele din satelit au început să fie folosite de meteorologi în 1979. Temperaturile ridicate din ultima lună înregistrate în Groenlanda sunt cauzate de prezența în zonă a unor vînturi calde, însă acest fenomen nu explică încălzirea per total a regiunii. Deşi nu există staţii  meteorologice la Polul Nord, specialiştii consideră că temperaturile de acolo ar fi urcat pînă la valori de 1,7 grade Celsius. Cape Moris Jesup se află la doar 640 de kilometri de Polul Nord, iar în acest an s-au atins valori pozitive în regiune de cinci ori, în timp ce în Europa, temperaturile au scăzut și cu pînă la 35 de grade.

Teroarea agresorilor sexuali refugiați se instaurează și în România. Victima, o fetiță de 12 ani

Unul dintre internii de la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din municipiul Rădăuți și-a petrecut o noapte în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, după ce în weekendul trecut a abordat o fetiță de 12 ani din municipiu. Fetița, elevă la una dintre unitățile de învățămînt din municipiu, se îndrepta, Vinerea trecută, după-amiază, de la școală spre casă, după ce terminase orele de curs. Eleva a fost abordată în limba engleză de un tînăr, care i-a oferit o bancnotă de 10 lei pentru un kiss (n.r.- sărut în limba engleză), însă copila i-a respins avansurile și s-a grăbit spre casă. Chiar dacă a reușit să intre într-o scară de bloc, aceasta a fost urmată de individ, care a insistat și a încercat să o îmbrățișeze și să o sărute. Fetița a început să strige, ceea ce l-a speriat pe bărbat, care a părăsit în fugă scara. Imediat ce a intrat în casă, fetița i-a povestit mamei sale ce i s-a întîmplat, iar femeia a sunat la 112 și a relatat ce se întîmplase. Un echipaj s-a deplasat la fața locului și, după o serie de investigații, oamenii legii au realizat că autorul agresiunii era, cel mai probabil, unul dintre internii de la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din municipiu. Ceea ce au presupus lucrătorii de la Biroul Investigații Criminale din Poliția municipiului Rădăuți s-a confirmat și, după verificări, a fost identificat cetățeanul pakistanez Y.H., în vîrstă de 20 de ani. Bărbatul a fost reținut pe bază de ordonanță, sub acuzația de tentativă de agresiune sexuală, iar magistrații rădăuțeni au decis Sîmbăta trecută măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile și o serie de restricții, potrivit Monitorului de Suceava.

Ajutoare umanitare pentru femeile siriene în schimbul serviciilor sexuale

Un nou scandal sexual în lumea misiunilor umanitare, de data aceasta în Siria. După cum a dezvăluit un reportaj BBC, mulți operatori care acordă ajutor umanitar Siriei în numele Organizației Națiunilor Unite și al altor organizații internaționale publice și private obligă femeile din Siria să presteze „servicii sexuale” în schimbul alimentelor și ajutoarelor pe care ei au datoria să le ofere.

„Agențiile umanitare închid ochii la exploatarea femeilor”, spune BBC, explicînd că aceste organizații folosesc terțe părți și oficialități locale pentru a trimite ajutoare în zonele periculoase din Siria, unde personalul internațional nu poate ajunge. În acest circuit se naște sistemul criminal. Ajutoarele ajung în mîinile unor grupuri de persoane care nu au nici un interes să susțină populația aflată în nevoie și folosesc aceste produse doar în scopul exploatării.

Conform ultimului studiu al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) privind violența, drama femeilor din Siria este înrădăcinată și complexă. „Au fost cazuri de femei sau de fete care s-au căsătorit cu oficiali pentru o perioadă scurtă de timp doar pentru a oferi servicii sexuale în schimbul unor alimente”, se spune în raportul „Voci din Siria 2018”. Cele mai vulnerabile sunt văduvele și femeile divorțate, deoarece nu mai au bărbați care să le protejeze sau să aibă grijă de ele. Acest tip de exploatare sexuală a fost raportată pentru prima dată acum trei ani, într-un lagăr de refugiați din Iordania. Danielle Spencer a condus un grup de lucru cu unele dintre aceste femei care au povestit cum bărbații din consiliile locale din regiuni precum Dara'a și Quneitra le-au oferit ajutor umanitar, solicitînd în schimb servicii sexuale.  Un purtător de cuvînt al UNHCR a recunoscut că știa de faptele comise asupra femeilor din Iordania, dar că nu au existat suficiente dovezi pentru a lua măsuri împotriva unor persoane sau organizații. „ONU și sistemul în general au decis să sacrifice corpul femeilor”, acuză  Danielle Spencer. „Cineva, undeva, a decis că, pentru a oferi ajutor mai multor persoane, este acceptabil ca femeile să fie exploatate sexual și violate”, a acuzat aceasta.

Un triumf juridic important al Președintelui Trump în dosarul zidului dintre SUA și Mexic

Un judecător federal a decis împotriva unei plîngeri formulate la adresa intenției Președintelui SUA de a construi un zid de frontieră cu Mexicul, oferind o victorie importantă administrației Trump prin decizia care permite ca planurile de construcție să continue, anunță Fox News. „Este o mare victorie juridică. Un judecător american s-a alăturat administrației Trump și a respins încercarea de a împiedica Guvernul să construiască un mare zid de frontieră la granița sudică. De acum înainte, acest proiect important poate merge mai departe!”. Astfel a salutat Președintele american decizia unui Tribunal din California care a refuzat să interzică ridicarea zidului la granița cu Mexicul, una dintre promisiunile-cheie electorale ale liderului SUA. Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a salutat decizia instanței. Zidul de 1.600 de km. de la frontiera mexicană a fost una dintre marile promisiuni electorale făcute de Donald Trump, care a promis și că întreprinderea va fi finanțată de Guvernul mexican. Anul trecut, Președintele mexican Enrique Pena Nieto și-a anulat vizita la Washington în fața insistenței lui Donald Trump ca Mexicul să plătească zidul de la graniță. 

Autorităţile din Irlanda de Nord au condamnat doi români pentru trafic de persoane

Doi cetăţeni români au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea pentru trafic de persoane în Irlanda de Nord, informează PA. Fraţii Decebal şi Spartacus Mihai, membri ai unui grup infracţional organizat, şi-au recunoscut vinovăţia privind fapte de proxenetism, trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, dobîndirea de proprietăţi ilegale şi conversia unor astfel de proprietăţi, a comunicat poliţia Nord-irlandeză. Decebal Mihai, în vîrstă de 28 de ani, a primit o pedeapsă cu închisoarea pe patru ani, dintre care doi cu suspendare, iar Spartacus Mihai, în vîrstă de 21 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare, de asemenea cu supendare pentru jumătate din termen, conform Agerpres. Procurorii au salutat pedepsirea pentru prima dată a traficului de persoane şi a exploatării sexuale în Irlanda de Nord.

Inspectorul-şef Mark Bell din cadrul unităţii Poliţiei Nord-irlandeze pentru combaterea sclaviei moderne şi a traficului de persoane a declarat că fraţii Mihai au fost arestaţi în urma uneia din cele mai extinse anchete a unor astfel de infracţiuni în Irlanda de Nord. "Fraţii făceau parte dintr-un grup infracţional organizat românesc, implicat în traficarea unor femei în şi din Irlanda de Nord, în scopul exploatării sexuale", a declarat Bell.

Filmele nominalizate la Oscar impresionează în box office-ul mondial prin încasările de zeci de milioane de dolari

Un singur lungmetraj va primi premiul Oscar pentru cel mai bun film la gala de Duminică seară organizată de Academia de film americană, însă celelalte pelicule nominalizate la această categorie au profitat din plin de publicitatea astfel dobîndită şi impresionează în box office-ul mondial, după ce au obţinut în ultima lună încasări de zeci de milioane de dolari, informează Reuters. „The Post”, o dramă regizată de Steven Spielberg pentru 20th Century Fox despre libertatea presei, a beneficiat de cea mai mare creştere de box office, obţinînd încasări de 91 de milioane de dolari – un plus de 63% – după ce a fost inclusă pe lista celor nouă pelicule nominalizate la Oscar la categoria „cel mai bun film”, pe 23 Ianuarie, conform agerpres. Filmul fantasy „The Shape of Water”, produs Fox Searchlight, a obţinut, la rîndul său, după anunţarea nominalizărilor la Oscar, un plus de încasări de 72 de milioane de dolari – o creştere cu 65% – potrivit datelor publicate de site-ul specializat Box Office Mojo. „The Shape of Water” a avut premiera într-un număr limitat de cinematografe americane la începutul lunii Decembrie. În primul weekend după ce nominalizările la Oscar au fost anunţate, Fox Searchlight a dublat numărul sălilor în care filmul a fost proiectat, iar pelicula a reuşit să genereze încasări totale de 111 milioane de dolari.

Studioul Universal a plănuit cu multe luni înainte să păstreze drama istorică „Darkest Hour” în cinematografe în Ianuarie şi Februarie, aşteptîndu-se ca această peliculă să facă parte din rîndul producţiilor nominalizate la Oscar. „Darkest Hour” a generat încasări de aproximativ 58 de milioane de dolari după nominalizările la Oscar din luna Ianuarie. „Darkest Hour” va fi lansat în Japonia în luna Martie şi a generat pînă acum încasări totale de 136 de milioane de dolari, o sumă doar cu foarte puţin mai mică decît încasările totale de 146 de milioane de dolari obţinute de „The Post”. Însă nici unul dintre filmele menţionate nu s-a apropiat de un alt nominalizat, „Dunkirk”, o dramă despre Al Doilea Război Mondial, care are încasări de 525 de milioane de dolari. Un alt film nominalizat la Oscar şi care a reuşit un box office impresionant este comedia cu accente horror „Get Out”, care a obţinut încasări de 255 de milioane de dolari.

Doi oficiali slovaci acuzaţi în ancheta jurnalistului Jan Kuciak s-au autosuspendat din funcţii

Doi oficiali slovaci apropriaţi premierului Robert Fico, acuzaţi de legături cu crima organizată în ancheta jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, asasinat, s-au autosuspendat din funcţii Miercuri, scrie The Associated Press. Aktuality.sk, site-ul pentru care a lucrat jurnalistul, a publicat Miercuri ancheta jurnalistică neterminată a acestuia, în care Kuciak prezintă activităţi ale unor membri ai mafiei italiene ’Ndrangheta în Estul Slovaciei, conform news.ro. Kuciak relevă în material legăturile între gruparea criminală şi Maria Troskova, un fost model care a devenit consilier de stat-şef la Guvern, dar şi cu Viliam Jasan, secretar al Consiliul slovac de securitate. Într-un comunicat comun, Troskova şi Jasan se declară şocaţi de asasinarea lui Kuciak şi a partenerei sale Martina Kusnirova, care au fost găsiţi morţi Duminică seara în casa lor, la Velka Maca, la Est de Bratislava. Cei doi transmit totodată condoleanţe rudelor jurnalistului şi resping ”categoric” orice legătură cu asasinatele. Ei s-au autosuspendat pînă la finalizarea anchetei cu privire la crime.

Cetăţenii UE sosiți în Marea Britanie după Brexit ar putea rămîne pe termen nedefinit, dar nu-şi vor putea aduce şi familiile imediat

Cetăţenii Uniunii Europene care sosesc în Marea Britanie în perioada de tranziţie de după Brexit vor putea cere să rămînă în această ţară pe termen nedefinit, dar nu-şi vor putea aduce automat şi familiile, a comunicat Guvernul de la Londra, potrivit Reuters. Un document publicat pe site-ul Executivului britanic a prezentat un sistem conform căruia cetăţenii UE care vin în Marea Britanie după ce aceasta va ieşi din blocul comunitar – dar înainte de încheierea aşa-zisei perioade de implementare – vor avea posibilitatea de a rămîne în Regatul Unit suficient ca să devină eligibili pentru a obţine dreptul de rezidenţă permanentă, conform agerpres. În schimb, dreptul lor de a-şi reîntregi familiile după perioada de implementare – tranziţie – va fi guvernat de legislaţia britanică, şi nu de cea a Uniunii Europene, care stipulează un regim mai strict decît sistemul actual al UE, care le asigură membrilor de familie dreptul automat de acces.

Drepturile celor care vin în Marea Britanie în timpul tranziţiei urmează să fie definite de legislaţia britanică şi interpretate exclusiv de Tribunalele britanice, a menţionat Ministerul de Interne britanic. Judecătorii britanici nu vor putea recurge la Curtea Europeană de Justiţie pentru chestiuni de interpretare. Limitarea imigraţiei a fost unul din motivele cheie pentru care britanicii au votat în favoarea ieşirii din UE la referendumul din 2016, pe fondul unui important aflux de cetăţeni ai UE, mai ales din ţări mai sărace din Estul Europei.

Un jurnalist turc deja condamnat la închisoare pe viaţă a mai primit o pedeapsă de aproape şase ani de detenţie

Romancierul şi jurnalistul turc Ahmet Altan, deja condamnat la închisoare pe viaţă pentru presupuse legături cu tentativa de puci din Iulie 2016, a primit o nouă pedeapsă de aproape şase ani de detenţie, conform agenţiei oficiale de presă Anadolu, citată de AFP. În vîrstă de 67 de ani, Altan a fost condamnat de un Tribunal din Istanbul la trei ani de închisoare pentru propagandă în favoarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie clasată drept ‘teroristă’ de către Ankara şi aliaţii săi occidentali, şi la doi ani şi 11 luni pentru insultă la adresa Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, scrie Anadolu, conform agerpres. Încarcerat din Septembrie 2016, acest romancier, care a fondat publicaţia de opoziţie Taraf, a fost deja condamnat la 17 Februarie la închisoare pe viaţă, împreună cu fratele său Mehmet şi cu jurnalistul Nazli Ilicak, pentru „tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale”. Toţi trei, jurnalişti şi intelectuali respectaţi în Turcia, au fost acuzaţi în special că au transmis ‘mesaje subliminale’ în cursul unei emisiuni în direct la televiziune cu o zi înainte de puciul eşuat de la 15 Iulie 2016.

Și francezii sunt violatori, nu-i așa? Un muncitor a fost inculpat pentru „circa 40” de agresiuni sexuale

Un muncitor din Nordul Franţei a fost inculpat Miercuri după ce a recunoscut „circa 40” de agresiuni sexuale comise în ultimii ani, a anunţat procurorul din Valenciennes, informează AFP. Bărbatul, de aproximativ 50 de ani, cu domiciliul în Pont-sur-Sambre (Nord), „a recunoscut faptele”, a declarat procurorul în faţa presei. „El evaluează numărul victimelor sale la circa 40”, a adăugat el. Bărbatul a fost arestat Luni în oraşul Maubeuge (Nord) şi plasat Marţi în custodia Poliţiei. Identificarea lui, datorită confruntării ADN-ului său cu urme de ADN găsite asupra victimelor sale, vine ca urmare a unei proceduri judiciare declanşate în 1996 privind „19 femei”, a precizat procurorul.

În Germania, acoperirea feţei ar putea fi interzisă în Tribunale

Acoperirea de orice fel a feţei ar putea fi de acum interzisă în Tribunalele din Germania, conform unei legi care va fi introdusă de Ministerul de Justiţie din landul vestic Renania de Nord – Westfalia, relatează dpa. Interdicţia va viza inclusiv articole de îmbrăcăminte din religia musulmană, cum ar fi burqa şi niqab, dar şi orice alt fel de articol vestimentar care ar acoperi faţa. Ministrul Justiţiei din landul Renania de Nord – Westfalia, Peter Biesenbach, a spus că va supune discuţiei, la 6 Iunie, această măsură la următoarea reuniune a miniştrilor de Justiţie din landuri în Bundesrat, Camera superioară a Parlamentului, unde sunt reprezentate guvernele landurilor. A permite acoperirea feţei afectează căutarea adevărului şi obstrucţionează comunicarea în timpul procedurilor din instanţă, a precizat ministerul. O astfel de interdicţie poate fi implementată numai printr-o lege federală, care va trebui de asemenea discutată şi de Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului. Guvernul din Renania de Nord – Westfalia este condus de o coaliţie formată din creştin-democraţii de centru-dreapta şi liberal-democraţi.