Realitatea internationala – 2 (6 Ianuarie 2018)

Un sat întreg a cîștigat $950 de milioane la loto, mai puțin un singur locuitor. Cum a rămas pe "dinafară"

Locuitorii satului Sodeto din Spania au avut o surpriza imensa în urma cu cîțiva ani, cînd au reușit să cîștige 950 de milioane de dolari, premiul cel mare la loterie. Aceștia au împărțit premiul, iar fiecare dintre locuitori a luat acasă peste 130.000 de dolari. Loteria este un lucru extrem de popular în Spania, acolo unde comunitățile pun de multe ori bani împreună pentru a cumpăra mai multe bilete. Comunitatea satului Sodeto este de puțin peste 250 de familii, iar aceștia au ales să împartă banii în mod egal la toți membrii, după ce toate familiile au pus bani pentru bilete. După ce au plătit taxele și impozitele, aceștia s-au ales cu cîteva sute de mii de dolari din premiu.

Un singur locuitor din tot satul a rămas fără bani. Este vorba de un grec ce a venit în urmă cu mai mulți ani în sat pentru femeia pe care o iubea, însă relația nu a mers, așa că a rămas pe drumuri. Grecul s-a stabilit într-un hambar la marginea satului, acolo unde își duce viața. Acesta a fost singurul lăsat pe dinafară de cei care colectau bani pentru loterie, fiind și singurul care nu a fost inclus la împărțirea premiilor.

Cum a pierdut Bill Clinton codurile nucleare ale SUA

Procesul pe care trebuie să îl treacă preşedintele pentru a lansa armele nucleare ale SUA nu este la fel de simplu ca apăsarea unui buton, dar componenta cheie a acestui proces - codurile necesare pentru a autoriza lansarea - nu este niciodată departe de preşedinte. Cel puţin nu ar trebui să fie. Prin 2000, în timpul administraţiei Bill Clinton, aceste coduri nucleare au dispărut, potrivit unui fost şef al Statului Major al SUA. Potrivit generalului Hugh Shelton, şefului Statului Major al Armatei Statelor Unite în perioada 1997-2001, toate etapele unei lansări depind „de un element vital": codurile nucleare, scrie acesta în autobiografia sa, „Fără ezitare: Odiseea unui războinic american". Codurile trebuie să rămînă întotdeauna lîngă preşedinte, transportate de unul dintre cei cinci asistenţi militari ai săi, reprezentînd fiecare gen de arme, dezvăluie Business Insider. Acestea sunt purtate într-o servietă denumită în mod oficial Valiza de urgenţă a preşedintelui. Aceste coduri nucleare ar fi dispărut sub administraţia lui Bill Clinton, potrivit fostului oficial american. Incidentul a avut loc în jurul anului 2000, cînd un reprezentant al Pentagonului a fost trimis pentru a efectua o procedură de verificare a codului, care trebuia să aibă loc în fiecare lună. Codurile trebuiau înlocuite cu altele noi la fiecare patru luni, scrie publicaţia. După ce oficialul de la Pentagon a cerut asistentului lui Bill Clinton să verifice codurile, acesta din urmă i-a spus că preşedintele participa la o întîlnire importantă, asigurîndu-l că Clinton le avea în apropiere. Ofiţerul a fost îngrozit, dar a acceptat scuza şi a plecat. La următoarea inspecţie, luna următoare, ofiţerul care a efectuat inspecţia era în concediu şi a fost trimis altul la Casa Albă, potrivit lui Shelton care a primit aceeaşi scuză  - preşedintele este foarte ocupat, dar ia codurile foarte în serios şi le are la dispoziţie. "Această comedie a erorilor a continuat, fără cunoştinţa preşedintelui Clinton, sunt sigur, pînă a sosit momentul schimbării codurilor. Atunci asistentul preşedintelui ar fi recunoscut în cele din urmă că nu avea idee unde erau codurile şi că acestea lipseau de luni de zile. Incidentul l-a alarmat pe Hugh Shelton şi apoi pe secretarul Apărării, William Cohen, şi a fost declanşată o investigaţie internă. În cele din urmă, procedura de verificare a codurilor a fost modificată, astfel că reprezentantul Pentagonului trebuia să le vadă fizic, aşteptînd să facă acest lucru dacă este necesar.

Donald Trump îşi apără capacitatea de a fi preşedinte: Sunt un geniu foarte stabil

Donald Trump a publicat Sîmbătă trei mesaje pe contul său de Twitter în care şi-a apărat capacitatea mintală şi faptul că este potrivit pentru a ocupa funcţia de preşedinte, descriindu-se ca un „geniu” şi, în fapt, „un geniu foarte stabil”. În seria de mesaje - răspuns la cartea „Fire and Fury: Inside the Trump White House” a lui Michael Wolff - Donald Trump trece în revistă momentele importante ale vieţii lui profesionale, culminînd cu ocuparea funcţiei de preşedinte. Spune că cele două principale calităţi ale lui „au fost stabilitatea mintală şi să fiu, cumva, foarte deştept”. Volumul lui Wolff descrie o Casă Albă cuprinsă de haos, un preşedinte care a fost nepregătit să cîştige în 2016, şi pe ajutoarele lui Trump care desconsideră abilităţile lui şi care îl descriu ca dezinformat şi capricios. Trump a mai scris că trecerea în scurt timp de la un afacerist de succes la star de televiziune apoi la preşedinţie - „la prima mea încercare” - îl califică „nu drept deştept, ci un geniu... şi un geniu foarte stabil la asta”. Donald Trump va fi supus săptămîna viitoare unui examen medical, însă testele pe care le fac preşedinţii nu presupun şi verificarea acuităţii mintale, scrie New York Times. Preşedintele SUA se află weekendul acesta la Camp David, reşedinţa prezidenţială din Maryland, unde se întîlneşte cu liderii republicani pentru a discuta agenda pe 2018. (News.ro)

Autorul cărţii „Foc şi Furie: În interiorul Casei Albe a lui Trump“ crede că dezvăluirile sale vor duce la sfîrşitul preşedinţiei miliardarului

Michael Wolff, autorul controversatei cărţi „Fire and Fury: Inside the Trump White House” („Foc şi Furie: În interiorul Casei Albe a lui Trump“), este de părere că dezvăluirile lui au şanse să ducă la sfîrşitul preşedinţiei lui Donald Trump. Autorul a declarat pentru radio BBC că la capătul „Fire and Fury: Inside the Trump White House” concluzia este că Trump nu este potrivit pentru acestă funcţie, iar această concepţie s-a răspîndit. „Cred că unul dintre efectele interesante ale cărţii este, pînă acum, cel al împăratului gol. Povestea pe care am spus-o pare să prezinte această preşedinţie într-o aşa manieră încît spune că el nu poate face munca asta. Dintr-o dată, toată lumea spune «Dumnezeule, este adevărat, nu are haine», făcînd aluzie la "Hainele cele noi ale împăratului", cunoscuta poveste a lui Hans Christian Andersen. Acesta este fondul percepţiei şi înţelegerii care va duce la finalul preşedinţiei lui”, a declarat Wolff.   De partea cealaltă, Trump a respins cartea ca fiind plină de minciuni şi l-a atacat pe jurnalist pe Twitter numindu-l "un ratat total, care a inventat poveşti pentru a vinde această carte extrem de plictisitoare şi de neadevărată". Volumul descrie o Casă Albă cuprinsă de haos, un preşedinte care a fost nepregătit să cîştige în 2016, şi pe ajutoarele lui Trump care desconsideră abilităţile lui. În replică, Wolf şi-a apărat cartea şi felul în care aceasta a fost scrisă "Aceasta înseamnă să relatezi. Aşa se face. Întrebi oamenii, te apropii cît poţi de eveniment, iei interviuri celor care cunosc evenimentul (...), ajungi să cunoşti circumstanţele la fel de bine ca oricine şi apoi relatezi", a explicat el. Originar din New Jersey, dar rezident de mult timp la New York, Wolff a fost de două ori laureat al premiului National Magazine, secţiunea comentariu, în 2002 şi 2004. Cea mai cunoscută carte a sa, publicată în 2008, este consacrată unui alt magnat, Rupert Murdoch, supranumit „omul care face ştirile“. (Adevărul.ro)

Pentru prima dată în 100 de ani, prim-ministrul Japoniei va vizita România

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe va efectua la sfîrșitul săptămînii viitoare o vizită în mai multe țări din Europa de Sud-Est, printre care și România, informează agenția de presă Kyodo. În 100 de ani, nici un premier al Japoniei nu a efectuat o vizită oficială în România.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunțat, Vineri, că va efectua la sfîrșitul săptămînii viitoare vizite în mai multe țări din Europa de Sud-Est. Printre țările vizitate se numără România, Bulgaria, Serbia și țările baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Aceasta va fi prima deplasare efectuată în aceste state de un premier nipon. „Voi extinde granițele diplomației japoneze, confirmînd în același timp coordonarea noastră strînsă asupra problemei Coreei de Nord și altor chestiuni presante cu care se confruntă comunitatea internațională”, a declarat Abe la o întîlnire între Guvern și coaliția la putere, a formațiunii sale Partidul Liberal Democrat cu partidul mai mic Komeito. Abe va părăsi Japonia pe 12 Ianuarie și se va întoarce pe 17 Ianuarie.

Numărul migranţilor ajunşi pe mare în Europa în 2017 este la jumătate față de 2016 (OIM)

Numărul migranţilor ajunşi pe mare în Europa în cursul lui 2017 a fost cu puţin sub jumătate faţă de cel înregistrat în anul precedent, a anunţat, la Geneva, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), potrivit Reuters. Astfel, în 2017 au ajuns în Europa, prin traversarea Mediteranei, 171.635 de migranţi, faţă de 363.504 de migranţi în anul 2016. Majoritatea dintre ei au fugit de conflictele armate din Orientul Mijlociu şi de sărăcia din Africa, mai ales din zona sub-sahariană. În urmă cu doi ani, cel mai mare aflux de refugiaţi şi migranţi către Europa de după Al Doilea Război Mondial a cauzat o gravă criză umanitară şi politică. De atunci, principala rută a migranţilor, cea Est-mediteraneană, a fost în mare parte închisă graţie unui acord încheiat de Uniunea Europeană şi Turcia în primăvara anului 2016. Numărul sosirilor de migranţi pe mare în Italia a fost de 119.310 în 2017, cel mai mic nivel din ultimii patru ani, potrivit purtătorului de cuvînt al OIM, Joel Millman. O evoluţie asemănătoare s-a constatat şi în cazul Greciei, unde în 2017 au ajuns, prin traversarea mării, 29.595 de migranţi, în scădere masivă faţă de 173.614 în anul 2016. În Spania au ajuns anul trecut 21.663 de migranţi, în timp ce în Cipru 1.067 de migranţi. În acelaşi timp, s-a redus şi numărul deceselor în timpul traversării Mediteranei de către migranţi cu destinaţia Europa – 3.116 în 2017 faţă de 5.143 în anul precedent, a adăugat Millman. Aproximativ 20.000 de africani au fost repatriaţi anul trecut din Libia, printre care 7.000 după semnarea unui acord între Uniunea Europeană şi Uniunea Africană la Abidjan, în 29 Noiembrie.