REALEGEREA LUI DUCA ÎN FRUNTEA ACADEMIEI

O bombă care a subminat integrarea europeană a ţării

Autor: Mihai CONŢIU

Am deja sentimentul inutilităţii cînd scriu aceste rînduri, în care „eroii” sînt acad. Gheorghe Duca şi Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), care este aidoma unui holding personal al familiei Duca. În R. Moldova nu există democraţie autentică, presă cu adevărat liberă şi, în primul rînd, onoare. În orice ţară civilizată şi democrată din lume, orice fărădelege semnalată de presă este minuţios analizată de către structurile competente ale statului, mai ales cînd acestea îi vizează pe demnitari sau alte personalităţi cu funcţii publice importante.

Acolo unde nu există onoare, nu poate fi vorba despre legalitate, bun simţ, respect faţă de ierarhii şi moralitate. R. Moldova se află sub blestemul fatidic de a nu avea repere morale. Acolo unde nu sînt repere morale, viitorul tinerelor generaţii este sortit vulgarismului şi brutalităţii sociale, deci şi viitorul ţării intră sub această incidenţă.

Să nu credeţi că exagerez! Deloc! Reţineţi că este vorba despre cei aflaţi în fruntea „bucatelor politice şi sociale” ale ţării! În anonimatul social al R. Moldova, de bună seamă, există şi am cunoscut oameni morali, numai că n-au nici o şansă într-o ţară în care pînă şi AŞM a fost supusă deja binecunoscutului atac de tip rider.

Duca rămîne preşedintele AŞM pentru al treilea mandat

Joi, 17 Aprilie, Gheorghe Duca a fost reales preşedinte al AŞM a treia oară consecutiv. Dacă primele două mandate şi le-a dobîndit cu încuviinţarea guvernării comuniste, acum el le-a cîştigat sub patronajul unei guvernări pretins pro-europene. Este o ruşine pe care Guvernul Leancă este incapabil s-o sesizeze. Cu atît mai îngrijorător şi dezonorant este acest lucru cu cît Duca, din cei 156 membri ai AŞM, a primit 100 de voturi! Despre cîte faţete ale corupţiei putem vorbi, începînd cu cea morală?

Probabil că mulţi se autoiluzionează cu gîndul că tăvălugul civilizaţiei şi legalităţii europene se va abate doar asupra politicienilor corupţi. Nu-i deloc aşa! Doar din ceea ce s-a scris în ziarul nostru despre bănuitele afaceri necurate ale familiei Duca, admiţînd că doar 10% poate fi real, perspectiva europeană a re-realesului preşedinte al AŞM este puşcăria. Ca om informat ce sînt, credeţi-mă că Duca doreşte integrarea europeană a ţării cu aceeaşi intensitate cu care Vladimir Plahotniuc sau Mark Tkaciuk vor să se călugărească! Prietenii ştiu de ce!

Ca să înţelegeţi mai bine mizeria morală în care a decăzut Duca, vă reamintim următoarele: Primul său mandat de preşedinte a fost de 4 ani. După modificarea rigorilor, cel de-al doilea lui mandat a fost de 6 ani. Deja se află de 10 ani în fruntea celui mai înalt for ştiinţific din ţară. Pentru că el îşi imaginează că trăim în ţara proştilor, în care orice prostituată poate fi primadonă, argumentul participării lui Duca la concursul pentru ocuparea acestei funcţii pentru a treia oară consecutiv a fost acela că primul mandat a fost de doar patru ani, că l-a obţinut în baza vechilor norme legale şi, deci, nu poate fi vorba de două mandate consecutive. Atunci ce contraargumente vom găsi atunci cînd Vladimir Voronin va dori să mai fie a treia oară preşedinte al Moldovei?!

Vă daţi seama de gravitatea acestei măgării abuzive? Reţineţi că este emisă din interiorul pereţilor celui mai înalt for ştiinţific al ţării – AŞM! Aşa cum vă spuneam şi într-un articol precedent, Marţi, 15 Aprilie, pentru „a-şi legaliza” mizeria morală şi abuzul infect, Gheorghe Duca a cerut Parlamentului să interpreteze dacă poate candida din nou. Că este vorba despre jocuri murdare de culise, este suficient să vă spunem că solicitarea lui Duca a fost analizată de către Comisia Juridică a Parlamentului, care a decis că Duca se poate înscrie la concurs, motivînd că, potrivit noii legi, primul său mandat nu se ia în calcul.

Oameni buni, dar este vorba despre Academia de Ştiinţe a Moldovei, o instituţie în faţa căreia trebuie să „tremure” de respect toţi cetăţenii R. Moldova! Această chestiune trebuia dezbătută în plenul Parlamentului, nu doar de către juriştii probabil „cointeresaţi” din acea Comisie juridică. Chiar nu înţelege nimeni că AŞM este emblema ştiinţifică şi umanistică a R. Moldova în lume? Chiar nimeni nu vrea să priceapă că preşedintele acestui for ştiinţific trebuie să fie un om încremenitor de onest, moral şi onorabil? Acest post ar fi trebuit să constituie emblema şi argumentul forte ale integrării noastre pro-europene, dar nu concertele şi dansurile plătite de partide şi desfăşurate în pieţele din oraşe.

Cum să ne salvăm de laşitatea intelectualilor academicieni?

Scriam mai devreme că, din cei 156 de membri ai AŞM, 100 au votat în favoarea lui Duca, dar haideţi să ne uităm pe gaura cheii la ceilalţi! Să reţinem că Valeriu Pasat şi Valeriu Canțer, candidaţi înscrişi pentru ocuparea postului de preşedinte al AŞM, au renunţat în favoarea lui Leonid Culiuc. Astfel, pe mai departe, 51 de academicieni au votat în favoarea academicianului Leonid Culic, iar 5 voturi nu au fost validate. Doamne, Dumnezeule, dacă şi voturile înţelepţilor Academiei ajung să fie invalidate, atunci de ce să ne mai plîngem de politicieni!

Prin urmare, avem 51 de academicieni oneşti şi de 100 care pot fi creduli, cointeresaţi în realegerea lui Duca sau, pur şi simplu, nişte „criminali intelectuali” cărora nu le pasă de onoare, de viitorul decent al AŞM şi, implicit, de imaginea ţării în lume. Ce este de făcut? Duca va continua să reprezinte R. Moldova din această postură.

Se întreabă cineva cum îl vor privi oamenii de ştiinţă din lumea civilizată în clipa în care ştiu deja că este suspectat de atîtea fărădelegi?

Vă daţi seama ce occidentalii vor vedea în Duca şi R. Moldova, cu întreaga sa comunitate ştiinţifică?

Crede cineva că academicienii şi savanţii occidentali nu se vor uita chiorîş şi dispreţuitor la unul care, prin abuz, şi-a adjudecat un al treilea mandat de preşedinte al AŞM? Cine nu crede aceste lucruri se înşeală amarnic!

Atunci de ce să ne mai mirăm dacă sîntem priviţi ca nişte milogi, profitori şi provinciali amărîţi?

Lăsînd la o parte laşitatea discutabilă şi demnă de dispreţ a celor o sută de academicieni care l-au votat pe Duca, le propunem celor 51 de academicieni care n-au muşcat din fructul otrăvit al dezonoarei să urmeze exemplul şi practica „Moldovei Suverane”. Despre ce este vorba?

Asemenea nouă, domniile lor fiind cu mult mai pertinenţi, dacă le pasă de viitorul tinerelor generaţii, de onoarea ţării şi de stringenţa existenţei unor modele morale în fruntea AŞM, ar trebui să expedieze forurilor europene, academiilor cu care AŞM are relaţii de colaborare, asistenţă etc., fundaţiilor internaţionale de prestigiu şi întregii comunităţi ştiinţifice internaţionale cîte un dosar cu toate suspiciunile argumentate în ceea ce-l priveşte pe Duca: dovada că este un plagiator şi că protejează plagiatul (cazul Vasile Bahnaru), felul în care a administrat AŞM în ultimii 10 ani, averile personale imposibil de justificat în raport cu legislaţia europeană, „devenirea academică” a soţiei sale (o indecenţă şi un abuz imposibil de admis pentru lumea civilizată!), „patronajul familial” al Universităţii şi Liceului Academic etc.

Cei 51 de academicieni, dacă vor proceda ca şi noi, pot pierde orice în urma unor previzibile prigoniri la care pot fi supuşi de Duca, în familialul stil stalinist, doar onoarea însă NICIODATA! Este uşor să spunem „treziţi-vă moldoveni!”, dar este extrem de stînjenitor să răcnim: „Treziţi-vă, academicieni!”