REACTIA PRESEDINTELUI TARII PE MARGINEA RUNDEI DE NEGOCIERI IN FORMATUL „5+2”, CARE A AVUT LOC PE DATA DE 29-30 MAI LA ROMA

”Făcînd o analiză a rezultatelor oficiale ale întrevederii în formatul „5+2”, care a avut loc pe data de 29-30 mai la Roma, cît şi a conţinutului protocolului semnat la finele acesteia, exprim recunoştinţă şi sprijin partenerilor în promovarea procesului de soluționare a diferendului transnistrean, inclusiv prin intermediul obținerii unor înţelegeri în interesul cetăţenilor de rînd.

Vreau să vă asigur că vom continua şi pe viitor să depunem eforturi în vederea promovării înțelegerilor la care s-a ajuns. Dar, deja astăzi este nevoie să chibzuim paşii şi direcţiile de mai departe pentru a asigura evoluţia acestui proces. În acest context, este necesară susţinerea, pe diferite platforme, a dialogului direct pe diverse probleme între reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului.

Exprim recunoştinţă şi partenerilor noştri străini, participanţilor, mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri, precum şi preşedinţiei italiene în persoana domnului Franco Frattini pentru eforturile pe care le depun în vederea apropierii poziţiilor şi identificării soluţiilor de compromis în probleme ce au o importanţă majoră pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Sînt convins că stabilirea unui dialog deschis cu Transnistria reprezintă o garanţie a obținerii unor înţelegeri de viitor, care vor contribui la consolidarea stabilităţii şi a perspectivelor reglementării definitive a acestui conflict de durată”.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova