REACTIA PRESEDINTELUI IGOR DODON LA INITIATIVA ORGANIZARII UNUI REFERENDUM CONCOMITENT CU ALEGERILE PARLAMENTARE

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a făcut următoarele declarații cu privire la inițiativa organizării unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare:

”Democrații au venit astăzi cu o inițiativă de desfășurare a unui referendum, inițiativă pe care au respins-o mai devreme, atunci cînd a fost înaintată de mine, în calitate de Președinte al țării. Ei au decis, totuși, să se inspire din mesajele politice de pe stînga, fie și cu atîta întîrziere.

Amintesc că printre temele referendumului consultativ propus de Președintele Republicii Moldova, din 24 septembrie 2017, au fost:

1. Reducerea numărului deputaților, de la 101 la 71;

2. Anularea legii prin care cetățenii sînt obligați să achite miliardul furat;

3. Introducerea în școli a disciplinei ”Istoria Moldovei”;

4. Oferirea de împuterniciri suplimentare Președintelui țării, inclusiv, pentru a dizolva un Parlament iresponsabil.

Referendumul din 2017 a fost blocat de guvernare prin intermediul hotărîrii Curții Constituționale. Astăzi vedem cum, pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare, ei vin cu propunerea de organizare a unui referendum concomitent cu scrutinul parlamentar din 24 februarie.

Dacă democrații pretind că sînt sinceri și că acesta nu este un simplu truc electoral, ci o preocupare reală de opinia cetățenilor, le propun să includă subiectele din acel plebiscit, din anul 2017 și să se inspire pînă la capăt din referendumul propus anul trecut de Președinte.

Mai mult, dacă acesta va fi un referendum axat strict pe tematica parlamentară, propun să fie inclus un punct privind interzicerea migrației deputaților de la o fracțiune la alta. În așa mod, se va exclude practica nocivă, cînd un partid cu pondere inițială modestă în Parlament poate obține, datorită migrației deputaților, cea mai mare fracțiune parlamentară și să preia guvernarea. Migrația deputaților trebuie interzisă prin lege.

Referendumul este cea mai democrată formă de consultare a opiniei cetățenilor, însă acesta nu trebuie transformat și utilizat în calitate de instrument de PR politic în ajunul scrutinelor electorale”.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova