Reactia Presedintelui Igor Dodon la decizia CC prin care si-a anulat hotaririle luate anterior

După ce Curtea Constituțională (CC) a revizuit și-a anulat deciziile pronunțate în perioada 7-9 Iunie, Președintele Igor Dodon a adresat un mesaj prin care salută decizia judecătorilor și spune că astfel a fost depășită criza politică și constituțională. „Salut Decizia Curții Constituționale de astăzi de revizuire a hotărîrilor pronunțate în data de 7-9 Iunie 2019. Toate interpretările juridice defectuoase care au dus la instituirea crizei politice și instituționale în Republica Moldova au fost înlăturate. Criza politică și constituțională a fost depășită. Cu Doamne ajută!”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui comunicat al CC, la baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, transferul de putere către Guvernul prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova.

„Hotărîrea Curții din 15 Iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură.” Reamintim că anterior CC declarase neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului Republicii Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de Președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 Iunie 2019, nu 9 Iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.