REACTIA LUI IGOR DODON LA DECIZIA CURTII CONSTITUTIONALE

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a comentat decizia Curții Constituționale privind sesizarea controlului constituţionalităţii privind participarea unui contingent militar al Armatei Naţionale la stagiul de instruire din Ucraina.

"În primul rînd - au recunoscut că participarea militarilor la exerciții militare ține strict de competența președintelui, iar în al doilea rînd - au tergiversat intenționat luarea unei decizii interpretînd că acestea nu ar fi fost de fapt exerciții militare", a declarat Igor Dodon pentru Sputnik Moldova.

Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibilă sesizarea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind controlul constituționalității privind participarea unui contingent militar al Armatei Naţionale la stagiul de instruire din Ucraina, precizînd că ”Guvernul a aprobat participarea unui contingent militar al Armatei Naţionale în număr de 57 de militari la stagiul de instruire fără armament, muniţii şi tehnică militară, și nicidecum a unor unități militare”.

Pe data de 5 septembrie, președintele Igor Dodon a semnat, în calitatea sa de comandant suprem al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, un ordin prin care interzicea plecarea militarilor moldoveni în misiuni peste hotare, fără acordul în scris al comandantului suprem. El a acuzat atunci Guvernul că a mințit afirmînd că în Ucraina au loc pregătiri militare, și nu exerciții la care participă militari din peste 10 țări ale lumii, inclusiv membre ale NATO.

În data de 6 septembrie, Guvernul de la Chișinău a aprobat o hotărîre care prevedea participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire "Rapid Trident" din Ucraina, în pofida deciziei președintelui Igor Dodon, comandant suprem al Forțelor Armate, care a interzis participarea militarilor moldoveni la acest exercițiu.

Ulterior, șeful statului a uzat de dreptul său constituțional și a suspendat decizia luată în dimineața zilei de miercuri de Cabinetul de Miniștri. Imediat, Guvernul a declarat că nu va ceda, iar militarii noștri au plecat în Ucraina ca să participe la exercițiile militare.

Dodon a declarat că decizia Guvernului indică că are loc uzurparea puterii de stat.

Sursa: sputnik.md