REACTIA KREMLINULUI DUPA CE RUSIA A FOST ACUZATA DE AMESTEC IN MANIFESTATIILE DIN FRANTA

Acuzaţii potrivit cărora Rusia a amplificat manifestaţiile „vestelor galbene” în Franţa reprezintă o calomnie, a apreciat un purtător de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Noi nu ne-am amestecat şi nu ne amestecăm în afaceri interne ale unor ţări terţe şi nici în Franţa”, a declarat Peskov.

Potrivit ziarului britanic The Times, cîteva sute de conturi cu legături cu Rusia au căutat, pe reţele de socializare, să amplifice manifestaţiile „vestelor galbene” în ultima perioadă. Această reţea de conturi a pus în circulaţie mesaje pe Twitter care insistă asupra violenţelor şi haosului, potrivit ziarului, care citează o analiză efectuată de New Knowledge, o întreprindere cu activitate în domeniul securităţii cibernetice.

Potrivit New Knowledge, scrie The Times, aceste conturi au răspîndit informaţii false, folosind fotografii cu manifestanţi răniţi la alte evenimente, cu scopul de a acredita ideea unor brutalităţi ale Poliţiei.

 

1.939 persoane arestate Sîmbătă în Franța

Pe de altă parte, aproximativ 136.000 de persoane au participat Sîmbătă, în Franţa, la manifestaţii legate de mişcarea „vestelor galbene”, la care au fost efectuate, în întreaga ţară, 1.939 de reţineri, care au condus la 1.709 plasări în arest preventiv, potrivit unui bilanţ consolidat difuzat Duminică de Ministerul francez de Interne. Ca număr de manifestanţi, acesta este echivalentul manifestaţiilor de la 1 Decembrie, precizează Ministerul, care a anunţat pe Twitter că au fost rănite 264 de persoane - între care 39 sînt poliţişti şi jandarmi.

În total, 120.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri au fost mobilizaţi să înfrunte această zi de mare risc, potrivit Ministerului. La Paris, la manifestaţii cu legătură cu mişcarea vestelor galbene au participat aproximativ 10.000 de persoane, iar 1.082 de persoane au fost reţinute, potrivit Prefecturii Poliţiei, care a anunţat Sîmbătă 71 de răniţi, dintre care şapte în rîndul forţelor de ordine. Potrivit ministrului francez al Justiţiei, Nicole Belloubet, Parchetul Parisului a fost nevoit să gestioneze 1.000 de arestări preventive, dintre care 900 ale unor persoane majore, iar 100 ale unor minori. Parchetul Parisului a precizat că 396 dintre aceste arestări preventive au fost ridicate, în 284 de cazuri s-au clasat procedurile, în patru cazuri s-a desesizat iar unele ridicări au la bază motive medicale.

Procurorul Parisului Rémy Heitz anunţat, Duminică după-amiază, că peste 120 de persoane au fost deferite Parchetului său, unde numărul magistraţilor de serviciu a crescut Duminică la 25, în locul celor cinci, cîţi sînt de obicei, pentru a face faţă acestui aflux. Numărul grefierilor a fost dublat, iar al celor şedinţelor în vederea prezentării imediate la Tribunalul Parisului urma să crească la zece Luni şi Marţi, în loc de patru, cîte sînt de obicei. Potrivit lui Rémy Heitz, un anumit număr de reţinuţi cu domiciliul în departamente limitrofe urmau să fie trimişi la Tribunale la Nanterre, Bobigny şi Créteil.