REACTIA CALMA DAR DURA A RUSIEI

Recent, reprezentantul oficial al Departamentului de Stat al SUA, Nicholas Burns s-a declarat surprins de reacția calmă a Rusiei față de doborîrea unui avion al forțelor guvernamentale siriene. Moscova doar a exprimat un protest.

Guvernul sirian spune că acest avion bombarda pozițiile statului islamic, ceea ce în sine este un fapt bun. Însă Statele Unite afirmă că avionul respectiv bombarda aliații americani, în special pe kurzi, care vor să obțină independența față de Siria. Cei pe care SUA îi numește prieteni, Damask-ul îi consideră teroriști.

În orice caz, regimul lui Assad este un regim legal, recunoscut de comunitatea internațională nu mai puțin decît regimul lui Trump, iar SUA cu aliații săi la modul cel mai flagrant încalcă suveranitatea Siriei. Poziția Rusiei constă în susținerea armatei guvernamentale siriene, care este garantul suveranității și unității țării. Alternativa armatei siriene este regimul islamist, care a distrus Palmeira, a aruncat în aer biserici și moschee în Damask, a decapitat copii și femei etc. Este o poziție rațională.

Poziția SUA e confuză. Washingtonul consideră că Assad, căruia i se subordonează armata, este principala problemă și ea trebuie rezolvată. Această poziție se bazează pe ”argumentul” straniu, care spune că anume Assad a fost cauza apariției statului islamic și al-Kaeda. Ca și cum Damask-ul și-ar crea opoziție sie însuși, aprofundînd prin asta radicalismul islamic. Este o poziție stranie și irațională. Pentru că statul islamic își trage rădăcinile din anul 2000, după intervenția americană în Afganistan. Ulterior, agresiunea SUA în Iraq, argumentată totalmente prin minciuna despre arma chimică pe care ar deține-o Iraq-ul, a determinat consolidarea islamismului.

În 2004 filiala din Iraq a islamiștilor a depus jurămînt de credință față de al-Kaeda și a fondat rețeaua teroristă Tanzim Qaidat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn, cunoscută ca al-Kaeda din Iraq. Anume această organizație s-a transformat în statul islamic. Ea s-a răspîndit din Iraq în Siria și Afganistan.

În Siria statul islamic luptă cu regimul lui Assad, care, chiar dacă o fi corupt, e o alternativă mai bună decît fundamentalismul islamic. Însă ”deștepții” din Washington consideră că Assad trebuie să plece.

Poziția calmă, dar fermă a Rusiei a fost anunțată de ministrul ei de externe, Serghei Lavrov: ”Orice obiecte zburătoare, inclusiv avioane sau drone, care vor fi identificate, vor fi însoțite de forțele armate ruse, aeriene sau terestre”. Este o avertizarea clară în adresa administrației lui Trump, care ar trebui să se abțină de la acte de agresiune împotriva forțelor guvernamentale siriene.

După CounterPunch, SUA