RAZBOIUL PERSONAL AL LUI PLAHOTNIUC CU RUSIA

A compromis ţara în Occident, identificînd-o cu propria-i persoană

Potrivit constatărilor mass-media, Vladimir Plahotniuc nu a mai ieşit peste hotare de circa şase luni. Această precizare ne determină să credem că oligarhul preşedinte al PD a devenit captiv în propria-i ţară, dar de ce? Este o naivitate să credem că, indiferent de sprijinul diplomatic şi financiar pe care Occidentul îl oferă actualei guvernări, deci implicit lui Plahotniuc, serviciile specializate americane şi europene nu îl au în vizor şi nu au suficiente probe penale pentru a-l lega fedeleş şi a-l arunca după gratii. Serviciile speciale despre care vorbim doar aparent cedează sau fac concesii, căci în realitate, mai devreme sau mai tîrziu, tot îl vor pune la zid.

Faptul că de circa şase luni nu a avut curajul să facă o vizită peste hotare ne întăreşte bănuiala că el deja este informat că există riscul să fie arestat pe orice aeroport din lume. Tocmai în acest context ne explicăm şi neparticiparea lui, în calitate de lider al PDM, la Congresul Internaţionalei Socialiste, care a avut loc în perioada 2-4 Martie, în Columbia, unde a fost ales unul dintre cei 32 de vicepreşedinţi ai organizaţiei. Ar fi ratat el ocazia de a-şi face lobby personal, la nivel internaţional, într-o astfel de societate selectă, indiferent că alegerea lui în această funcţie este pur formală, decorativă, căci astfel de funcţii revin tuturor preşedinţilor partidelor membre şi cu reprezentări parlamentare naţionale? Sigur că nu!

Problema la zi a lui Plahotniuc este aceea că nu are o imunitate parlamentară sau cea a unei funcţii importante în stat, căci cea de şef de partid nu i-o conferă, motiv pentru care devine vulnerabil în faţa serviciilor speciale occidentale. Şi în acest context trebuie analizată intenţia lui diversionistă de a introduce votul uninominal spre a-şi conserva, în viitor, o posibilă imunitate şi controlul pe mai departe asupra Guvernului, Parlamentului şi ţării!

În situaţia dată, ţinînd seamă şi de remarcile diplomatice ale multor oficiali occidentali, care sugerează că problemele majore ale ţării sînt cauzate de captivitatea în care o ţine Plahotniuc, moldovenii cei mulţi, partidele anti-oligarhice şi instituţiile de drept din RM trebuie să înţeleagă că Occidentul, în subtext, le spune: aveţi libertatea să vă anihilaţi singuri Răul, căci noi nu putem să intrăm în ţara voastră ca să-l arestăm, n-o putem face decît dacă-l prindem peste graniţele ţării voastre!

Problema cea mai gravă a tuturor moldovenilor, deci a întregii ţări, este aceea că Plahotniuc şi-a bătut joc atît de mult de RM încît Occidentul identifică ţara cu Plahotniuc, iar asta pentru că moldovenii sînt laşi, manipulabili pentru că sînt săraci, iar organele de cercetare penală şi Justiţia sînt slugile lui netrebnice.

 

O cîrtiţă care nu are nici curajul elementar să stea în faţa presei neaservite lui

Îşi imaginează cineva că Plahotniuc este un om normal, vorbind în accepţiunea civilizată a cuvîntului? Păi ce om normal, civilizat, care-şi iubeşte semenii în calitate de politician care vrea să-i reprezinte, care are afaceri cinstite este apărat de o pază atît de puternică de parcă ar fi preşedintele SUA? De cine se teme – de propriul popor, de trecutul lui şi de cei care probabil au motivele lor să-l ucidă? Aici este ceva care se suprapune paranoiei şi megalomaniei. La urma urmei, ţinînd seamă de statutul lui de politician, patronul a nu mai ştiu cîte „locaţii”, de ceea ce declară chiar el că este, Plahotniuc ar trebui să circule singur, ca orice om normal, în maşină, pe stradă, la cumpărături etc., nu să i se cureţe calea de către paza lui de parcă ar fi şef de stat sau ar veni epidemia de ciumă peste noi.

 

Ratînd bunăvoinţa Rusiei, Plahotniuc îi declară război diplomatic

Se ştie deja că, pe 9 Martie, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi prim-ministrul Pavel Filip au avut o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin. Tema discuţiei a constituit-o transmiterea unei note către conducerea Federaţiei Ruse, prin care sînt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale şi partidele Coaliţiei de Guvernare din Republica Moldova. Totodată, oficialii moldoveni acuză „modul abuziv în care una dintre instituţiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională mai mulţi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputaţi”.

Ca să dea o tentă de greutate şi „credibilitate” notei de protest, oficialii moldoveni spun că toate aceste „abuzuri” „au luat amploare o dată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigaţiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniţi din Federaţia Rusă.” „Lipsa totală de cooperare a instituţiilor de drept din Federaţia Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum şi refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari.” În consecinţă, Candu şi Filip au recomandat celorlalţi oficiali moldoveni „să se abţină de la deplasări în FR”.

Dincolo de parfumul de credibilitate pe care vor să-l împrăştie oficialii moldoveni prin această notă de protest, constatăm că avem de-a face cu o diversiune de proporţii ticluită şi scrisă de Plahotniuc şi armata lui se slujitori-sfetnici. Este adevărat că unii oficiali moldoveni au fost verificaţi mai minuţios la intrarea în FR, dar oare asta nu trebuie privită şi ca o contramăsură similară faţă de numărul mare de interdicţii puse de autorităţile moldoveneşti unor cetăţeni ruşi? Mai apoi, există vreun oficial moldovean necorupt şi nesupus suspiciunilor de orice natură atîta timp cît demnitatea pe care o ocupă i-o datorează lui Plahotniuc, care serveşte intereselor personale ale acestuia, nu celor ale ţării, care sînt o anexă a preocupărilor lor?

 

Diversiunea ticluită pentru Occident

NewsMaker mai scrie că înainte cu circa două ore de prezentare a notei de protest Ambasadei FR de către Filip şi Candu, premierul moldovean a convocat ambasadorii UE şi SUA pentru a-i informa că Rusia vrea să obţină monitorizarea liderului PD de către Interpol, care de jumătate de an se teme să mai iasă din ţară. NewsMaker a aflat despre această convocare de la doi dintre participanţi la această întrevedere, care a avut loc pe 9 Martie. Este cît se poate de posibil ca sursele NewsMaker să informeze corect, bănuind, însă, că Filip a prezentat cazul lui Plahotniuc în nota generală a protestului înaintat Ambasadei FR. Ca să nu dea de bănuit!

Această suspectă convocare a ambasadorilor UE şi SUA de către Filip este o diversiune strategică. În primul rînd, se doreşte victimizarea lui Plahotniuc şi a oficialilor moldoveni în faţa Rusiei. În al doilea rînd, Filip vrea să demonstreze Occidentului că Guvernul RM are „curajul şi demnitatea naţională” de a se opune unei „Rusii abuzive”. Crede că astfel va cîştiga respectul şi admiraţia acelor ţări occidentale aflate în dezacorduri majore cu FR, dar şi bunăvoinţă şi o „iertare” a lui Plahotniuc. Prin acest anti-rusism diplomatic, Guvernul Filip al lui Plahotniuc speră să obţină nu doar admiraţie şi susţinere din partea României, dar şi „iertarea” de datoria de 160 de milioane de euro împrumutaţi, care nu vor fi restituiţi niciodată.

În condiţii normale, de nesupunere slugarnică şi captivă faţă de Plahotniuc, îşi imaginează cineva că Filip şi Candu ar fi avut vreodată curajul să se răţoiască la FR aşa cum rareori o fac marile puteri occidentale? Vă daţi seama cît de disperaţi sînt, ştiind că dacă pică Plahotniuc şi ei îi vor împărtăşi soarta?

 

Diversiunea privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari

Vorbind despre „lipsa totală de cooperare a instituţiilor de drept din FR cu anchetatorii moldoveni în spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniţi din Federaţia Rusă”, Guvernul Filip-Plahotniuc recurg iarăşi la un şiretlic faţă de occidentali. Prin asta, ei vor să transmită mesajul că „ei luptă serios cu corupţia, dar sînt obstrucţionaţi de ruşi”. În plus, amintind de Moldinconbank, Filip sugerează că singurul vinovat implicat în această uriaşă spălare de bani ar fi numai Veaceslav Platon, care a controlat şi poate că mai controlează această bancă, dacă nu cumva o fi fost nevoit să renunţe la control după ce a fost „extras” din Ucraina atît de suspect şi închis pentru a fi judecat.

În condiţiile în care se afirmă că în această spălare de bani din FR ar fi vinovaţi doar Moldinconbank, Platon, judecătorii şi executorii judecătoreşti reţinuţi sau cercetaţi, suspiciunile sînt dintre cele mai grave. Începînd cu 2010, dar şi cu mulţi ani înainte, dincolo de alte instituţii statale subordonate, se ştie că nimic nu se mişcă în sistemul bancar moldovenesc fără arbitrajul/permisiunea lui Plahotniuc. Presa a oferit numeroase argumente privind implicaţiile lui, ca beneficiar din umbră, în preluarea abuzivă a acţiunilor unor bănci sau atacuri de tip rider asupra acestora şi a sistemului de asigurări.

Trebuie să fii smintit sau total ignorant ca să-ţi imaginezi că Platon şi-ar fi făcut de cap cu banca lui în RM fără acceptul şi coparticiparea oligarhului! Toţi cei care, în diferite perioade, i-au fost complici, au plătit această asociere, fiindu-le preluate acţiunile la bănci, afacerile şi trimişi de Justiţia lui după gratii. Aşa au plătit cei doi Ţopa, plăteşte acum Platon, Shor este menajat pentru că nu ştie deocamdată cum să-l facă scăpat, căci acesta are o reţea extranaţională care-l susţine extrem de puternică, dar şi mulţi alţii cu funcţii de decizie în bănci!

Cît de naivi trebuie să credem că Shor a participat activ la furtul miliardului în complicitate cu Filat, fără permisiunea lui Plahotniuc? Filat a fost doar un cobai lăsat să muşte o mică momeală, ca să aibă de ce să-l arunce după gratii! Cît de ignoranţi trebuie să fim ca să credem că furtul miliardului şi parte din spălarea celor 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank s-au săvîrşit fără acceptul fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguţanu, la comanda stăpînului Plahotniuc? În nota de protest adresată Ambasadei FR, Filip vorbeşte despre „lipsa totală de cooperare a instituţiilor de drept din FR cu anchetatorii moldoveni în cazul celor 22 de miliarde de dolari”. Prin asta, se doreşte ca noi să credem că, pe intern, anchetatorii moldoveni şi-au făcut treaba arestîndu-l doar pe Platon. Dar Drăguţanu de ce este în libertate? Nici o bancă privată nu poate face astfel de rulaje/spălări de bani fără ca BNM să nu le monitorizeze/observe. Încă de cînd Drăguţanu a fost numit guvernator, noi am scris nu doar că nimic nu-l recomanda pentru această funcţie, ci şi despre aceea că el este specializat în spălări de bani, iar timpul ne-a dat dreptate.

În contextul celor arătate mai sus, reamintim că, între 2007 şi 2012, Interpol l-a monitorizat pe Plahotniuc pentru legăturile lui cu mafia rusească Solntsevskaya, după ce Biroul Interpol de la Roma a solicitat, în 2007, punerea la dispoziţie a informaţiilor despre 23 de subiecţi implicaţi în respectivele afaceri, numele lui Plahotniuc fiind al 15 în listă. Filip şi Candu acuză FR că vrea monitorizarea lui Plahotniuc de către Interpol, dar dacă aceasta există deja, inclusiv la nivel de FBI şi alte servicii europene?

Aşa cum în Occident RM este identificată cu Plahotniuc, tot la fel războiul personal al lui cu Rusia îl transformă într-unul dintre RM şi Rusia. Oare cînd moldovenii se vor trezi ca să-şi facă dreptate? Credem că nu prea curînd, căci Plahotniuc „i-a pus să lucreze la votul uninominal”! Altă diversiune naţională de proporţii, iar moldovenii o vor înghiţi şi pe asta, cel puţin parţial – 50%!

Mihai CONŢIU

Nistor Grigore 21.03.2017 - 12:08

Oare cand se vor trzi moldovenii sa vada ca de o parte este Plahotniuc & gasca si pe de alta parte este rusul pana-n maduva oaselor si deloc moldovean Игорь Додон? Are Moldova viitor cu acesti indivizi, unul mai rau decat celalalt?

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42