RAZBOIUL PENTRU MINCARE

O nouă prăpastie între Est şi Vest

Cîţiva politicieni Est-europeni pornesc un război pentru mîncare împotriva Comisiei Europene şi multinaţionalelor. Ei îşi portretizează naţiunile ca victime, spunînd că sînt considerate naţiuni de mîna a două, şi ameninţă cu sancţiuni contra producătorilor de alimente dacă Comisia Europeană nu acţionează, deşi regulile concurenţei interzic astfel de măsuri, după cum scrie Deutsche Welle. Liderii statelor din Grupul de la Vişegrad - Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia - se plîng de ceva timp că producătorii şi lanţurile de super­marketuri aduc la ei în ţară alimente cu o calitate inferioară faţă de cea din Europa de Vest, o practică despre care ei spun că este discriminatorie şi că alimentează neîncrederea. 

Acum, Robert Fico, premierul Slovaciei, spune că-i va cere Comisiei Europene, în numele V4, să schimbe legislaţia pentru a pune capăt acestei practici. Producătorii şi retailerii spun că este o chestiune care ţine de gusturi, de preţ şi de procesele locale de producţie. Analiştii atrag atenţia că unele ţări mai dezvoltate interzic utilizarea anumitor ingrediente care se regăsesc în alimentele vîndute în Europa de Est. Ei mai spun că şi statele estice folosesc standarde duble în ceea ce priveşte piaţa internă şi exporturile. Legislaţia europeană cere ca produsele să poarte pe ambalaje etichete cît mai precise, dar nu şi ca produsele din aceeaşi marcă să aibă aceeaşi reţetă pe diferitele pieţe ale UE. „Ce se întîmplă acum legat de standardele de calitate duble la alimente devine un scandal in­ternaţional. Oamenii chiar percep acest lucru ca pe o insultă“, a spus premierul Fico la un summit la Budapesta.

Bruxellesul insistă că ia problema în serios, dar nu a promis că va schimba regulile, scrie Financial Times. În schimb, se va concentra pe întărirea aplicării legii şi pe dezvoltarea de standarde de testare comune şi pe adunarea de dovezi.

„Pe piaţa noastră unică nu este loc de standarde duble sau pentru consumatori din clasă inferioară“, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvînt al Comisiei. „Nu este posibil ca aceeaşi conservă să conţină carne de vită în Germania şi carne de pui separată mecanic la noi în ţară“, a explodat Fico, un politician considerat populist. Bohuslav Sobotka, premierul Cehiei, a spus că aceste „standarde duble la alimente“ sînt „destul de îngrijorătoare“. Beata Szydlo, premierul Poloniei, a afirmat că problema este importantă pentru V4.

Studii din Cehia şi Ungaria (în Ungaria mai mult subiective decît obiective) susţin că au găsit diferenţe semnificative în ceea ce priveşte ingredientele alimentare din laptele praf, pîine şi ciocolată vîndute sub acelaşi brand în statele din Estul şi Vestul UE. Zgomotul făcut de aceşti lideri nu este lipsit de temei, scrie DW, deoarece fostele state comuniste au o lungă istorie a produselor de calitate slabă aruncate de ele pe pieţe. Companiile care vînd produse în diferite state spun că se ghidează după gusturile locale cînd îşi fac reţetele. În Cehia şi Ungaria Coca-Cola foloseşte un sirop de fructoză din porumb şi glucoză în loc de zahăr natural. Dar la fel face în Spania şi America. În Ungaria, fructoza este fabricată din porumb local. În alte ţări, Coca-Cola foloseşte zahăr deoarece aşa cer regulile locale. De aceea, sucul vîndut în Ungaria are gust diferit faţă de cel din Austria, de exemplu. În Ungaria, unul dintre statele cu cele mai înverşunate discursuri contra multinaţionalelor şi retailerilor, sînt permise anumite ingrediente pentru hot dog interzise în Austria, scrie Hungarian Spectrum. Coca-Cola a precizat că producătorii locali decid ce îndulcitori să folosească în funcţie de gusturile locale. Ceaiurile Nestea din Cehia au cu 35% mai puţin zahăr decît versiunea nemţească. Cehii au găsit că varianta de la ei de pe piaţă are mai mulţi îndulcitori artificiali şi cu 40% mai puţin extract de ceai decît cea vîndută în Germania, potrivit Politico.eu.

Tulip Food Co din Danemarca vinde carne la conservă (aceea la care se referea Fico) în Cehia care conţine carne de pui separată mecanic şi carne de porc. Versiunea vîndută în Germania nu include carne de pui.

„Produsele din carne la conservă ale Tulip sînt populare în diverse părţi ale lumii şi respectă diferite reţete care iau în considerare diferitele preferinţe în privinţa gustului, pieţei şi preţurilor“, a declarat un reprezentant al Tulip. Potrivit Eurostat, alimentele sînt cu 25% mai ieftine în Cehia în comparaţie cu Germania. Dar şi costurile şi standardele de viaţă sînt mai reduse în Cehia. Însă mulţi cehi se duc la cumpărături în Germania sau Austria.

Şi produsele vîndute de supermarketuri sub branduri proprii creează discuţii. Studii de anul trecut arată că diferenţele sînt chiar mai mari decît la alimentele producătorilor consacraţi. Revista cehă dTest a testat produse din magazinele Kaufland din Germania şi Cehia. Rezultatele arată că pîinea prăjită K-Classic avea în conţinut 59% făină de grîu integrală în Germania şi doar 19% în Cehia. Chips-urile cu paprica K-Classic aveau 34% ulei de floarea soarelui în Germania şi 14% ulei de floarea soarelui şi 21% ulei de palmier în Cehia. Cîrnaţi sub brandul propriu al Kaufland aveau mai multă grăsime şi mai puţină carne în Cehia decît în Germania. Răspunsul dat de Kaufland spune că în unele cazuri pot să apară diferenţe din cauza diferiţilor furnizori din Europa.

Pe lîngă faptul că s-ar putea să distragă atenţia, în ţările din Europa de Est, de la probleme mai importante, problema standardelor duble are o dimensiune mai mare, notează DW. Această bătălie este un „cal de război“ pentru guvernele populiste care vor să „dovedească că UE este incapabilă să garanteze tratament egal pentru toţi cetăţenii“, spune analistul Antony Galabov de la Universitatea Nouă din Bulgaria. Indiferent de ce ingrediente sînt folosite, liderii UE ignoră această nouă prăpastie dintre Est şi Vest. Mulţi Est-europeni se tem că îngrijorările lor nu sînt luate în serios la Bruxelles. (Ziare.com