Razboiul oligarhic s-ar putea transforma in Revolutia Ultimei Sanse

Cum va fi administrat 6 Septembrie, de către cine şi în folosul cui?

Mihai CONŢIU

Este deja ştiut că, pe data de 6 Septembrie, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr (DA) intenţionează să organizeze un amplu miting de protest împotriva oligarhiei de la guvernare. Cît de amplu va fi…, rămîne de văzut! În plus, organizatorii vor să-l transforme într-un protest maraton prin instalarea de corturi pentru pichetarea unor instituţii. Dar dacă nu instalează corturi, eşecul protestelor este previzibil! Cu discursuri în stilul anilor ’90, cu patrioţi de tribună îmbătrîniţi de-a binelea, nu faci Revoluţia Ultimei Şanse! 

Singurul care pare teribil de îngrijorat de declanşarea acestor proteste maraton este oligarhul Vladimir Plahotniuc. Instituţiile mediatice ale sale, armata de bloggeri şi comentatorii politici ca Roman Mihăeş, Victor Gurău, Vitalia Pavlicenco etc., aserviţi lui, au declanşat cele mai virulente atacuri împotriva organizatorilor de la Platforma DA. Au transformat organizarea protestelor anunţate într-o adevărată Apocalipsă menită să distrugă acest stat corupt pînă-n măduva oaselor cam tuturor moldovenilor. Dar să le luăm pe rînd!

De ce se teme Plahotniuc

Toţi slujbaşii mediatici ai oligarhului afirmă cu certitudine că Platforma DA ar sluji interesele Kremlinului în Republica Moldova, ceea ce pare o aberaţie, o manipulare crasă, cînd, de fapt, veţi vedea că, în esenţă, este vorba de o luptă pe viaţă şi pe moarte între două clanuri oligarhice. Este prea de tot ca să auzim că tocmai echipa lui Plahotniuc s-ar teme dacă ruşii ar beneficia de aceste proteste! Plahotniuc nu de ruşi se teme, ci de europeni, de justiţia din UE. Pe de altă parte, după cum istoria ne învaţă, se ştie că orice manifestare paşnică poate fi deturnată într-una violentă, care să fie în folosul celui care plăteşte destabilizarea.

Speculaţia cu „mîna Moscovei” din spatele viitoarelor proteste le-a fost prilejuită de „sincronizarea” neprogramată dintre protestele Platformei DA cu cele deja interminabile şi, totuşi, justificate ale socialiştilor şi ale grupării conduse de Grigore Petrenco. Diferenţele dintre Platforma DA şi aceste două grupări de Stînga sunt imense, referindu-ne la opţiunile lor politice şi de orientare geostrategică a Moldovei.

Problema care se pune nu ţine de opţiunile politice ale grupărilor de protestatari, ci de faptul că toţi cer un lucru de dincolo de politică – decriminalizarea statului şi pedepsirea oligarhiei. Ce este rău în faptul că protestatari cer demafiotizarea unui stat capturat de Vlad Plahotniuc? Statul Republica Moldova a fost capturat de către Plahotniuc din clipa în care, ajuns la guvernare, şi-a subordonat întregul sistem de justiţie şi de cercetare penală din ţară.

Şi-a consolidat statutul de Naş mafiot din clipa în care şi l-a subordonat pe Mihai Ghimpu (asta însemnînd aşa-zisa Dreaptă proeuropeană şi proromânească), dar, mai ales, atunci cînd a deturnat procesul de integrare europeană a ţării prin provocarea demisiei Guvernului Vlad Filat. Astfel, a demonstrat cît este de puternic, de vreme ce, prin demiterea lui Filat şi compromiterea parcursului proeuropean, şi-a asigurat imunitate în faţa acuzelor de atacuri de tip rider asupra sistemului bancar naţional şi cel de asigurări, dar a şi muşamalizat, la vedere, crima din Pădurea Domnească.

Teama lui Plahotniuc este că în spatele Platformei DA nu stau ruşii, ci anumite forţe occidentale, care au înţeles că modernizarea europeană a ţării nu este cu putinţă în condiţiile democraţiei specifice moldoveneşti controlată de oligarhie, iar el nu are cum să nu fie informat. Probabil că este suficient de informat cu privire la durata acestor proteste, la întreţinerea lor şi la o eventuală finalitate care îi dă fiori. Acesta este şi motivul pentru care îşi doreşte ca aceste proteste să fie subminate, să degenereze în violenţe, de aşa natură încît tocmai forţele proruseşti să cîştige.

Comentatorul politic Roman Mihăeş, fidel intereselor oligarhului, declară următoarele paradoxuri: "Faptul că astăzi Petrenco şi gruparea radicală pe care o conduce de stînga din RM, va adera la mitingul platformei DA, se adeveresc toate previziunile celor care au declarat că ele de fapt au un comandament comun. Şi Platforma DA şi gruparea Petrenco şi multe alte echipe care sunt gestionate de cei doi Ţopi care sunt acum în Germania. Deci pîna la urmă este evident că dînşii au o agendă agresivă, violentă, pe data de 6 Septembrie. Conjugarea lui Dodon a lui Petrenco şi a platformei DA convine doar Kremlinului şi nu este nicidecum în interesul RM."

Cei doi Ţopa din Germania, Petrenco, Dodon, Kremlinul…! De-a dreptul halucinantă această combinaţie!

Platforma DA şi cei doi Ţopa

Ca în orice revoluţie sau acţiune protestatară, există profitorii din umbră şi la vedere şi marea masă de oameni care vor fi aceeaşi şi după o eventuală victorie. Vorbind despre cei din grupul de organizatori ai Platformei DA, singurii cărora le găsesc justificări motivate sunt Andrei Năstase şi Vasile Năstase, căci în privinţa celorlalţi…, vom mai vorbi!

Orice proteste de amploare sunt costisitoare, mai ales dacă la ele sunt mobilizaţi şi participanţi din provincie. Ar trebui să fim penibil de naivi să ne imaginăm că moldoveanul din Chişinău sau de la Soroca îşi umple traista cu merinde de acasă şi, pe banii lui, vine în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău ca să-l anihileze pe Plahotniuc şi să depolitizeze Justiţia, Procuratura CNA, CNI, SIS etc.!

Dacă în spatele protestelor Platformei DA s-ar afla cei doi Ţopa, atunci organizatorii ar avea mult mai mult de cîştigat dacă ar recunoaşte sprijinul logistic de consiliere al celor doi, numai că, se ştie, de „organizarea transparentă” de revoluţii şi proteste organizate nu poate fi vorba în veci! Susţinătorii lui Plahotniuc, spre a da o notă infracţională protestelor organizate de DA, invocă mereu faptul că cei doi Ţopa au fost condamnaţi penal în Moldova, iar despre asta am mai scris. Este adevărat, numai că ei au fost condamnaţi de Justiţia lui Plahotniuc, asta ca o răfuială sau reglare de conturi între clanuri de aceeaşi teapă – al lui Plahotniuc şi cele controlate de Victor Ţopa şi Viorel Ţopa.

Dacă cei doi Ţopa erau la Putere, Plahotniuc ar fi fost condamnat şi lăsat fără afaceri, numai că soarta i-a surîs oligarhului. Deocamdată! Pînă una, alta, cei doi Ţopa nu sunt consideraţi infractori în Germania, dar se pare că nici autorităţile moldoveneşti nu prea au temei să ceară extrădarea lor sau să-i dea în urmărire internaţională. Pînă la urmă, toţi trei – Plahotniuc, Victor Ţopa şi Viorel Ţopa  sunt oligarhi de aceeaşi factură. Atunci pe mîna cui dăm ţara? Celor doi Ţopa ca să-l bage la puşcărie pe Plahotniuc şi să-i preia ei afacerile?

De astă dată, DA va merge pînă la capăt?

La protestele anterioare, am constat că DA parcă intenţionat nu a vrut să gestioneze situaţia care i-ar fi fost favorabilă. Din cîte am fost informaţi, se pare că cei doi Ţopa au vrut să negocieze de pe poziţii de forţă cu Plahotniuc spre a le restitui milioanele de Euro pe care le-a preluat de la ei. Se vede treaba că Plahotniuc s-a păstrat pe poziţie (unii spun că ar fi fost dispus să le restituie doar jumătate din bani, însă celor doi Ţopa nu le-a convenit), motiv pentru care putem doar bănui că viitoarele proteste ar putea merge pînă la capăt, adică pînă la eliminarea, în fond, a lui Plahotniuc, căci restul cerinţelor par mai mult de umplutură protestatară. Dar ce ne facem, totuşi, dacă cei trei oligarhi vor cădea la pace? Ce le va spune Igor Boţan maselor de protestatari?

În general, DA cere capul tuturor guvernanţilor, deci a Guvernului, ceea ce ar fi catastrofal pentru ţară, în condiţiile economice şi politice date, în raport cu UE, FMI, BM, SUA etc. Căderea Guvernului ar însemna revenirea definitivă a ţării la sapă de lemn, adică o ruptură definitivă cu toate organizaţiile financiare internaţionale care asistă Moldova, dar şi cu UE. Asta nu înseamnă că acest Guvern ar fi bun, dar pe cine vor să pună în loc? Platforma DA nu este un partid politic, dar avem temei să credem că, „sub presiunea societăţii civile”, s-ar putea transforma în partid.

Logic ar fi, din perspectivele interesului naţional, ca cei de la DA să ceară nu demiterea Guvernului, ci:

izolarea civică, civilă a lui Plahotniuc;

recurs pentru atacurile de tip rider asupra sistemelor bancar şi de asigurare;

elucidarea crimei din Pădurea Domnească şi pedepsirea împricinaţilor;

găsirea vinovaţilor de furtul miliardului de Euro;

demiterea guvernatorului BNM şi cercetarea penală a lui pentru abuzuri în folos propriu prin autoacordarea de împrumuturi bancare la dobînzi simbolice, dar şi pentru complicitatea cu Iurie Leancă la furtul miliardului de Euro;

demiterea şefilor şi adjuncţilor din Procuratură, CSJ, CSM, CNA, CNI, SIS şi a celor din instanţele de judecată şi scoaterea acestor instituţii de sub control politic;

demiterile Corinei Fusu din fruntea Ministerului Educaţiei, a lui Andrian Candu din funcţia de preşedinte al Parlamentului, dată fiind rudenia lui prin alianţă cu Plahotniuc, precum şi alte cereri de demitere conexe.

Vor lupta cei de la DA doar pentru astfel de cerinţe, în scopul asigurării continuităţii Guvernului prin scoaterea lui de sub controlul oligarhului? Greu de crezut, iar asta în condiţiile în care există suspiciunea că poate fi vorba despre o răfuială între clanurile oligarhice, sloganurile anticorupţie şi antioligarhie putînd fi doar pretexte civico-politice!

Dacă protestele DA vor fi subvenţionate masiv şi nu vor exista tratative secrete de stopare a lor prin înţelegeri la fel de secrete, atunci putem fi siguri că zilele oligarhului pot fi numărate.

În ultimă instanţă, totuşi, faptul că Stînga luptă împotriva aceloraşi acte criminale ale actualei guvernări ca şi Platforma DA, nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni. Vasile Năstase, unul dintre cei care fac parte din colectivul de coordonatori sau de organizare a Platformei DA, a declarat că se delimitează categoric de susţinerea protestelor de către Grigore Petrenco. Cel puţin, acest comunist evadat a avut curajul să-i picheteze casa lui Plahotniuc! Cu toate acestea, cei de la DA nu trebuie să subestimeze capacitatea de mobilizare a Stîngii împotriva oligarhiei de Stat. Dacă DA va şti să gestioneze bine situaţia, atunci ei pot fi percepuţi pozitiv de către societate ca o grupare antisistem.

Dacă-i aşa, atunci protestatari politici antisistem de Stînga trebui percepuţi ca un fel de lupi sanitari, arbitri externi care pot supraveghea abuzurile inevitabile ale unei mişcări civice (deocamdată) care, aşa cum spuneam, poate să aibă în spate interese la fel de oligarhice ca şi sistemul împotriva căruia luptă. Dacă vrei să dai jos de la guvernare o Mafie de Stat, atunci trebuie să profiţi de orice sprijin oferit! Dacă refuzi astfel de ajutoare, doar pentru că vin din partea Stîngii politice, înseamnă că lupta împotriva guvernării oligarhice nu este onestă, că se urmăreşte doar cucerirea prin şantaj protestatar a unor privilegii pierdute de către alţi oligarhi.

Ca şi Plahotniuc, dar nu cu teama lui, bănuim că aceste proteste ar putea să zdruncine serios societatea. Faptul că Platformei DA i s-a alăturat Igor Boţan, care, după cum chiar el a spus-o cîndva, de-a lungul anilor, a primit numeroase oferte de a participa la diferite „scheme guvernamentale”, înseamnă că acum are ori certitudini serioase, ori a fost bine recompensat.

Dincolo de spaimele lui Plahotniuc, nu rămîne decît să aşteptăm să vedem cum Platforma DA va şti să-şi gestioneze protestele în interes naţional, nu de grupare oligarhică!