Razboiul comercial SUA-China ia amploare

Donald Trump se declară pregătit să impună tarife vamale pentru importuri din China în valoare de 500 de miliarde dolari, trimițînd unde de șoc pe piețele financiare globale, transmite Reuters.  

„Suntem deciși la o sumă colosală. Sunt pregătit să ajung la 500", a afirmat Trump, într-un interviu dedicat dezechilibrelor comerciale cu China, prezentat Vineri la CNBC. Întrebat despre posibilul declin al piețelor bursiere în urma introducerii noilor taxe, Trump a răspuns: „Dacă se întîmplă, asta e! Nu fac asta din rațiuni politice. Fac asta pentru că este cel mai bun lucru pentru țara noastră. Am fost jumuliți de China mult timp", relatează Agerpres.

Declarația vine după ce, în prima săptămînă din Iulie, SUA și China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzînd Washingtonul că a declanșat cel mai mare război comercial din istorie. De partea cealaltă, Președintele american acuză China de practici comerciale incorecte și vrea ca autoritățile de la Beijing să adopte măsuri pentru reducerea deficitului comercial de 375 de miliarde de dolari al SUA pe relația cu China.

Săptămîna trecută, Statele Unite au redactat o listă suplimentară de produse importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, pe care amenință să le taxeze din Septembrie. Noua listă de produse include diverse produse alimentare, chimice, minereuri, tutun, electronice și produse de papetărie.