RAZBOI SAU PACE?

Întreaga planetă e cu ochii pe summitul Trump-Kim

Președintele SUA și liderul Nord-coreean au sosit, Duminică, în Singapore. Donald Trump și Kim Jong Un vor avea primul dialog faţă în faţă, după luni de zile de jigniri şi ameninţări pe reţelele de socializare. Istorica întîlnire are loc Marţi, pe insula Sentosa, unde au fost luate măsuri draconice de securitate. Arsenalul nuclear Nord-coreean, pentru care Phenianul a fost supus unei serii impresionante de sancţiuni din partea ONU de-a lungul anilor, se va afla în centrul tuturor discuţiilor. Primul Preşedinte american în funcţie care negociază direct cu un moştenitor al dinastiei Kim, Donald Trump a ajuns în Singapore la bordul Air Force One cu puţin timp înainte de ora locală 20.30 (12.30 GMT).

Liderul Nord-coreean, ale cărui deplasări în afara ţării sale sînt extrem de rare, a ajuns anterior în cursul zilei la Singapore, după ce s-a jucat de-a şoarecele şi pisica în aer cu jurnaliştii din întreaga lume care i-au urmărit zborul – nu mai puţin de trei avioane au făcut Duminica legătura între Phenian şi Singapore. Kim s-a întîlnit cu premierul din Singapore, Lee Hsien Loong, care a salutat „decizia curajoasă şi admirabilă” de a organiza acest summit. Liderul Nord-coreean a apărut zîmbind şi relaxat în imaginile televizate transmise în direct.

Va fi război sau pace? Aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor politicienilor şi analiştilor din întreaga lume! Este un summit care ar putea reconfigura fundamental conceptele geopolitice şi geostrategice ale întregii lumi!