Rata somajului in SUA a scazut neasteptat in luna Mai

Numărul de locuri de muncă înfiinţate în SUA luna trecută a depăşit aşteptările, iar rata şomajului a scăzut neaşteptat, o dovadă că prima economie mondială a depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), transmit DPA şi Reuters, scrie agerpres.

Rata şomajului a coborît la 13,3% în Mai, de la nivelul record de 14,7% în Aprilie, a anunţat Vineri Departamentul american al Muncii. Luna trecută au fost create 2,509 milioane de noi locuri de muncă, după ce în Aprilie economia americană a pierdut 20,5 milioane de locuri de muncă, un nivel record. Angajări s-au făcut în special în sectorul ospitalităţii, în construcţii şi în educaţie.

Cifrele oficiale diferă semnificativ de estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o creştere a ratei şomajului pînă la 19,8% în Mai şi pe eliminarea a opt milioane de locuri de muncă.

Piaţa forţei de muncă s-a îmbunătăţit considerabil în a doua jumătate a lunii Mai, după relaxarea măsurilor adoptate pentru ţinerea sub control a răspîndirii pandemiei. Încrederea consumatorilor, industria şi serviciile se stabilizează, deşi la nivel redus, indicînd că a trecut perioada cea mai dificilă.