RASPUNSUL PRESEDINTELUI DODON PENTRU PREMIERUL SANDU: „E NEVOIE DE MAI MULTA MODESTIE SI MAI MULTA PREOCUPARE PENTRU NEVOILE OAMENILOR”

După ce pe 9 octombrie Premierul Maia Sandu a venit cu mai multe declaraţii dure în adresa Preşedintelui Igor Dodon, TRIBUNA a solicitat reacţia şefului statului. Mai jos publicăm reacţia Preşedintelui.

„Nu voi comenta detaliat aceste declarații pentru ca cetăţenii cred că aşteaptă de la Preşedintele lor şi de la Primul ministru să se ocupe de problemele din ţară, nu să se atace în public. Se impun însă cîteva clarificări generale care să îi readucă la realitate pe cei care trăiesc încă în euforie şi nu reușesc să facă suficient de convingător diferenţa dintre a fi în opoziţie şi a fi la guvernare.

  1. Preşedinte si-a expus opinii legate de activitatea Guvernului, avînd la baza plîngeri concrete ale cetăţenilor, doleanţe ale lor pe care le poate auzi orice politician care merge în teritoriu şi sînt confirmate şi de toate sondajele de opinie apărute recent. Un cetățean mi-a spus la o întîlnire în teritoriu că el cînd se uită la televizor şi vede ce spune Primul Ministru şi unii miniştri despre activitatea Guvernului, are senzația că trăiește în altă ţară, nu în Moldova noastră plină de probleme. Cred că trebuie ca actuala guvernare să devină mai puţin sensibilă cînd e criticată şi să devină mai sensibilă la problemele oamenilor.
  2. Nimeni nu-i poate impune Preşedintelui țării să stea şi să privească fără să reacţioneze cum zilnic avem persoane decedate sau rănite din cauza iresponsabilității unor instituţii. Sînt de acord că schimbările cer timp, dar ele măcar trebuie începute, prin acțiuni concrete, nu cu planuri teoretice aşa cum ni se promite. Dacă pe cineva supăra că am cerut măsuri, să demonstreze prin acțiuni concrete că poate schimba această realitate critică pe care o avem în ţară.
  3. Au fost făcute afirmații că Preşedintele nu trebuie sa se implice și nu poate decide nimic. Îmi sună tare cunoscută afirmaţia asta din vremea vechiului regim, dar m-a mirat să o aud spusă şi de actualul Prim Ministru, persoană care a beneficiat şi beneficiază de rolul decizional al Preşedintelui. Președintele țării nu numai ca are legitimitatea necesară și mandatul poporului care l-a ales prin vot direct ci mai dispune și de suportul celei mai mari fracțiuni parlamentare care a votat si mai susține încă acest guvern.

Haideți să începem de la una din cele mai importante decizii ale Preşedintelui și partidului proprezidențial al Socialiștilor, aceea de a debarca PDM de la guvernare şi a o instala pe Maia Sandu Prim Ministru. Apoi de a accepta ca Blocul ACUM cu doar 26 de mandate să preia practic integral Guvernul, chiar dacă PSRM era în drept să facă asta cu 35 de mandate. Dacă cineva crede că PSRM nu a vrut să-şi asume guvernarea, că ar fi fugit de aceasta responsabilitate, putem face proba adevărului; haideți să le dam socialiştilor guvernarea, integral sau parțial, apoi să vedem cum își asumă responsabilitatea. Vă asigur că nu vor fugi de această responsabilitate, își vor face datoria cu multă eficienţă. Poate cineva a obosit, nici o problemă, găsim forţe proaspete care să facă treabă. Important sa continuam calea pe care am pornit și sa menținem aceasta majoritate parlamentara.

  1. Preşedintele țării nu este veșnic în funcţie, chiar dacă e ales de cetăţeni şi are cea mai mare susținere populară în prezent, dar cu atît mai mult Primul Ministru, la fel ca si fiecare ministru, nu este veșnic în funcţie, a fost numit prin decretul șefului statului şi votul hotărîtor al PSRM. De aceea, cred că declarațiile tari nu își au rostul, cu atît mai puţin atacurile la persoană, ci este nevoie de mai multă modestie şi mai multă preocupare pentru nevoile oamenilor, nu pentru generarea de conflicte politice. Însă nici nu văd sensul sa menținem in funcție persoane care nu aduc rezultate și eficientă actualului guvern, de aceea dacă Președintele și PSRM vor considera ca trebuie operate schimbări in componenta Guvernului aceste vor avea loc.
  2. Apariția acestor atacuri din partea reprezentanților Blocului ACUM în ultima perioadă îmi aduce aminte de solicitarea lor ca această majoritate politică să fie doar pentru o perioadă scurtă de timp, nu pe patru ani cum cerea Președintele și socialiștii. Nu exclud ca înmulțirea acestor atacuri are o legătură directă cu intenția unora de a destrăma actuala coaliție. Dacă unii au obosit, nu reușesc să se isprăvească în funcții aşa cum trebuie şi caută justificări, dacă le-a fost mai comod în opoziţie, să o spună clar şi să vedem ce e de făcut mai departe. Sper ca respectivele clarificări să pună punct acestor încercări ale unora de a atrage Preşedintele în polemici politice şi a-l determina să stea departe de problemele care sînt în ţară.

Dacă cineva s-a obișnuit în trecut cu președinți tăcuți şi insensibili la ce se întîmplă în ţară, trebuie să se adapteze la noua realitate în care Preşedintele joacă un rol activ aşa cum şi l-a asumat inclusiv atunci cînd a desemnat actualul Prim-ministru şi a acceptat actualul Cabinet de miniștri.

De aceea chem la calm, conlucrare și la recunoașterea greșelilor cînd ele sînt evidente. Președintele este hotărît sa susțină in continuare aceasta majoritate parlamentara și acest guvern, implicîndu-se totodată activ pentru a aduce pe agenda parlamentului și guvernului subiectele ce țin de necesitățile oamenilor.

Însă nici nu văd sensul să menținem în funcție persoane care nu aduc rezultate și eficientă actualului guvern, de aceea dacă Președintele și PSRM vor considera că trebuie operate schimbări în componența Guvernului aceste vor avea loc”.

Cristina Pendea