RASMUSSEN: NATO NU ÎNCHIDE UȘA ADERĂRII UCRAINEI

NATO nu închide ușa aderării Ucrainei, dacă această țară dorește să adere la Alianța Nord-Atlantică, a declarat, Vineri, secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, după ce Kievul și-a anunțat intenția de a relansa procesul de aderare, relatează AFP și Reuters.

''Permiteți-mi să vă reamintesc decizia luată în 2008 de NATO potrivit căreia Ucraina va deveni un stat membru'', a declarat Rasmussen la încheierea unei reuniuni de urgență a NATO la Bruxelles, adăugând că fiecare țară ''are dreptul de a decide ea însăși, fără o ingerință din exterior''.

Declarația lui Rasmussen vine după ce premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a spus în cursul dimineții că executivul de la Kiev va înainta Parlamentului un proiect de lege în vederea anulării statutului Ucrainei de ''țară nealiniată'' și o reluare a apropierii de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), începută de fostul președinte ucrainean Viktor Iușcenko, după Revoluția Portocalie din 2004.

Secretarul general al NATO a afirmat, de asemenea, că forțe militare ruse sunt angajate în operațiuni militare directe încălcând în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

''Condamnăm în termenii cei mai puternici disprețul permanent al Rusiei față de obligațiile sale internaționale. Facem apel la Rusia să-și înceteze acțiunile militare ilegale, să-și înceteze sprijinul față de separatiștii înarmați și să ia măsuri imediate și verificabile în vederea unei dezamorsări a acestei crize'', a declarat Rasmussen la încheierea reuniunii de urgență a ambasadorilor țărilor membre ale NATO.

Angela Sârbu, AGERPRES