RAPORTUL PRIVIND LIBERA CIRCULAŢIE FĂRĂ VIZE A MOLDOVENILOR ÎN UE

Raportul a fost prezentat astăzi (Joi, 9 Ianuarie 2014) în cadrul Comisiei de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE).

Conform raportului prezentat Joi, 9 Ianuarie 2014, de Tanja Fajon (grupul Socialiştilor) şi Marian Jean Marinescu (Grupul PPE), propunerea Comisiei Europene de a ridica vizele pentru cetăţenii R Moldova îşi are rădăcinile în progresul considerabil realizat de R Moldova în cursul ultimilor trei ani şi jumătate devenind singurul stat din Parteneriatul Estic ce îndeplineşte toate condiţiile pentru liberalizarea regimului de vize.

Totodată, raportul precizează că „Fără a aduce atingere statutului și situației legate de regiunea separatistă Transnistria, de care raportorul este perfect conștient și prin urmare afirmînd că soluționarea problemei Transnistrene nu este condiție pentru liberalizarea regimului de vize, acest proces va aduce beneficii cetățenilor R. Moldova posesori de pașapoarte biometrice, perspectiva europeană urmînd a contribui la rezoluționarea pașnică a chestiunii Transnistriei.

În consecință, luînd în considerare consolidarea relației dintre UE și Moldova, evoluînd de la parteneriat la integrare economică graduală și relații comerciale mai strînse, aprofundarea cooperării politice prin Acordul de Asociere, avînd ca și consecință evoluția Acordului de Facilitare a Vizelor și buna implementare a acestuia în R. Moldova, precum și efectele pozitive ale Dialogului Vizelor,

ținînd cont de recenta adoptare a clauzei suspensive amendamentului 539/2001 din regulament, ținînd cont că Moldova a abolit regimul de vize pentru cetățenii UE în 2007, raportorul salută propunerea Comisiei.

Raportorul nu consideră necesară modificarea actualului raport pentru a facilita procesul de adoptare în Parlament, așteptîndu-se ca toți pașii necesari să fie realizați în acest sens și sperînd că Consiliul este dedicat aceluiași obiectiv. Propunerea comisiei ca atare ar trebui să fie astfel adoptată de către Parlamentul European și de către Consiliu înainte de alegerile europarlamentare din mai 2014. Vicepreşedintele PPE Marian Jean Marinescu, raportor al acestui grup pentru R Moldova şi membru în comisia LIBE, consideră că ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni este un pas important pentru integrarea ţării în Uniunea Europeana, precum şi o recunoaştere a eforturilor depuse de guvernul de la Chişinău.

Tot astăzi (Joi, 9 Ianuarie 2014) Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a aprobat raportul eurodeputatului PDL Marian-Jean Marinescu privind introducerea unui instrument de sprijin financiar pentru frontiere externe și vize cu 36 de voturi pentru 8 împotrivă şi 4 abţineri. Sprijinul financiar a fost negociat de raportorul Marinescu la 2,76 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Autorul raportului a evidențiat importanța unei arhitecturi unitare a frontierelor externe și a unor standarde comune la nivelul Uniunii, care să permită interoperabilitatea, coordonarea și compatibilitatea între sistemele de securitate la granițele cu țări terțe, precum și a unui set de indicatori pentru evaluarea aplicării dispozițiilor regulamentului.

„Securitatea internă a Uniunii este critică în această perioadă de conflicte și tensiuni ce se desfășoară nu foarte departe de noi. Pentru a facilita călătoriile legitime în Uniune și pentru a combate, în același timp, imigrația clandestină și riscurile conexe, trebuie să asigurăm un control uniform și de înaltă calitate la frontierele noastre externe”, a spus raportorul.

Marian-Jean Marinescu a adăugat că, în prezent, există derapaje semnificative între statele membre în privința gestionării frontierelor externe: „Prin aplicarea unor măsuri și a unor standarde comune de securitate, precum și printr-o abordare coordonată privind infrastructura, echipamentele folosite, sistemele IT etc., putem evita fragmentarea și duplicarea resurselor între diferitele țări UE. Fondurile UE vor contribui astfel la obținerea unui nivel unitar de calitate a sistemelor de gestionare a frontierelor și la economii generale de resurse”, a completat Marinescu.

Raportorul Marinescu a negociat valoarea sprijinului financiar pentru frontiere externe și vize la 2,76 miliarde de euro, din care peste jumătate va constitui asistență pentru programe naționale, putînd fi accesat de statele membre care aplică dispozițiile Schengen.

Fondurile vor permite crearea de către UE a unor sisteme informatice pentru gestionarea mai eficientă a traversării frontierelor de către resortisanții țărilor terțe și pentru a asigura o mai bună identificare și verificare a călătorilor („frontiere inteligente”). Programele naționale vor fi completate cu acțiuni coordonate ale Uniunii și cu un mecanism de reacție rapidă, pentru a face față situațiilor de urgență.

Office of Marian Jean MARINESCU, MEP (PDL-RO) , Vice president of the EPP - ED Group in the European Parliament

ASP 03 F 362, Rue Wiertz 60 WIC M04004, Palais de l'Europe, B-1047 Bruxelles F-67070 Strasbourg