RAPORTOR APCE PENTRU R. MOLDOVA: “AM AVERTIZAT GUVERNANTII DE LA CHISINAU IN LEGATURA CU SITUATIA NECLARA DIN SISTEMUL BANCAR”

Raportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au atenţionat, în mai multe documente, guvernarea de la Chişinău despre fraudele din sistemul bancar, a declarat miercuri raportorul APCE pentru Moldova, Piotr Wach, într-un interviu pentru Europa Liberă.

«Scandalul care a declanşat valul de proteste de la Chişinău a evoluat foarte lent. În precedentele noastre rapoarte am menţionat situaţia neclară din sistemul bancar moldovean.

Nu am ştiut cu exactitate unde erau problemele, nu am cercetat în profunzime, dar aveam indicii că ceva nu este în regulă, că ar putea fi vorba despre un soi de piramidă financiară.

Poate că din raţiuni guvernamentale şi conservarea unei imagini bune, guvernul nu a dezvăluit nimic», a declarat oficialul european.

«Cred că politicienii erau la curent, ştiau foarte bine ce se întîmpla în sistemul bancar, dar nu au avut curajul să vorbească deschis despre aceasta», a apreciat Piotr Wach, adăugînd că «această situaţie nu a putut fi ascunsă multă vreme, mai ales că dimensiunea fraudei era foarte mare - de zece ori Produsul Intern Brut al ţării!»

În prezent, «Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă. De fapt, mereu a fost aşa. Chiar şi după alegerile (din noiembrie 2014), căci guvernul funcţionează cu sprijinul comuniştilor. Acum, după demisia premierului (Chiril) Gaburici, situaţia a devenit un pic mai stabilă, deşi acest echilibru este foarte fragil. Guvernul funcţionează sprijinit în parlament de o majoritate de 51%. Guvernul este, de fapt, slab», a concluzionat oficialul european.

«Eu cred că demonstraţiile împotriva guvernului, indiferent de cine sînt ele organizate, sînt în cea mai mare parte justificate. Guvernul a dat dovadă de pasivitate şi nu a avut voinţa politică să însărcineze instituţiile abilitate să cerceteze situaţia din sistemul bancar şi să încerce să recupereze, pe cat posibil, o parte măcar din sumele dispărute», a spus Piotr Wach.

Afacerea a izbucnit cînd Banca Centrală a Moldovei (BNM) a descoperit că trei instituţii financiare de la Chişinău, reprezentînd aproximativ o treime din activele bancare ale ţării, au acordat împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari, sau 15% din PIB.

Tranzacţia a fost încheiată în cîteva zile şi chiar înainte de alegerile parlamentare de la sfîrşitul lunii noiembrie 2014, care au fost cîştigate foarte strîns de partidele proeuropene în faţa opoziţiei proruse. Nu se ştie cine sînt beneficiarii acestor fonduri.

Din 6 septembrie, un val de proteste a cuprins Chişinăul. Oamenii cer demisia preşedintelui, a guvernului, alegeri anticipate şi tragerea la răspundere a oficialilor responsabili pentru această fraudă, care a destabilizat sistemul bancar al republicii.

Pe fundalul protestelor, analistul politic Nicu Popescu, de la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, consideră că Republica Moldova se îndreaptă lent spre alegeri anticipate, în condiţiile în care partidele aflate la guvernare nu mai au nici viziunea şi nici energia de a schimba radical situaţia din mers.

Sursa: Agerpres