Raport federal. Schimbarile climatice vor provoca daune de sute de miliarde de dolari in SUA

Dezastrele naturale provocate de schimbările climatice vor provoca daune în valoare de sute de miliarde de dolari în Statele Unite pînă la finalul secolului, potrivit unui raport al mai multor instituții federale americane, ce contrazice poziția Administrației Trump în privința protecție mediului, scrie Mediafax. Raportul, publicat Vineri, a fost întocmit cu sprijinul mai multor instituții federale, precum NASA sau Departamentul Agriculturii, și prezintă efectele probabile ale schimbărilor climatice asupra întregii societăți americane, potrivit agențiilor Reuters și The Associated Press.

Schimbările climatice vor afecta în mod special persoanele sărace, vor submina sănătatea populației, vor avaria infrastructura și vor genera costuri suplimentare în multe sectoare economice, de la agricultură la producția de energie, se arată în raport.

Condițiile meteorologice extreme „au devenit deja mai frecvente, intense sau au o durată mai mare”, afirmă autorii raportului, precizînd că dezastrele naturale înregistrate în Statele Unite în ultimii ani au provocat daune materiale record.

Raportul evidențiază impactul utilizării cărbunelui, petrolului și gazului natural asupra populației și economiei americane.

Creșterea nivelului de poluare a aerului și încălzirea globală cauzează probleme cardiace și pulmonare, apar mai multe boli transmise de insecte, se înregistrează mai multe decese din cauza caniculei și tot mai multe persoane dezvoltă alergii.

„Se estimează că pierderile anuale în unele sectoare economice vor ajunge la sute de miliarde de dolari pînă la sfîrșitul secolului – mai mult decît produsul intern brut (PIB) din prezent al multor state din cadrul SUA”, se arată în raport. „Riscurile viitoare din cauza schimbărilor climatice depind în principal de deciziile pe care le luăm astăzi”, concluzionează autorii.

Raportul întărește concluzia unui studiu de anul trecut potrivit căruia oamenii sunt principalul motor al încălzirii globale. Concluziile studiului contrazic opiniile Președintelui SUA, Donald Trump, care la un moment dat a afirmat că încălzirea globală este „înşelătorie” lansată de chinezi pentru a afecta industria Statelor Unite. Mai recent, Trump și-a nuanțat poziția, spunînd că nu crede că schimbările climatice sunt o „înşelătorie”, însă nu este sigur că sunt cauzate de activitatea umane. Mai mult, liderul de la Casa Albă a acuzat oamenii de ştiinţă că au o „agendă politică”.