Raport al Centrului European pentru Controlul Bolilor: Romania si alte 6 tari UE prezinta risc ridicat de mortalitate la Covid-19.

Şapte state membre UE – Bulgaria, Cehia, Croaţia, Malta, România, Spania şi Ungaria – înregistrează o evoluţie a epidemiei de COVID-19 care provoacă o „mare îngrijorare” şi riscuri crescute de mortalitate, a avertizat, Joi, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), potrivit AFP.

Ultimul raport de evaluare a riscurilor întocmit de agenţia europeană însărcinată cu monitorizarea epidemiilor arată că cele şapte ţări au „un procent mai ridicat de cazuri grave sau de spitalizări”, cu o creştere a mortalităţii „deja observată” sau „care ar putea surveni curînd”.

„În unele regiuni din aceste țări sistemele de sănătate sunt deja sub presiune, cu o rată ridicată de ocupare a paturilor de spital și a secțiilor ATI și cu personal medical în stare avansată de oboseală. Îmbunătățirile care au fost aduse managementului cazurilor și tratamentelor aplicate nu este suficient pentru a evita agravarea bolii sau decesul în cazul pacienților cu vulnerabilități.

Impunerea unor restricții stricte, care s-a dovedit o măsură efectivă în controlul răspîndirii pandemiei în UE în Primăvara anului 2020, pare să fie singura strategie care poate asigura un impact moderat (spre deosebire de unul ridicat) al bolii asupra indivizilor și sistemelor de sănătate. Ca atare, în aceste țări, chiar și cu impunerea unor măsuri stricte de restricție, riscul general de Covid-19 rămîne ridicat la nivelul populației în general și foarte ridicat pentru indivizii vulnerabili”, se mai arată în raport.