Raionul Causeni dezvolta sectorul turistic cu sustinerea UE

Mai multe obiective şi destinaţii din raionul Căuşeni vor putea face o reţea turistică, fiind inclusă în Planul de dezvoltare a localităţii. Acesta a fost elaborat cu susţinerea Iniţiativei europene „Primarii pentru creştere economică”, transmite MOLDPRES.

Un grup de experţi din cadrul acestei iniţiative a efectuat recent o vizită de studiu în raionul Căuşeni pentru a identifica potențialul turistic al localităţii. Specialiştii au identificat o componentă a Zonei Ramsar „Nistrul de Jos”, meşteşugărit specializat în cioplirea lemnului în satul Copanca, Biserica Adormirii Maicii Domnului din oraşul Căuşeni, Vinăria Gogu, un Complex turistic amenajat (cu lac, foișoare, case turistice, viță-de-vie, livezi, grajd pentru animale și păsări), Muzeul de Etnografie și Istorie Căușeni, Mănăstirea Marta şi Maria, Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din satul Zaim, Complexul muzeal „Monahul Ioan Zlotea”, Vinăria „Sălcuța” ş.a.

Împreună cu autorităţile locale, experţii au examinat mai multe idei de a dezvolta agroturismul. Ulterior va fi identificat potențialul turistic al întregului raion, printr-un set de acțiuni prestabilite, fiind conceptualizate trasee turistice locale, festivaluri cu specific local, materiale de promovare etc. „Fiind unul dintre sectoarele economice cu cea mai rapidă creștere în lume, turismul este din ce în ce mai recunoscut ca un factor vital pentru crearea locurilor de muncă și a bunăstării, protecția mediului, creștere economică, conservarea culturală și reducerea sărăciei”, a estimat Mihaela Ţăranu, expert pentru turism  în cadrul Iniţiativei europene „Primarii pentru creştere economică”.

Solicitat de MOLDPRES, Gheorghe Chirman, şeful Serviciului pentru resurse şi asigurarea durabilităţii investiţiilor în cadrul Consiliului raional Căuşeni, a relevat că „raionul este în stare să realizeze proiecte economice, cu potențiale surse de finanțare". „Identificăm ramura turistică ca fiind una importantă pentru dezvoltarea economică atît a orașului, cît și a raionului Căuşeni, deoarece avem mai multe obiective care într-un an-doi vor fi deschise pentru a fi vizitate”, a spus Gheorghe Chirman.

Potrivit sursei citate, urmează să fie create trasee turistice locale care să fie integrate în cele naţionale, fiind creată o pagină web cu elaborarea materialelor de promovare a turismului în raionul Căuşeni. La fel, autorităţile îşi propun să elaboreze şi o Strategie raională de dezvoltare a turismului.

“Primarii pentru creștere economică” este o inițiativă a Uniunii Europene care a fost lansată în ianuarie 2017, în cadrul Parteneriatului Estic. Scopul general al inițiativei este de a susține primarii și administrațiile locale din țările Parteneriatului  să devină facilitatori activi ai creșterii economice și creării locurilor de muncă la nivel local.