R. MOLDOVA VA IMPLEMENTA EXPERIENŢA AUTONOMIEI UNIVERSITARE DIN UE

Opt instituţii de învăţămînt superior din Republica Moldova studiază în cadrul unui proiect experienţa autonomiei universitare din Lituania, Scoţia, Suedia, Danemarca şi România pentru a o implementa.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi la Chişinău, coordonatorul naţional al proiectului, Larisa Bugaian, prorector al Universităţii Tehnice din Moldova, a informat despre modul în care va fi consolidată autonomia universitară în ţara noastră.

„Proiectul EUniAM are drept scop de a consolida autonomia universitară în R. Moldova prin intermediul modificării actelor normative privind cadrul legal al învăţămîntului superior. Am analizat experienţa autonomiei universitare din cele cinci ţări, în baza căreia am elaborat un raport, pe care l-am distribuit în toate instituţiile de învăţămînt de la noi. Raportul cuprinde 800 de pagini”, a precizat Larisa Bugaian.

Potrivit sursei citate, proiectul corespunde obiectivelor principale ale politicilor naţionale ale R. Moldova în domeniul învăţămîntului superior cu privire la dezvoltarea autonomiei universitare, şi anume: strategia consolidată de dezvoltare a învăţămîntului superior pentru anii 2010-2015; Programul de activitate al Guvernului R. Moldova pentru anii 2009-2013 „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare” şi armonizarea sistemului de învăţămînt din ţară cu principiile procesului de la Bologna.

Expertul John Reilly, profesor la Universitatea din Kent, Marea Britanie, a apreciat înalt calitatea acestui studiu, care va contribui la modernizarea şi reformarea universităţilor din Moldova, urmînd să asigure o calitate mai bună a educaţiei.

La rîndul său, Daniela Pojar, şefa Departamentului resurse umane şi planificare de la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi, a afirmat că autonomia universitară este o condiţie esenţială a civilizaţiei. „Noi am introdus deja autonomia universitară şi am obţinut rezultate bune în domeniul educaţiei. De asemenea, s-a schimbat mult şi situaţia financiară a instituţiei şi a profesorilor. Actualmente, salariul mediu al cadrelor didactice constituie circa 4000 de lei”, a accentuat Daniela Pojar.

Proiectul „Consolidarea autonomiei universitare în R. Moldova” (EUniAM) este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului TEMPUS IV, cu un buget de peste un milion de euro.

Sursa: Moldpres