R. MOLDOVA SI ROMANIA AU SEMNAT UN MEMORANDUM PRIVIND PRELUNGIREA GAZODUCTULUI IASI-UNGHENI PINA LA CHISINAU

Prim-miniştrii Republicii Moldova şi României, Chiril Gaburici şi Victor Ponta, au semnat pe 21 mai, cu ocazia vizitei la Chişinău a premierului român, un Memorandum de înţelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi de energie electrică între R. Moldova şi România.

În memorandum se specifică despre prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni pînă la Chişinău, pe teritoriul R. Moldova, şi pînă la Oneşti, de partea României, şi interconexiunea electrică Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău.

„Odată cu aceasta se creează premize pentru integrarea R. Moldova pe piaţa energetică a Europei. Aceasta nu înseamnă renunţarea la alţi furnizori, dar asigurarea stabilităţii energetice”, a menţionat Chiril Gaburici.

La rîndul său, premierul român a declarat că România este principalul partener de sprijin pentru R. Moldova şi că şi-ar dori ca „gazul, energia electrică, autostrăzile din România să treacă Prutul”.

Cît despre cazul cetăţeanului român, căruia nu i s-a permis intrarea în R. Moldova, Ponta a declarat că „doar justiţia se poate expune pe acest caz”.

Prim-ministrul României, Victor Ponta, s-a aflat într-o vizită de o zi în R. Moldova. Ultima vizită întreprinsă de Victor Ponta la Chişinău a fost pe 10 octombrie 2014.