R. MOLDOVA SI CEHIA AU SEMNAT UN PROTOCOL PENTRU COOPERARE COMERCIAL-ECONOMICA

Republica Moldova şi Cehia au semnat, la Chişinău, un protocol pentru cooperare comercial-economică.

Documentul a fost semnat după două zile de lucru a Comisiei moldo-cehe pentru cooperare economică la nivel interguvernamental. Scopul acesteia a constat în identificarea măsurilor ce vor contribui la intensificarea cooperării economice dintre R. Moldova şi Republica Cehă.

Octavian Calmîc, viceministru în exerciţiu al Economiei, a subliniat că odată cu semnarea Protocolului va fi menţinut un dialog eficient pe tot spectrul de probleme economice de importanţă regională în contextul implementării Acordului de liber schimb dintre ţara noastră şi Uniunea Europeană. “Cehia este un partener de nădejde al R. Moldova şi avem mai multe proiecte realizate împreună. În baza acestui Protocol intenţionăm să consolidăm relaţiile de colaborare în domeniile infrastructurii, standardizării, metrologiei, evaluării conformităţii ş.a. De asemenea, mizăm pe un schimb de bune practici şi tehnologii de producere în diverse ramuri ale economiei”, a relevat Calmîc.

La rîndul său, Eduard Muricky, viceministrul Industriei şi Comerţului din Cehia, a confirmat disponibilitatea de a susţine R. Moldova în cadrul mai multor programe de dezvoltare. “Ne dorim relaţii consolidate de cooperare în mai multe sectoare şi avem oportunităţi pentru proiecte ce ţin de gestionarea apelor uzate, managementul deşeurilor solide, elaborarea şi implementarea Registrului Vinului etc.”, a specificat oficialul ceh.

Cehia este unul din principalii parteneri economici ai R. Moldova din Uniunea Europeană. Ţara noastră face parte din cele cinci ţări prioritare selectate de Guvernul ceh pentru colaborare externă de dezvoltare în perioada 2011-2017. Programul este realizat prin intermediul Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare.