R. MOLDOVA RISCA SA RAMINA FARA PADURI

Modificarea Codului Silvic, sancţionarea dură a tăierilor ilicite, eliminarea schemelor criminale din sistemul silvic al ţării, au fost cîteva din subiectele abordate de deputatul Liviu Vovc, în cadrul unui briefing.

El a menţionat că în ultimul timp a primit „sute de apeluri şi informaţii referitor la ceea ce se întîmplă în domeniul silvic”. „Există probleme în ceea ce ţine de numărul de inspectori, legislaţia silvică, care este necesar să fie îmbunătăţită şi perfectată”, a spus Liviu Vovc.

În context, deputatul a nominalizat cîteva cazuri de încălcări în sector, depistate în urma ultimelor controale, iniţiate la solicitarea sa. „În ocolul silvic Bobeica din cadrul Întreprinderii silvice Hînceşti-Silva, numai la un singur canton au fost depistate 107 de cioturi de stejar, rămase de la copaci tăiaţi ilegal. Dacă am avea un Cod Silvic mai aspru, atunci amenzile pentru aceste defrişări ar depăşi suma de şapte sute mii de lei şi nu ar fi 26 mii de lei cît este în prezent. Într-un canton din Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească”, în urma unei verificări, a fost identificată o cantitate impunătoare de lemn de gater (lemn industrial) trecută în acte ca lemn de foc”, a enumerat Vovc, precizînd că diferenţa de preţ între aceste două categorii de lemn este de 500-1000 de lei per metru cub.

În altă ordine de idei, deputatul s-a referit la situaţia din Ocolul silvic Chişinău, exprimîndu-şi speranţa că instituţiile competente „vor fi vigilente şi vor demasca toate schemele criminale care se efectuează pe acest sector”.

La sfîrşitul lunii iunie, ministrul agriculturii Georgeta Mincu, a declarat că a primit “notificări din partea cetățenilor precum că în ocoale silvice din raioanele Ialoveni, Hîncești, Strășeni au loc tăieri ilicite de copaci, iar în urma inventarierilor sînt depistate surplusuri de masă lemnoasă, care este ulterior comercializată ilegal”.

Potrivit datelor oficiale, în 2018, terenurile acoperite de păduri deținute de stat constituiau 87,2%, cele deținute de administrația publică locală - 12,2% și de proprietarii privați - 0,6%.