R. MOLDOVA PREZIDEAZĂ CEA DE-A 46-A SESIUNE A COMISIEI ONU PENTRU POPULAŢIE ŞI DEZVOLTARE

Cea de-a 46-a sesiune a Comisiei ONU pentru Populaţie şi Dezvoltare şi-a început lucrările luni la New York. Sesiunea este prezidată de Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lîngă ONU, Ambasadorul Vlad Lupan, ales în această funcţie în aprilie 2012, a transmis Direcţia mass-media şi relaţii cu publicul de la MAEIE.

Tema sesiunii din acest an este “Noile tendinţe în migraţie: aspecte demografice” şi are drept scop abordarea multidimensională a subiectului migraţiei, în contextul stabilirii unei noi agende de dezvoltare durabilă ONU post-2015. La eveniment participă delegaţiile statelor membre ONU, peste 300 de organizaţii neguvernamentale din întreaga lume, reprezentanţi ai agenţiilor specializate ONU şi delegaţi din mediul academic.

Lucrările sesiunii au fost deschise de Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, care a menţionat că migraţia este deja o realitate intrinsecă a lumii globalizate şi nu poate fi oprită. În opinia înaltului oficial ONU, este important ca evoluţiile în domeniul migraţiei să fie gestionate corect astfel încît toţi să poată beneficia în urma acestor procese.

Comisia îşi va încheia sesiunea pe data de 26 aprilie prin adoptarea unei rezoluţii prin care se anticipează stabilirea noilor priorităţi internaţionale în domeniul migraţiei şi reafirmarea angajamentelor tuturor statelor de implementare a Programului de Acţiuni a Conferinţei Internaţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare din 1994.

Delegaţia Republicii Moldova la lucrările Comisiei este condusă de către directorul adjunct al Departamentului Cooperare Multilaterală din cadrul MAEIE, Gheorghe Leucă, care va asigura expunerea şi promovarea priorităţilor Republicii Moldova în contextul politicilor migraţionale internaţionale şi agenda de dezvoltare ONU post-2015.