R. MOLDOVA, PE LOCUL 74 ÎN TOPUL INDICELE GLOBAL DE PACE

Cu un punctaj de 1,98, R. Moldova ocupă locul 74 din 162 de ţări incluse în topul Indicele Global de Pace (Global peace index 2013), elaborat de către reprezentanţii Institutului pentru Economie şi Pace.

Republica Moldova este cea mai bine plasată printre ţările CSI. Astfel, Kazahstan se clasează pe locul 78, care are o poziţie mai bună decît Belarus (96), Armenia (98), Turkmenistan (103), Tadjikistan (118), Azerbaidjan (126). În TOP 10 ţări cu cele mai joase note a fost inclusă Federaţia Rusă, care ocupă locul 155. România se clasează pe locul 30 în clasament. Indicele Global de Pace este elaborat în urma consultărilor cu experţi în domeniu de la institute din lume şi pe baza unor date statistice. Lista a fost publicată pentru prima oară în luna mai 2007 şi a fost actualizată ulterior în fiecare an. Pe primele trei locuri în top se află Islanda, Danemarca şi Noua Zeelandă.

Rezultatele din acest an sugerează că ameninţările la adresa păcii se regăsesc mai curînd în interiorul ţărilor decît în străinătate. Ţărilor li se acordă punctaje pe 22 de indicatori care măsoară pacea internă (de exemplu, nivelul de criminalitate perceput, numărul de poliţişti la 100.000 de persoane şi nivelul de crimă organizată), precum şi indicatori de pace externă (aceştia includ cheltuielile militare ca procent din PIB şi deţinerea de arme nucleare).

Moldpres

Mardari Felicia 19.06.2013 - 20:33

E deajuns o singura privire asupra acestui top pentru a ne convinge de corectitudinea vectorului european pe caer la aluta actuala guvernare. E important sa mentinem stabilitatea politica pe mai departe si usor usor vom lua o pozitie mai buna in acest top. Iata chiar azi Presedintele Parlamentului I. Corman se afla la Bruxelles, eveniment important pentru relatiile externe ale RM.