R. MOLDOVA ŞI UNGARIA AU ÎNCHEIAT UN ACORD DE COLABORARE ÎN DOMENIUL PROMOVĂRII EXPORTURILOR

Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Republica Moldova (MIEPO) şi Agenţia Ungară pentru Investiţii şi Comerţ (HITA) au semnat un Acord de cooperare, ce are drept scop promovarea investiţiilor bilaterale prin organizarea misiunilor de afaceri şi a forumurilor economice, precum şi susţinerea participării întreprinzătorilor din ambele ţări la expoziţii şi tîrguri, organizate în R. Moldova şi Ungaria.

Acordul a fost semnat în cadrul primei şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-ungare pentru colaborare economică, ce a avut loc în perioada 23-24 aprilie, la Budapesta.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, lucrările Comisiei interguvernamentale moldo-ungare s-au încheiat prin semnarea de către copreşedinţii Comisiei viceministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc şi Secretarul de Stat pentru Afaceri Internaţionale şi Relaţii Economice Externe al Ungariei, Péter Szíjjártó a Protocolului de inaugurare a Comisiei. Documentul prevede un şir de acţiuni de colaborare în domeniul dezvoltării afacerilor, agriculturii, întreprinderilor mici şi mijlocii, energeticii, protecţiei mediului şi turism, menite sa amplifice relaţiile comercial-economice moldo-ungare.

„Discuţiile din cadrul Comisiei au confirmat interesul agenţilor economici din Ungaria în participarea la procesul de privatizare a întreprinderilor de stat din Moldova, desfăşurat în prezent, care oferă oportunităţi bune pentru investitorii maghiari, iar acordurile de liber schimb ale Republicii Moldova reprezintă regimuri comerciale maximal avantajoase, pentru crearea companiilor mixte moldo-ungare”, a remarcat viceministrul Octavian Calmîc la ceremonia oficială de semnare a protocolului.

Copreşedintele Comisiei, Péter Szíjjártó a declarat că „printre multiplele sarcini ale economiei ungare, principalele sînt menţinerea stabilităţii macroeconomice şi reluarea creşterii acesteia, motiv pentru care a fost lansată politica intitulată „deschiderea către Est”, orientată spre consolidarea şi extinderea relaţiilor economice bilaterale cu ţările din Europa de Est, regiune în care Republica Moldova are statut prioritar”.

În context, partea ungară a informat despre pregătirea Băncii comerciale maghiare „Eximbank” de a extinde serviciile financiare pentru companiile care exportă în Republica Moldova şi stabilirea relaţiilor directe cu băncile comerciale din Moldova, pentru a oferi instrumente financiare importatorilor şi întreprinderilor din Republica Moldova, prin crearea conturilor interbancare de import-credit.

Viceministrul Octavian Calmîc a accentuat importanta preluării de către agricultorii moldoveni a experienţei acumulate de către Ungaria, în materie de dezvoltare agricolă şi rurală în cadrul UE. În context, Republica Moldova a informat despre intenţia de a lansa dialogul cu UE privind accesarea fondurilor Programului european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (ENPARD). Acesta va permite stabilirea cooperării cu ţările Uniunii Europene, inclusiv Ungaria, în dezvoltarea agriculturii şi industriei alimentare din Republica Moldova, prin transferul de tehnologii şi utilaje competitive în cultivarea şi prelucrarea cerealelor, fructelor, produselor de origine animalieră, crearea şi dezvoltarea sistemelor de irigare.

În cadrul Comisiei au fost puse bazele încheierii în viitorul apropiat a unui Memorandum de înţelegere între Ministerul Mediului al Republicii Moldova şi Ministerul Dezvoltării Rurale din Ungaria privind cooperarea în domeniul protecţiei mediului. Memorandumul va avea drept obiective acordarea suportului în următoarele acţiuni: reconstrucţia staţiei de epurare a apelor uzate din Chişinău, planificarea, construcţia depozitelor de deşeuri, efectuarea auditului mediului, tratarea solului contaminat şi a apei subterane, reciclarea deşeurilor, folosirea biomasei în producerea energiei electrice.

Domeniul energiei regenerabile, inclusiv aspectele legate de utilizarea biomasei, a constituit un subiect important al discuţiilor purtate în cadrul Comisiei. În context, partea ungară şi-a exprimat încrederea că sectorul energetic din Moldova va beneficia de Programul Uniunii Europene de formare a priorităţilor energetice din cadrul Strategiei din regiunea Dunării, care are drept obiectiv final reducerea dependenţei energetice. La rîndul sau, partea moldavă a informat despre acţiunile deja întreprinse în domeniul utilizării durabile a potenţialului de biomasă de către ţara noastră, iar participarea în Strategia din regiunea Dunării va asigura extinderea cooperării bilaterale în domeniul eficienţei energetice, aplicării tehnologiilor moderne de consum redus al energiei, generării de căldură etc.