R. MOLDOVA ESTE ÎN AVANGARDA PARTENERIATULUI ESTIC

Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut, pe 19 iunie, o întrevedere cu dna Antje Leendertse, ambasador, trimis special al Ministerului german de Externe, responsabil pentru cooperarea cu Europa de Est, Caucazul şi Asia Centrală, a relatat Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul întrevederii, care a avut drept subiect principal procesul de integrare europeană al R. Moldova, diplomatul german s-a referit la prioritatea pe care o acordă ţara sa Parteneriatului Estic. În viziunea Berlinului, R. Moldova este în avangarda Parteneriatului Estic, fiind importantă valorificarea oportunităţilor pe care le va oferi Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Partea germană şi-a manifestat disponibilitatea de a continua consultările cu ţara noastră în vederea corelării calendarului pregătirilor de acest eveniment. De asemenea, interlocutoarea a salutat finalizarea negocierilor privind Acordul de Asociere, inclusiv a prevederilor sale referitoare la Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, exprimîndu-şi totodată susţinerea pentru acţiunile întreprinse de autorităţile RM în vederea realizării obiectivului de liberalizare a regimului de vize. În altă ordine de idei, cei doi oficiali au convenit asupra intensificării colaborării pe diverse proiecte realizate în comun cu partenerii germani în domenii precum modernizarea serviciilor publice locale şi a sectorului agrar, susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltarea sistemului de educaţie şi sănătate, susţinerea procesului de formare profesională ş.a.

Tot pe 19 iunie, Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în R. Moldova, cu reşedinţă la Kiev, Christian Schoenenberger, în cadrul căreia cei doi oficiali au remarcat dinamica pozitivă a relaţiilor moldo-elveţiene din ultimii ani.

În cursul întrevederii, ambasadorul Christian Schoenenberger a salutat depăşirea crizei politice de la Chişinău şi formarea noului Guvern condus de Prim-ministrul Iurie Leancă. Oficialul elveţian a subliniat importanţa continuării reformelor în ţara noastră, precizînd faptul că Elveţia rămîne un partener fidel al Republicii Moldova, iar vizita sa la Chişinău vine să consolideze această colaborare. "Este important să continuăm proiectele iniţiate pentru a asigura rezultate pozitive", a menţionat ambasadorul.

Potrivit diplomatului elveţian, ţara sa va sprijini noul Guvern învestit la Chişinău în eforturile de modernizare a statului. În această ordine de idei, Guvernul Confederaţiei Elveţiene a decis dublarea volumului de asistenţă acordată Republicii Moldova în următorii 4 ani, menţinînd ţara noastră în lista statelor beneficiare. Decizia vine după implementarea cu succes a Strategiei Elveţiene de Cooperare cu R. Moldova pentru perioada 2010-2013. Proiectele de dezvoltare susţinute de Guvernul elveţian includ domenii precum sănătatea publică, aprovizionarea cu apă potabilă şi salubrizare, precum şi iniţierea unor proiecte în domeniul migraţiei.

Totodată, cei doi oficiali au discutat perspectivele de colaborare în contextul preluării de către Elveţia, prin rotaţie, a Preşedinţiei OSCE în anul 2014. În context, ambasadorul Schoenenberger a dat asigurări că procesul de reglementare a conflictului transnistrean va constitui una din priorităţile viitoarei preşedinţii elveţiene.