R. MOLDOVA A SOLICITAT SPRIJINUL UCRAINEI IN DEBLOCAREA CAMIOANELOR STOPATE LA FRONTIERA RUSO-UCRAINEANA

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a solicitat autorităților ucrainene să permită tranzitarea teritoriului ucrainean camioanelor care stau blocate de o săptămînă la frontiera ruso-ucraineană din cauza interdicțiilor reciproce introduse de ambele țări. „Mărfurile transportate au ca destinație exclusivă Republica Moldova”, se spune în scrisoarea ministrului.

”La 19 ianuarie în punctul de trecere Troebortnoe-Bacevsk erau stopate 65 de mașini. Situația rămîne tensionată și în prezent, numărul mașinilor blocate în vamă probabil este mai mare”, a declarat pentru MOLDPRES Evgheni Gubceac, secretarul Asociației Transportatorilor Auto din Moldova (AITA).

Reprezentantul AITA a precizat că a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei a transporturilor cu produse agroalimentare și echipamente pentru căile ferate sau linii de tramvai.

Ucraina nu permite intrarea pe teritoriul său a TIR-urilor pe motiv că, cu începere de la 10 ianuarie 2016, a fost interzisă introducerea pe teritoriul Ucrainei a mărfurilor de origine rusă, pînă la data de 5 august curent sau pînă la anularea de către Federaţia Rusă a interdicţiei introduse pentru mărfurile de origine ucraineană pe teritoriul acesteia.

Totodată, de le 1 ianuarie curent Federaţia Rusă a adoptat interdicţii pentru introducerea pe teritoriul său a mărfurilor de origine ucraineană cum ar fi carne şi măruntaie de bovine, porci, păsări, peşte şi crustacee, moluşte comestibile şi alte nevertebrate acvatice, lapte, cremă, chefir, brînză topită, cafea prăjită cu cafeină, ceai negru, ţigări cu filtru, mijloace pentru spălarea pielii, erbicide, regulatori de creştere a plantelor, echipamente pentru căile ferate sau linii de tramvai.

Viceministrul Transporturilor Sergiu Bucătaru a declarat în cadrul unor dezbateri televizate că autoritățile ucrainene nu au dreptul să interzică tranzitul de mărfuri pe teritoriul țării lor. „Tranzitul este garantat de Convenția TIR, la care este parte și Republica Moldova, și Ucraina”, a explicat Bucătaru.

Deocamdată reprezentanții Ministerului Infrastructurii al Ucrainei nu au dat un răspuns. Presa a scris cu referire la Ambasada Ucrainei la Chișinău că stoparea camioanelor moldovenești la granița ruso-ucraineană este mai degrabă „o problemă de ordin tehnic” legată de înzăpezirea drumurilor.

Volumul principal al transportului de mărfuri între Federația Rusă și Republica Moldova le revine transportatorilor moldoveni – 86,1 la sută. Cota transportatorilor ruși în 2015 a constituit 5,7 la sută. Ponderea transportatorilor din țările terțe s-a menținut la nivelul de 8 la sută.