R. MOLDOVA A SEMNAT CU JAPONIA UN ACORD DE FINANŢARE PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA SERVICIILOR MEDICALE

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în R. Moldova, Toichi Sakata, au semnat, pe 27 iunie, la Chişinău, Acordul de finanţare între Republica Moldova şi Guvernul Japoniei, prin intermediul Agenţiei Japoneze pentru Cooperare Internaţională, în vederea realizării Proiectului "Îmbunătăţirea serviciilor medicale".

Veaceslav Negruţa a remarcat că semnarea acordului este un eveniment important pentru Republica Moldova şi va permite, pe de o parte, oferirea serviciilor medicale de o calitate superioară, iar pe de altă parte - intensificarea colaborării în domeniu între cele două ţări. Obiectivele prioritare ale proiectului sînt îmbunătăţirea serviciilor medicale prin furnizarea de echipamente medicale de performanţă înaltă, a mai spus ministrul.

La rîndul său, Toichi Sakata a subliniat că acesta este un proiect istoric pentru ambele ţări şi documentul semnat constituie un pas înainte spre colaborarea bilaterală. Sănătatea publică reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori în dezvoltarea oricărui stat, a accentuat diplomatul.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a menţionat că modernizarea sistemului medical prin introducerea tehnologiilor inovaţionale, un element-cheie al reformării actuale, este necesară pentru dezvoltarea şi performanţa sectorului de sănătate din Moldova. Utilizarea creditului acordat de Japonia ne oferă posibilitatea de a îmbunătăţi calitatea îngrijirilor medicale, precum şi de a introduce metode noi de diagnostic şi tratament, de care vor beneficia cetăţenii Republicii Moldova, a remarcat ministrul.

În cadrul proiectului va fi modernizat echipamentul medical la Spitalul Clinic Republican, Institutul Oncologic, Institutul Mamei şi Copilului, Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Municipal "Sf. Treime", Centrul Naţional de Sănătate Publică, precum şi la 10 Centre de Sănătate Publică. Costul total al proiectului este de 60,6 mln de dolari SUA, care va fi finanţat printr-un împrumut acordat pentru 30 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani, la o rată a dobînzii de 0,1%.

Moldpres