R. MOLDOVA A INREGISTRAT PROGRESE LIMITATE IN MAI MULTE DOMENII, POTRIVIT UNUI RAPORT AL UE

Republica Moldova a înregistrat în anul 2014 progrese limitate în sectoare cruciale cum ar fi reforma justiţiei, combaterea corupţiei, libertatea mass-media şi transparenţa sectorului bancar. Concluziile se conţin în Raportul de Progres în cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Acesta a fost prezentat pe 30 martie la Chişinău de Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Potrivit oficialului, ţara noastră a realizat mai puţine progrese decît în anii precedenţi în ceea ce priveşte democratizarea aprofundată şi drepturile omului. Totodată, reforma Procuraturii nu s-a mişcat din loc. Pirkka Tapiola a adăugat că Uniunea Europeană se declară îngrijorată şi de problemele din sectorul bancar. „Programele de sprijin ale UE sînt puse în pericol dacă problemele în sectorul bancar nu vor fi rezolvate”, a precizat Ambasadorul.

Pirkka Tapiola a mai remarcat că progrese minime au fost obţinute şi în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean. Asta deoarece în anul 2014 au fost organizate doar două runde de negocieri în formatul “5+2”, iar alte cîteva runde au fost amînate.

În aceste condiţii, autorii raportului au formulat pentru autorităţile de la Chişinău mai multe recomandări. Printre acestea se numără revizuirea Constituţiei, pentru a preveni eventuale blocaje instituţionale, combaterea corupţiei, reformarea justiţiei şi implicit a Procuraturii, continuarea reformei cadrului legal cu privire la alegeri şi menţinerea dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului, "pentru a crea condiţii de aplicare a Acordului de Asociere cu UE pe întreg teritoriul Republicii Moldova". UE mai recomandă "eliminarea erorilor care permit în prezent desfăşurarea de activităţi de spălare a banilor şi atacuri raider, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi combaterea economiei tenebre".

În fiecare an, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate publică rapoarte de evaluare a progreselor realizate de diferite țări care au semnat planuri de acțiuni și agende de asociere cu UE.