R. MOLDOVA A INCEPUT IMPORTURILE DE GAZE ROMANESTI PRIN CONDUCTA IASI-UNGHENI

Livrările de gaze din România prin conducta Iaşi- Ungheni au început pe 4 martie. În anul 2015 Republica Moldova va importa un milion de metri cubi de gaze, ce va asigura peste 10 300 de consumatori din raioanele Ungheni şi Nisporeni.

„Unul din obiectivele Guvernului este conectarea la piaţa energetică a UE, care oferă mai multe soluţii pentru siguranţa energetică a ţării. Guvernul face tot posibilul ca să aprovizioneze cu surse energetice de alternativă Republica Moldova”, a declarat în cadrul ceremoniei cu prilejul demarării importurilor Valeriu Triboi, viceministru al Economiei.

El a spus că gazul românesc va fi pompat în reţeaua existentă a Moldova-Gaz. “Preţul pentru consumatorii finali nu va fi modificat. Aceleaşi tarife vor fi pentru toată Moldova. Cînd gazoductul va fi construit pînă la Chişinău vom putea vorbi despre mărirea volumului şi de micşorarea preţului. Pentru moment preţul este de 1010 lei româneşti pentru mia de metri cubi”, a menţionat Triboi.

Potrivit viceministrului, în prezent se efectuează un studiu de fezabilitate privind extinderea gazoductului Ungheni-Iaşi pînă la Chişinău şi că, potrivit estimărilor, construcţia acestuia va fi finalizată către sfîrşitul anului 2017.

Pentru extinderea gazoductului pînă la Chişinău sînt necesare investiţii de peste 60 milioane de euro, dintre care 10 milioane vor fi alocate de Uniunea Europeană. Capacitatea gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, mai mult decît consumul Republicii Moldova.

La rîndul său, preşedintele raionului Ungheni Iurie Toma a menţionat că 19 localităţi din raionul Ungheni vor fi aprovizionate cu gaz de alternativă din Uniunea Europeană. „Avem 280 de agenţi economici care vor fi aprovizionaţi şi două localităţi din raionul Nisporeni. Este vorba de 10350 beneficiari. Sperăm să ne extindem şi în alte localităţi din raionul Ungheni”, a conchis Toma.

Compania de stat Vestmoldtransgaz va asigura serviciul de transport al gazelor naturale prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni, în baza licenţei primite la începutul lunii ianuarie 2015. Gazele vor fi livrate prin conducta Iaşi-Ungheni de compania OMV Petrom, din grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care a încheiat pe 22 decembrie anul trecut un contract pe un an cu compania Energocom din Republica Moldova.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 44 kilometri, a fost finalizată în august 2014 şi a presupus o investiţie de 26 milioane de euro.