R. MOLDOVA A COBORIT 16 POZITII IN CLASAMENTUL GLOBAL AL COMPETITIVITATII

Republica Moldova ocupă locul 100 din 138 de țări în Clasamentul Global al Competitivităţii 2016-2017, elaborat de Forul Economic Mondial. Astfel, țara noastră a coborît 16 poziții. Potrivit experților, aceasta este cea mai dramatică cădere pe care a înrgistrat-o țara noastră în cei 12 ani de cînd este inclusă în clasament.

Reamintim că anul trecut, Republica Moldova se afla pe poziția 84 din 140 de țări incluse în raport. Potrivit studiului, punctajul țării noastre a scăzut în ultimul an de la 4.0 la 3.86.

Pentru stabilirea nivelului de competitivitate, studiul a luat în considerație 12 indici, precum mediul instituţional şi macroeconomic, infrastructura, sănătatea și educaţia, eficienţa pieţei și a forței de muncă, dimensiunea pieţei, nivelul de dezvoltare a sectorului tehnologiei și inovaţia.

Potrivit clasamentului, problemele cu care se confruntă Republica Moldova sînt: corupția (20,6), instabilitatea politică (15,2), instabilitatea guvernamentală (15,0), birocrația guvernamentală ineficientă (8,0), și accesul la finanțare (6,2).

Republica Moldova stă cel mai prost la indicii: inovații (locul 133), dimensiunea pieţei financiare (locul 129), instituții (locul 128) și gradul de dezvoltare a mediului de afaceri (locul 127).

Cel mai bine țara noastră stă la: disponibilitatea tehnologică (locul 58), infrastructură (locul 86), sistemul de învățămînt și instruire (locul 91), sănătate și educație primară (locul 95).

Al şaptelea an consecutiv, cea mai competitivă țară din lume este Elveţia. Aceasta este urmată de Singapore, SUA, Olanda, Germania, Suedia, Marea Britanie, Japonia, Hong Kong şi Finlanda. La coada clasamentului se află Mauritania (locul 137) şi Yemen (locul 138).

Vecinele noastre, România a ocupat locul 62 (anul trecut 53), iar Ucraina - locul 85 (anul trecut 79). „Kazahstan (53), Moldova (100) și Republica Kîrgîzstan (111) au înregistrat un declin în clasament cu opt sau mai multe poziții. Kazahstan a avut de pierdut în urma înrăutățirii situației în domeniul finanțelor publice, legată de pierderea veniturilor din exportul petrolului. Chiar dacă nu sînt țări exportatoare de petrol, Republica Moldova și Republica Kîrgîzstan au fost grav afectate de recesiunea din Federația Rusă și Ucraina, care și-a redus activitatea economică, a avut de suferit de pe urma creșterii inflației înrăutățind considerabil sectorul finanțelor publice”, se spune în raport.

Radu BURDUJAN (agora.md)