R. MOLDOVA A ADERAT LA CONVENTIA PRIVIND REGULILE DE ORIGINE PREFERENTIALE PAN-EURO-MEDITERANEENE

Parlamentul a adoptat pe 28 mai în două lecturi proiectul de lege privind aderarea Republicii Moldova la Convenţia regională cu privire la regulile de origine preferenţiale pan-euro-mediteraneene.

Conform notei informative a proiectului, aderarea la Convenţia respectivă poate avea beneficii economice pentru R. Moldova, în special la capitolul oportunităţilor de atragere a investiţiilor în sectorul industrial şi de prelucrare a materiei prime. Statele membre ale Convenţiei aplică acelaşi set de reguli de origine, ceea ce permite conferirea aceluiaşi regim de origine preferenţial tuturor mărfurilor care au fost obţinute pe teritoriul ţărilor respective.

Convenţia a fost adoptată la Bruxelles în decembrie 2009 şi pînă în prezent la aceasta au aderat 42 de state.

Parlamentul a mai ratificat Protocolul de cooperare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind termenii şi condiţiile generale pentru dezvoltare. Documentul respectiv va crea premise pentru implementarea proiectelor în domeniul agriculturii, susţinerea programelor de combatere a sărăciei, dezvoltarea capacităţilor instituţionale, consolidarea structurilor administrative şi a capacităţilor de administrare publică.