Putin vrea noi sanctiuni impotriva SUA ca răspuns la prabusirea rublei

Preşedintele Vladimir Putin a discutat despre posibilele noi sancţiuni ale Statelor Unite împotriva Rusiei Vineri cu Consiliul rus de Securitate, a anunţat agenţia de presă TASS. Departamentul de Stat american a anunţat Miercuri o nouă rundă de sancţiuni vizînd Rusia, provocînd prăbuşirea rublei la minimul ultimilor doi ani şi declanşînd o vînzare de valută extinsă, pe fondul temerilor că Rusia rămîne blocată într-o spirală a sancţiunilor care nu se mai termină, potrivit Agerpres.

Un proiect de lege introdus săptămîna trecută de senatori republicani şi democraţi anunţă noile sancţiuni ce vizează limitarea operaţiunilor mai multor bănci ruse controlate de stat în Statele Unite şi restricţii privind utilizarea dolarului de către ele.

Putin şi membrii Consiliului rus de Securitate au considerat că ultima rundă de sancţiuni este “absolut ilegală” în conformitate cu legislaţia internaţională, a declarat Peskov.

Joi, purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a avertizat că Rusia va elabora “măsuri de retorsiune” la noile sancţiuni anunţate de Washington împotriva Moscovei în legătură cu atacul cu agent neurotoxic Noviciok în Marea Britanie, vizîndu-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal.

Miercuri, publicaţia rusă Kommersant a dezvăluit ceea ce a numit a fi un proiect de sancţiuni americane care ar cere, între altele, o anchetă asupra presupusei averi personale a Preşedintelui rus Vladimir Putin şi ar interzice cetăţenilor americani să cumpere obligaţiuni suverane ruse. Potrivit Kommersant, proiectul ar viza de asemenea importante bănci publice ruse ca Sberbank, VTB şi Gazprombank, dar şi sectorul hidrocarburilor, esenţial pentru economia Rusiei, amintesc TASS şi France Presse. (Sursa: Agerpres)