PUTIN VA SUSTINE IESIREA MARII BRITANII DIN UNIUNEA EUROPEANA

De la începutul crizei ucrainene din anul 2014 preşedintele Vladimir Putin şi-a intensificat considerabil eforturile pentru a participa decisiv în politica europeană. Principiul de bază – divizează şi guvernează – este aplicabil asupra unor state în mod separat, pentru a slăbi UE. Diplomaţii ruşi nici nu ascund faptul că preferă să negocieze în mod direct cu anumite ţări, dar nu cu UE. Recent, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus că ar saluta situaţia în care fiecare ţară din UE s-ar conduce de interesele sale naţionale şi nu de cele general-continentale.

Actuala doctrină militară şi de politică externă a Rusiei califică Occidentul cu instituţiile sale mai curînd ca un inamic, decît aliat. În luna februarie, ambasadorul rus la UE Vladimir Cijov a declarat că Rusia nu-şi pune scopul destrămării Uniunii Europene, dar ar prefera ca statele europene să acţioneze mai independent, debarasîndu-se de influenţa americană.

Astfel, Kremlinul ar prefera ca Marea Britanie să voteze pentru părăsirea UE în cadrul referendumului din 23 iunie. Deşi Putin nu a făcut nici un fel de declaraţii oficiale, ambasada rusă din Londra l-a înjosit pe premierul englez David Cameron pe Twitter, acuzîndu-l de incapacitatea de a-i convinge pe adepţi să rămînă în UE. Iar presa rusă la modul deschis susţine ieşirea Marii Britanii din UE, acuzînd Londra că ar fi „locţiitorul Washington-ului la Bruxelles”.

Bineînţeles, lui Putin i-ar conveni ca Marea Britanie să părăsească UE. Acest lucru va avea consecinţe în fostele sfere de influenţă ale Rusiei. Premierul ceh deja a declarat că în cazul în care Marea Britanie părăseşte UE, şi în Cehia vor avea loc dezbateri pe această temă. O situaţie similară va apărea, probabil, şi în fostele ţări comuniste, mai ales acum, cînd criza imigranţilor a devenit un test serios pentru relaţiile dintre membrii UE.

Putin este interesat să slăbească UE, deoarece nimeni nu are nevoie de un adversar puternic. Iar dacă Marea Britanie părăseşte UE, şansele Kremlinului de a destabiliza Europa se măresc considerabil. Haosul politic care va începe odată cu ieşirea Marii Britanii din UE va fi favorabil Rusiei în faţa unei Europe slabe şi divizate.

După Newsweek, SUA