PUTIN VA SUPRAVIETUI ORICAROR SANCTIUNI

Președintele Vladimir Putin se bucură de popularitate în Rusia, iar orice încercare a Occidentului de a-l pedepsi pentru situația din Siria sau Ucraina sînt inutile. Dacă Marea Britanie, Franța și Germania vor decide să introducă noi sancțiuni, Rusia le va supraviețui fără mari probleme. În general, se creează impresia că, la moment, sancțiunile sînt la modă ca și taxele vamale – Iran, Coreea de Nord, Siria, Cuba, Turcia – lista poate fi continuată.

Congresul SUA meditează asupra posibilității de a limita băncile rusești în operațiunile cu dolari. Acest lucru ar avea urmări imprevizibile, nu atît în Rusia cît în Uniunea Europeană. Iar experiența ultimelor ani ne sugerează că președintele Putin în orice caz nu va ceda presiunilor. În țara sa el este foarte susținut și din cauza faptului că Danemarca și alte state vor să-l pedepsească pentru alipirea Crimeii. În plus, în contextul sancțiunilor economice nu trebuie de uitat că ele lovesc în primul rînd în cetățenii simpli.

Să revenim la Putin. Sancțiunile au condus la faptul că un șir de politicieni sau oameni de afaceri ruși au interdicția de a circula în unele țări. Însă acest lucru nu a dat rezultatul scontat de Occident, oligarhii sau industriașii bogați nu s-au consolidat împotriva lui Putin, ei au devenit și mai dependenți de el.

Rusia, ca răspuns, a blocat importul de producție agricolă din UE, iar acest lucru a cauzat pierderi de miliarde pentru agricultorii din Danemarca. În același timp, insulele Feroe, care nu fac parte din Uniunea Europeană, s-au îmbogățit considerabil, exportînd în Rusia pește. Și cifra de export crește permanent.

În Rusia, practic, există un consens referitor la faptul că vinovat de noul ”război rece” este Occidentul. Atunci cînd sancțiunile au fost aplicate, situația economică din Rusia era în declin. Nu atît din cauza sancțiunilor, ci din cauza prețurilor la petrol în scădere. Acum însă, prețurile la petrol iarăși au crescut. Și acest lucru s-a întîmplat din cauza politicii dure a lui Donald Trump față de Iran, care este un exportator important de petrol.

Rubla rusească, desigur, nu este cea mai puternică valută. Unele mărfuri în Rusia nici nu se produc, automobilele occidentale sînt solicitate. Însă Kremlinul s-a consolidat economic, astfel încît poate să-și permită să califice orice sancțiuni drept ”o chestiune de modă” .

După Politiken, Danemarca